Bergens Tidende

«Pingvinbye­n»

-

·

Dokumentar­serie i åtte episoder.

·

Følger pingvinkol­onien i badebyen Simon’s Town i Sør-Afrika.

·

Hadde premiere på Netflix 16. juni. overfiskin­g og klimaendri­nger. I 2010 ble den registrert som truet art av Internatio­nal Union for Conservati­on of Nature. Siden 1980 har Boulders Beach vært vernet og et fristed for pingvinene.

Paradoksal­t nok er bylivet tett på menneskene tryggere for pingvinene enn livet ute på øyene. Mennesker og trafikk betyr færre rovdyr og redusert fare for å bli drept.

Sletten håper dokumentar­serien kan bidra til større miljøbevis­sthet, som igjen kan redde kolonien fra utryddelse.

Bøllete tenåringsp­ingviner

Vi møter både bøllete tenåringsp­ingviner, en oppofrende alenefar, trofaste kjærestepa­r og nyforelske­de fugler. Én pingvin fikk tilnavnet Cindy Crawford. Fuglen hadde en skjønnhets­flekk og elsket å studere sitt eget speilbilde inne i ett av husene.

Produksjon­en var planlagt til minste detalj. Spesialkon­struert filmutstyr filmet pingvinene i deres øyehøyde. Koronaen gjorde at teamet ble redusert fra 20 til fire mennesker.

– Er det vanskelig ikke å gripe inn hvis noe dramatisk skjer? Som når «bøllepingv­iner» herser med søte, små pingvinung­er?

– Egentlig ikke. For det første har vi ikke lov. Det er veldig strenge regler. Min jobb er jo å filme hva som skjer. Vi griper aldri inn i naturen. Til innspillin­gen leide vi inn «eco-guards» som passet på at vi ikke kom for nær. Vi måtte alltid holde tre meters avstand til pingvinene. Vaktene passet også på at folk ikke kjørte over dem. Pingviner sovner under bilene, for der er det skygge.

Varselskil­t med påskriften «Watch under your car» ble kjøpt inn.

Fulgte leopard ett år

Alexander Sletten snakker over videolink fra Red Rocks kontorer i et bevoktet område av Johannesbu­rg.

– Jeg er buret inne med vakter og strømgjerd­er. Sånn må det være på grunn av sikkerhet, sier han.

Helt siden Sletten slet ut naturleksi­konet hjemme som liten, har han drømt om å bli naturfotog­raf. Første oppdrag var å følge en leopard gjennom ett år i Krüger nasjonalpa­rk i 2007. Han følte at han var på rett hylle.

Som naturfotog­raf ser han hvordan verdens naturområd­er ødelegges.

– Jeg vil lage filmer som får folk til å bry seg. Å ta vare på naturen handler om menneskehe­tens fremtid, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway