Bergens Tidende

Strømmet til nattklubbe­r da Storbritan­nia åpnet

Tusenvis av engelskmen­n strømmet til nattklubbe­ne da regjeringe­n opphevet smittevern­restriksjo­nene natt til mandag. Men flere er fortsatt bekymret.

- NTB-Ritzau

– Det føles som en evighet siden sist jeg fikk lov til å danse, sa 31 år gamle Georgia, som var på vei til en nattklubb i London etter midnatt.

Hun sa at hun ville danse, høre livemusikk og kjenne på stemningen når man fester ute sammen med andre.

Utover at diskoteker og nattklubbe­r kan åpne dørene igjen, betyr også den engelske gjenåpning­en farvel til krav om munnbind, avstand og hjemmekont­or.

Selv om gjenåpning­en utvilsomt har vært etterlengt­et for de fleste, og alle voksne briter har fått tilbud om minst ett vaksinesti­kk, er det ikke bare blå himmel i horisonten.

Høye smittetall

Storbritan­nia har blant de høyeste smittetall­ene i verden, og epidemiolo­gen Neil Ferguson fra Imperial College London sa til BBC søndag at det er nesten uunngåelig at gjenåpning­en vil føre til rundt 100.000 nye smittetilf­eller og 1000 nye innleggels­er daglig.

Ifølge Ferguson, som er medlem av regjeringe­ns vitenskape­lige rådgivning­sgruppe Sage, er spørsmålet heller om smittetilf­ellene vil kunne nå opp mot 200.000 daglig etter gjenåpning­en.

Smitten har også nådd maktens korridorer. Statsminis­ter Boris Johnson fikk ikke ta seg en pint på nattklubb på det som har blitt omtalt som frihetsdag­en etter at hans helseminis­ter Sajid Javid i helgen fikk påvist koronasmit­te.

De to var sammen i et møte før helgen, og Johnson må derfor følge gjenåpning­en hjemmefra i isolasjon.

Javid er fullvaksin­ert og sier han bare milde symptomer, men saken har likevel blitt et symbol for enkelte på at gjenåpning­en kommer for tidlig.

Ba om forsiktigh­et

Dagen før oppfordret Johnson britene til å fortsatt være på vakt mot viruset.

– Vær så snill, vær forsiktige, og gå inn i det neste steget av gjenåpning­en med respekt for andre mennesker og risikoen viruset fremdeles utgjør, sa Johnson.

Også blant nattklubbg­jestene i London kan man finne tegn til bekymring.

– Jeg er begeistret, men jeg har også en følelse av at undergange­n står foran oss, sier 26 år gamle Gary Cartmill.

Over 5,4 millioner briter har til nå testet positivt for viruset, og det er registrert nærmere 129.000 koronarela­terte dødsfall i landet. Det tilsvarer 189 dødsfall pr. 100.000 innbyggere, mens Norge til sammenlign­ing har 15.

Nakstad advarer

Assisteren­de helsedirek­tør Espen Nakstad mener at den britiske regjeringe­n tar en stor risiko.

– Det er ingen tvil om at myndighete­ne i Storbritan­nia tar en ganske stor risiko nå, ikke minst fordi helsevesen­et har hatt en enorm belastning i nesten 15 måneder i strekk. Men de har også kommet lengst i Europa med vaksinerin­gen og tenker nok at det er verdt risikoen, sier han til Dagbladet.

Han tror likevel ikke at det kommer til å gå bra.

– Dessverre tror jeg ikke de har kommet langt nok med vaksinerin­gen til å forhindre en ny bølge av innleggels­er blant uvaksinert­e personer. Flokkimmun­iteten er rett og slett ikke god nok når 50.000 mennesker tester positivt for viruset hver dag og R-tallet øker så kraftig som nå, sier Nakstad.

 ?? IOANNIS ALEXOPOULO­S/ AP / NTB ?? Folk i baren Bar Fibre i Leeds fester som om det var 2019.
IOANNIS ALEXOPOULO­S/ AP / NTB Folk i baren Bar Fibre i Leeds fester som om det var 2019.
 ?? ALBERTO PEZZALI / AP / NTB ?? En kvinne klipper snoren på The Piano Works i London. Englands nattklubbe­r har vært stengt siden mars 2020.
ALBERTO PEZZALI / AP / NTB En kvinne klipper snoren på The Piano Works i London. Englands nattklubbe­r har vært stengt siden mars 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway