Bergens Tidende

– Unnskyld, har dere pingviner i hagen?

Naturfotog­raf og filmskaper Alexander Sletten gir verden pingvin-feber med Netflix-serien «Pingvinbye­n».

- Hilde Bjørhovde hilde.bjorhovde@aftenposte­n.no

– En kveld satt vi i stuen med et glass vin i et av husene vi hadde leid. Plutselig kom et pingvinpar inn og kikket seg rundt. Hvor skulle de bygge rede? Bak peisen? Bak sofaen? Pingvinene forsvant ut i bakhagen. Der slo de seg ned i en busk og la egg.

Naturfotog­raf Alexander Sletten

forteller om de 1500 parene kappingvin­er som holder til på Boulders Beach på sørspissen av Kapp-halvøya.

– Pingviner gjør det alltid bra. De er populære, sier Alexander Sletten.

Med kamera har han fulgt pingvinene gjennom hekkeseson­gen. Resultatet er dokumentar­serien «Pingvinbye­n», om verdens eneste pingvinkol­oni som bor inne i en by.

Dagliglive­t i badebyen Simon’s Town i Sør-Afrika preges sterkt av pingvinene. Som små menn i kjole- og hvitt på vei til cocktailpa­rty myldrer de rundt i gatene.

Fest er det ikke, snarere en kamp for tilværelse­n. Fuglene må sørge for å få frem en ny generasjon pingviner. Hvis ikke, dør de ut.

Må være tålmodig

– Naturfoto handler om å ha lang tid med dyrene og mye tålmodighe­t. Dyrene er dine skuespille­re, men du kan ikke fortelle dem hva de skal gjøre. Hvis de legger merke til deg eller bryr seg om at du er der, fungerer det ikke. De ser på kamera og blir stresset, forteller Sletten.

– De kommer fra havet med store mager fulle av fisk. Mange har svømt mange mil, overlevd hvithai, seler og storm. Så vandrer de opp stranden, krysser asfaltveie­r, går gjennom huset, ned trappen og inn for å mate ungene sine. Uten å bry seg om oss. Da har vi gjort noe riktig. For en naturfotog­raf er drømmen å være helt «usynlig».

Grundig forarbeid måtte til før filmingen begynte. Lokale myndighete­r måtte gi grønt lys. Pingvinene ble fotfulgt fra stranden opp i byen. Inn i folks hager og hus. Filmteamet banket på mange dører:

– Unnskyld, har dere pingviner i hagen? Kan vi komme og se? Noen svarte: Vi hater pingviner. Andre: Yes, vi er så glad i dem. Så måtte vi spørre om vi kunne leie huset i seks-syv måneder, sier han.

Tre hus ble leid for å følge pingvinene.

Den afrikanske pingvinen er utrydnings­truet på grunn av

 ?? NETFLIX ?? Siden 1980-tallet har kappingvin­ene hatt tilhold i Simon’s Town i Sør-Afrika. Nær mennesker er de trygge for rovdyr og glupske seler.
NETFLIX Siden 1980-tallet har kappingvin­ene hatt tilhold i Simon’s Town i Sør-Afrika. Nær mennesker er de trygge for rovdyr og glupske seler.
 ?? PRIVAT ?? – Når du jobber med kanaler som Netflix og Disney, godtas ingen feil, fastslår naturfotog­raf Alexander Sletten.
PRIVAT – Når du jobber med kanaler som Netflix og Disney, godtas ingen feil, fastslår naturfotog­raf Alexander Sletten.
 ?? NETFLIX ?? Hvert år inntar de badebyen Simon’s Town for å finne make og bygge reder. Gjerne i folks hager.
NETFLIX Hvert år inntar de badebyen Simon’s Town for å finne make og bygge reder. Gjerne i folks hager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway