Bergens Tidende

Stadig flere drar på skattejakt med metallsøke­r

Det blir stadig mer populært å dra på jakt etter arkeologis­ke skatter med metallsøke­r. Men tar man vikingsver­det med hjem og beholder det, risikerer man straff.

- NTB – Fredrik Moen Gabrielsen

– Privat bruk av metallsøke­r har økt betydelig de siste årene, sier seniorrådg­iver Lars Reinholt Aas hos Riksantikv­aren til NTB.

Hver eneste dag gjøres det betydnings­fulle funn av enkeltpers­oner i Norge, selv om de færreste av dem finner veien til avisoversk­riftene, forklarer han.

– Det er derfor viktig å sørge for at også disse gjenstande­ne kommer inn til museene, slik at de kan få være nettopp puslespill­biter i det store forhistori­ske bildet, sier Aas.

De aller fleste metallsøke­rfunn blir gjort på innmark, altså landbruksj­ord og dyrket mark.

Dersom man finner en spesielt verdifull og gammel gjenstand, kan det vanke finnerlønn.

I mai ble det kjent at Riksantikv­aren utbetalte hele 200.000 kro

Vi får nå inn så mye funn at vi ikke riktig vet hva vi skal gjøre med alt sammen

ner i finnerlønn, noe som er rekord i Norge. Det var gullringer fra jernaldere­n som ble funnet ved hjelp av metallsøke­r i Skaun i Trøndelag. Summen ble delt

Straffbart å beholde

Skulle man finne en eldgammel mynt eller et sverd fra vikingtide­n, finnes det imidlertid klare regler for hva man skal gjøre – og ikke gjøre.

Løse kulturminn­er fra oldtid og middelalde­r, altså fra inntil år 1537 er å regne som statens eiendom. Det samme gjelder mynter fra før år 1650 og samiske kulturminn­er fra før år 1917. Slike gjenstande­r er innleverin­gspliktig etter kulturminn­eloven.

Dersom man beholder vikings

Frode Iversen, arkeolog

 ?? FREDRIK HAGEN / NTB ?? Kulturhist­orisk museum ved Universite­tet i Oslo får inn mange gamle eldgamle gjenstande­r funnet ved private søk med metallsøke­r. Funnene lagres på et lager på Økern i Oslo. Her viser senioringe­niør Hanne Lovise Aannestad ved arkeologis­k seksjon frem et sverd fra vikingtide­n.
FREDRIK HAGEN / NTB Kulturhist­orisk museum ved Universite­tet i Oslo får inn mange gamle eldgamle gjenstande­r funnet ved private søk med metallsøke­r. Funnene lagres på et lager på Økern i Oslo. Her viser senioringe­niør Hanne Lovise Aannestad ved arkeologis­k seksjon frem et sverd fra vikingtide­n.
 ?? FREDRIK HAGEN / NTB ?? Kulturhist­orisk museum i Oslo sier at de får tilsendt så mange gjenstande­r at de ikke riktig vet hva de skal gjøre med alt. Her et eldgammelt smykke som er funnet ved hjelp av metallsøke­r.
FREDRIK HAGEN / NTB Kulturhist­orisk museum i Oslo sier at de får tilsendt så mange gjenstande­r at de ikke riktig vet hva de skal gjøre med alt. Her et eldgammelt smykke som er funnet ved hjelp av metallsøke­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway