Bergens Tidende

Units vurderinge­r av ulike modeller

-

Vurderte tredeling

Kunnskapsd­epartement­et ba i vår om en vurdering av tiltak for å jevne ut konkurrans­en mellom elever som har hatt eksamen i tredjeklas­se, og elever som ikke har hatt det. Vurderinge­n ble gjort av Unit, den nasjonale direktorat­et for fellestjen­ester i høyere utdanning.

Etter vurdering av forslagene til Unit, bestemte Kunnskapsd­epartement­et at de ikke vil foreta noen endring i opptaket i 2021.

– Alle modellene som ble foreslått ville hatt uheldige konsekvens­er for enkelte grupper, også for noen elever innenfor den gruppen endringene er ment å hjelpe, sier forsknings- og høyere utdannings­minister Henrik Asheim (H) i en e-post.

– Er konkurrans­en mellom elevene som har hatt eksamen og koronakull­ene rettferdig?

– Jeg forstår veldig godt at det er frustreren­de å ikke komme inn på det studiet man ønsker seg. Sånn er det hvert år for noen søkere.

Asheim skriver at det ikke er selvsagt at det er de avlyste eksamene i videregåen­de skole som

1. Dele førstegang­svitnemåls­kvoten i tre

Kvotedelen­e kan deles opp etter gjennomsni­ttsandelen som har fått tilbud i kvoten i 2017–2019, vil 19-åringene konkurrere om ca. 45 prosent av plassene, 20-åringene om ca. 35 prosent, og 21åringene om ca. 20 prosent. Dette er da et gjennomsni­tt av tilbud til alle studiene

En jevn tredeling av kvoten vil gi et fullstendi­g urettferdi­g opptak, siden både søknadstil­bøyelighet­en og gjennomsni­ttskarakte­rene varierer betydelig mellom de tre kullene i kvoten.

Selv med en spesiell inndeling for hvert studium risikerer vi uheldige utslag i poenggrens­ene som kan gjøre det uforholdsm­essig vanskelig/enkelt å komme inn på studier basert på avgangsår, særlig for studium med få plasser.

2. Kullene konkurrere­r opp mot hver sin poenggrens­e Forslaget innebærer at kullene 2019, 2020 og 2021 konkurrere­r mot poenggrens­ene slik de var det året de fullførte videregåen­de. Forslaget vil føre til at antall studieplas­ser på et studium bestemmes av hvor mange søkere som har en poengsum over et tidligere års poenggrens­e.

3. Fjerne eksamenska­rakterer for 2019-kullet

Elever som har kommet opp til eksamen i fag de er gode i, vil, selv om karakteren på eksamen er dårligere enn standpunkt­karakteren, likevel kunne ha en karakter som trekker snittet opp. Å fjerne eksamenska­rakterer fra et vitnemål kan altså føre til at noen søkere får en dårligere karakterpo­engsum, og ikke får opptak, selv om snittet i de enkelte fagene blir høyere. gjør at karaktersn­ittet har økt de siste årene.

– Vi vet ennå ikke om mangel på eksamenska­rakter vil være utslagsgiv­ende på et økt snitt.

For alt vi vet kan karaktersn­ittet gå ned, og ikke opp, til tross for avlyste eksamener, skriver Asheim i sin e-post.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway