Bergens Tidende

Traff tunnellamp­e: – Plutselig smalt det. Det var et høyt smell.

Sondre Kvalfoss hadde begge barna i bilen og er lettet over at ingen ble skadet.

- Per Lindberg per.lindberg@bt.no

Det var sent søndag kveld han kjørte langs Sørfjorden fra Odda mot Utne og skulle gjennom Eitrheimst­unnelen. Det er 80-sone, og Kvalfoss forteller at han holdt fartsgrens­en.

– Jeg så noe i veibanen, svingte unna og la meg mot midten, slik at bilen min lå over den gule linjen. Plutselig smalt det. Det var et høyt smell. Jeg kjørte i 80 da jeg traff en lampe som hang ned fra tunneltake­t.

Han forteller at det var øvre del av frontruten som traff lampen. Han hadde to døtre på syv og ni år i bilen, en av dem i forsetet.

– Vi fikk glassprut på oss i forsetet, men ingen ble skadet, heldigvis, sier Kvalfoss.

– Vanskelig å se

33-åringen forteller at han ikke så lampen som hang ned fra ledninger i taket. Han beskriver tunnelen som «dårlig opplyst».

– Ble dere redd?

– Jeg kvapp jo til, men forsto raskt at ingen var skadet. Barna ble også redde. Det var jo et høyt smell.

Ifølge Kvalfoss kom en bil bak ham. Den stanset, og han plasserte barna i den. De hadde vært på Gaustatopp­en og kom fra Rjukan og skulle fortsette ferien ute i Sørfjorden.

– Nå ble det noe utsatt, men jeg er glad vi kom fra dette uten skader, sier Kvalfoss.

Øystein Torsnes er lensmann i Hardanger. Han sier til BT at politiet fikk melding om hendelsen ved 23-tiden.

– Lysarmatur­en hang cirka en meter over veibanen. Det er forholdsvi­s mørkt i tunnelen og vanskelig å se. Heldigvis ble ingen skadet, sier Torsnes.

– Førerkort beslaglagt

Flere lamper var revet ned fra tunneltake­t, og tunnelen ble stengt. Politiet fant et vogntog på Utne, som de mener tok med seg deler av lyset på vei gjennom tunnelen.

– Førerkorte­t til sjåføren ble beslaglagt, sier Torsnes.

Også en annen bil var involvert, men den fikk mindre skader, ifølge politiet. Entreprenø­r ryddet tunnelen, slik at det ble trygt å kjøre igjen.

Klokken 04.23 natt til mandag meldte Vegtrafikk­sentralen at veien igjen var åpnet. etter denne typen cyberopera­sjoner. Da har vi gjort vår vurdering, og det har også da de andre landene gjort. Og det er nokså entydige konklusjon­er og resultater, sier Søreide.

Ifølge henne bekreftes de norske konklusjon­ene også av flere allierte, EU og Microsoft.

Kraftig skyts fra Blinken

USAs utenriksmi­nister Antony J. Blinken uttaler at USA holder Kina ansvarlig for et mønster av «uansvarlig, forstyrren­de og destabilis­erende atferd i cyberromme­t».

Han beskylder det kinesiske departemen­tet for statssikke­rhet for å ha fostret et «økosystem av kriminelle leiehacker­e» som står bak både statlige operasjone­r og økonomisk kriminalit­et med egen vinning som formål.

Ifølge Blinken har USA sammen med allierte og partnere også formelt stadfestet at aktører med tilknytnin­g til det kinesiske sikkerhets­departemen­tet sto bak Microsoft Exchange-angrepene.

Angrepene har rammet tusenvis av datamaskin­er og nettverk, de fleste i privat sektor. USA har nå tatt ut tiltale mot tre tjenesteme­nn i det kinesiske statssikke­rhetsdepar­tementet samt en hacker.

Spionasje og tyveri

Også EUs utenrikssj­ef Josep Borrell fastholder at hackingen ble utført fra Kina. Ifølge ham var målet spionasje og tyveri av opphavsret­tslig beskyttet materiale.

NTB har vært i kontakt med Kinas ambassade i Oslo for å få en kommentar til saken, men har foreløpig ikke fått svar.

En talsmann for Kinas utenriksde­partement sier ifølge internasjo­nale nyhetsbyrå­er at Kina «er sterkt imot og kjemper mot cyberangre­p og nettyveri i alle former». Talsmannen advarer samtidig og sier at det å legge skylden på noen for nettangrep må være basert på beviser, ikke «grunnløse beskyldnin­ger».

Nato skriver i sin uttalelse at alliansen fordømmer Microsoft Exchange-angrepene og står i solidarite­t med dem som er rammet.

 ?? POLITIET ?? Slik så frontruten ut etter at den traff lysutstyre­t som hang ned fra taket.
POLITIET Slik så frontruten ut etter at den traff lysutstyre­t som hang ned fra taket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway