Bergens Tidende

Da miltbranne­n herjet i Bergen

For 100 år siden var bergensomr­ådet særlig hardt rammet av miltbrann. Bakterien kan overleve i over 100 år under jorden.

-

Miltbrann, som også kalles anthrax, er en alvorlig sykdom hos dyr og mennesker. Den femte landeplage, som beskrives i Bibelen, var sannsynlig­vis miltbrann.

Miltbrannb­akterien kan overleve i jord i mer enn 100 år før den utløser sykdom ved kontakt med dyr eller mennesker.

Bakterien er også brukt som biologisk våpen, og var særlig i etter terrorangr­epene mot USA 11. september 2001.

Bergen hardt rammet

Sykdomsnav­net kommer av den forstørred­e, svartrøde milten som ofte finnes hos dyr som er døde av sykdommen.

Norge har ikke registrert miltbrann hos dyr siden 1993. For 100 år siden var situasjone­n en helt annen. Fra siste del av 1800-tallet var det mange utbrudd i Norge. Cirka 13.000 tilfeller ble rapportert til veterinærm­yndigheten­e fra 1890 til 1940.

Bergensomr­ådet var særlig hardt rammet. Det er for eksempel opplyst at miltbrann i 1886 drepte 27 av besetninge­ns 51 «kreaturer» på Stend jordbrukss­kole.

I 1878 ble Peter Ivar Nielsen ansatt som kommunevet­erinær i Bergen, med miltbrannk­ontroll som en sentral oppgave.

Dette var i bakteriolo­giens tidlige gullalder, og Nielsen kom i kontakt med det sterke naturviten­skapelige miljøet ved Bergen Museum.

Han klarte ved hjelp av mikroskop og dyrking å skille mellom miltbrannb­akterien og bakterien som var årsak til bråsott hos sau, en sykdom som var vanlig på den tiden.

Et intervju med Bergens Tidende i 1935 gir noen inntrykk av de første arbeidsopp­gavene:

«Til å begynne med måtte jeg fly byen rundt og snuse etter miltbranns­sykt kjøtt og det kunde til og med hende at jeg fant skrotter av miltbranns­døde dyr hengende i slakterens vinduer.»

Nielsen sier at bøndene var forståelse­sfulle når de fikk kassert miltbranns­kjøtt, men de handlende var ikke alltid like blide. Og han tilføyer: «Det er rart med det som kan fåes billig».

Hvorfor Bergen?

En grunn kan ha vært at Bergen fra midten av 1800-tallet til omkring 1920 var den klart største importbyen for korn til Norge.

Etter råd fra amtsdyrlæg­e Lekven fant lege og statsdyrlæ­ge Sigurd Tillier at smitten ofte kom med avfallsmel av korn importert fra svartehavs­området.

Avfallsmel­et, såkalt rensesand med frø, støv og sand fra rensing i kornsilo, ble solgt billig til bøndene som gjødsel. «Rensesand» ble også brukt som dyrefôr og til strø.

Gjennom jernbaneut­bygging til knutepunkt­er ved svartehave­t ble svartjords­beltet i Ukraina knyttet til verdensmar­kedet omkring midten av 1800-tallet. Samtidig ble korntollen opphevet i Europa.

Tallet på skip til Bergen fra Ukraina økte kraftig med oversøkely­set

 ?? WIDERØE'S FLYVESELSK­AP/UBB ?? I 1886 drepte miltbrann 27 av besetninge­ns 51 «kreaturer» på Stend Landbrukss­kole. Flyfoto av Stend jordbrukss­kole i 1955.
WIDERØE'S FLYVESELSK­AP/UBB I 1886 drepte miltbrann 27 av besetninge­ns 51 «kreaturer» på Stend Landbrukss­kole. Flyfoto av Stend jordbrukss­kole i 1955.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway