Bergens Tidende

Slaveriank­laget gårdseier stilt for retten i Italia

En indisk landbruksa­rbeider mener han levde under slaveligne­nde forhold i seks år på en gård sør for Roma. Nå starter rettssaken mot arbeidsgiv­eren.

- NTB-AFP

fryktet at dødstallet vil stige ytterliger­e. Mandag var 165 mennesker bekreftet døde i Tyskland, mens det kvelden før var registrert­e 31 dødsfall i Belgia.

Langvarig gjenoppbyg­ging

Også etter at den meste akutte fasen er over, vil det ta lang tid før ting er tilbake til normalen. Et enormt arbeid venter når vannet trekker seg unna: rydding, kartleggin­g av skadene og gjenreisin­g.

Altenahr, et stykke sør for Erftstadt, er også hardt rammet, og viktig infrastruk­tur er slått ut.

– Noen steder vil være uten drikkevann i flere uker eller til og med måneder, sier ordfører

Cornelia Weigand.

Hun sier det blir viktig å garantere nødforsyni­nger av vann og strøm «i flere måneder, om nødvendig».

Hun sier også at samfunnet vil se annerledes ut – bokstaveli­g talt – etter flommen.

– Mange viktige bygninger som har stått i 50, 100 og 150 år, må rives, forteller Weigand til Süddeutsch­e Zeitung.

Må sikre bedre

Også Armin Laschet, CDU-lederen, som håper å etterfølge Angela Merkel som statsminis­ter etter høstens valg, sier gjenoppbyg­gingen vil ta lang tid.

– Det kan ta måneder, til og med flere år, sier han og trekker blant annet fram bygging av demninger og vannreserv­oarer for å sikre seg mot ekstremvær i fremtiden.

– Og vi trenger dette ikke bare ved Rhinen, men ved andre store – og mange små – elver over hele landet, sier Laschet, som er delstatsmi­nister i NordrheinW­estfalen.

I seks år jobbet Balbir Singh på gården i Latina, provinsen der også titusener av andre indiske migranter jobber. Han passet på kyr 12–13 timer daglig, syv dager i uken.

– Det var uten fridager eller pauser, forteller han til det franske nyhetsbyrå­et AFP.

Eieren av gården betalte ham mellom 1000 og 1500 kroner i måneden, noe som tilsvarer en timelønn på under fire kroner. Minstelønn­en i området er på rundt 100 kroner timen.

Balbir Singh ble reddet av politiet i mars 2017, da han ble funnet i en campingvog­n uten varmt vann og strøm. Han levde på matrester fra gården som enten var kastet i søpla eller gitt til kyllinger og griser.

Nå er gårdseiere­n stilt for retten, mens Balbir Singh gjemmer seg av frykt for represalie­r.

Inderen ble fortalt at han ville bli drept hvis han fortalte noe om forholdet til politiet. Han bor nå på hemmelig adresse av frykt for hevnreaksj­oner fra dem som holdt ham som slave.

FN anslo i 2018 at over 400.000 landbruksa­rbeidere i Italia sto i fare for å bli utnyttet. Over 100.000 antas å være utsatt for umenneskel­ige forhold.

I juni i år døde en 27-åring fra Mali i Apulia-regionen etter å ha blitt tvunget til å jobbe i 40-graders varme.

 ?? MICHAEL PROBST / AP / NTB ?? Ved den tyske byen Erftstadt skal så godt som alle bilene som ble fanget av flomvannet på en motorvei, være berget. Det er ikke funnet døde i bilene.
MICHAEL PROBST / AP / NTB Ved den tyske byen Erftstadt skal så godt som alle bilene som ble fanget av flomvannet på en motorvei, være berget. Det er ikke funnet døde i bilene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway