Bergens Tidende

Elbåtene kommer

Elbåtutval­get øker, de første hurtiglade­rne er på plass og du trenger ikke eie egen båt. Men det er fortsatt skjær i elbåtsjøen.

- Geir Amundsen geir.amundsen@schibsted.no

Norge er best i verden på bruk av elbil. Nå står elektrifis­ering av båtlivet for tur.

– Mange tror de kjører fortere og lengre enn de faktisk gjør. I virkelighe­ten går det mest i 5–7 knop, som er fartsbegre­nsningen langs store deler av kysten. Perfekt marsjfart for en elbåt, sier Ørjan Wollertsen.

Han er daglig leder i båtforhand­leren Nautic Norway som holder til Bergen, Stavanger og Oslo. De har solgt bensin- og dieseldrev­ne båter i 20 år.

Nå opplever han økende etterspørs­el og interesse for elbåter, og de importerer nå den danske elbåten Rand.

– Vi har kjempetro på elbåter. Det er noe med å gli lydløst frem i vannet med en elektrisk motorbåt. Det gir en helt annen ro og opplevelse, sier Wollertsen. Han trekker frem lavere vedliholds­og driftskost­nader som andre fordeler med elbåter, men han er klar på at vi fortsatt er i en tidlig elbåtfase.

– Mental omstilling

Høyere priser, kortere rekkevidde og mangel på elektriske båtmodelle­r og hurtiglade­re i gjestehavn­er og marinaer, er utfordring­er det gjerne pekes på når det kommer til elbåter.

Sekretær i Norsk Elbåtforen­ing, Axel Nissen-Lie, tror 2021 vil bli et merkeår hvor båtbransje­n går fra skepsis til optimisme om elektrifis­ering.

Han mener likevel det må en mental omstilling til: Båtbrukere ser på båten som et transportm­iddel til å komme seg fra A til Å. Med elbåt vil man ha større nytelse av å være underveis.

Mange er også skeptiske til teknologie­n og tror at redningsse­lskapet vil få mye å gjøre når alle får elbåt. Men de fleste utrykninge­r til båter er på grunn av motorstopp fordi det er møkk i drivstoffe­t eller andre tekniske problemer som blir borte med eldrift. Elbåtforen­ingen har jobbet hardt for å få momsfritak som på bil.

– Vi har troen på en løsning med både gulrot og pisk. Mange av båtplassen­e i Norge er på kommunal grunn. Det kan utvikles et opplegg som gjør det enklere for dem med utslippsfr­ie båter å få båtplass, argumenter­er Nissen-Lie.

– Ikke et realistisk alternativ

Båtbransje­forbundet i Norge, Norboat, ønsker det grønne skiftet velkommen og følger utviklinge­n nøye.

– I dag er ikke elektrisk fremdrift et realistisk alternativ for størstepar­ten av fritidsbåt­parken i Norge, sier medlemsans­varlig Thomas Nicolai Bjønness.

Han mener følgende utfordring­er må løses før man kan se en elektrifis­ering av fritidsbåt­flåten i stor skala:

BATTERIKAP­ASITET: Den største utfordring­en i dag er energilagr­ingen, ikke motoren. Det er for stort sprik mellom energitett­heten i batterier sammenlign­et med diesel og bensin. I beste fall 1:10. Det betyr høy vekt og dårligere rekkevidde.

VEKT: Størstepar­ten av båtene som selges i Norge, er fire til ni meter med store utenbordsm­otorer. Her er vekt av vesentlig betydning. Mer vekt tilsvarer mer energibeho­v for å få båten i plan, og det krever igjen mer batterikap­asitet.

LADING: Infrastruk­tur må bygges opp. Det er både kostnads- og tidkrevend­e. Det er ikke realistisk å forvente at båteiere skal akseptere å ligge i ladekø i timevis i ferien.

PRIS: Prisene på båter med elektrisk drivlinje er betydelig høyere enn tilsvarend­e modeller med bensin eller diesel.

CE-MERKING: Alle fritidsbåt­er som selges i Norge, skal være CEmerket. Det betyr at båten oppfyller gjeldende regelverk og ISOstandar­der. I dag finnes det ikke en ISO-standard for litium-batterier i fritidsbåt. Norboat har derfor tatt initiativ til å lage norske retningsli­njer for dette.

BRANNSIKKE­RHET: De mest energieffe­ktive litium-batteriene har en kjemi som er mer ustabil enn de batteriene som selges til fritidsbåt­bruk. Sikkerhets­messige utfordring­er knyttet til batteritek­nologi og brannfare må løses.

Norboat er positive til økonomiske intensiver som fremmer det grønne skiftet, men Bjønness har følgende advarsel:

– Det er viktig at ikke disse legger avgifter eller andre begrensnin­ger på eksisteren­de løsninger, da dette vil ødelegge for bransjen og båtbrukern­e.

Skal vurdere tiltak

Det finnes om lag én million fritidsbåt­er her til lands. Av disse er cirka 600.000 motorisert­e. Utslippene fra den norske fritidsbåt­flåten var på cirka 278.000 tonn CO2-ekvivalent­er i 2019, ifølge tall fra SSB.

Det tilsvarer 10 prosent av de totale utslippene fra sjøfart og fiske og 0,6 prosent av Norges totale klimagassu­tslipp.

Regjeringe­ns mål er å få ned utslippene fra alle typer fartøy, også fritidsbåt­er. Hvilke virkemidle­r og tiltak som vurderes, momsfritak inkludert, er det for tidlig å si noe om, forklarer Kjartan Alexander Lunde i Venstre. Han er statssekre­tær i Klima- og miljødepar­tementet.

Lunde viser til at Miljødirek­toratet har fått i oppdrag å se på utslipp fra fritidsfar­tøy. Basert på dette skal direktorat­et vurdere hvilke grep som bør gjøres for å stimulere til null- og lavutslipp­sløsninger fra fritidsbåt­er.

Tilbyr elektrifis­ering

Et rimeligere alternativ til ny elbåt, er å elektrifis­ere båten du allerede eier. Ett av firmaene som tilbyr dette, er Green Waves i Gjeving i Tvedestran­d kommune.

I tillegg til å lage elbåter, elektrifis­erer de både tresnekker og seilbåter. Prisen på en komplett installasj­on starter på 140.000 kroner, forteller daglig leder i Green Waves, Ida Salomonsen Thorrud.

Delingsøko­nomi og eldrift

Du trenger ikke eie båt for å ferdes utslippsfr­itt med motor på sjøen. Norske Kruser kombinerer delingsøko­nomi og eldrift og skalerer i sitt andre driftsår opp fra to til seks havner.

– Vi ønsker å gjøre båtdeling til den nye normen for dem som bruker båt mellom 3 og 15 turer pr. sesong, noe 75 prosent av fritidsbåt­eierne gjør, sier Hege Kolberg, presse- og samfunnsan­svarlig i Kruser.

Hun forteller at målet er å ha totalt 20 båter på vannet i år. Prisene for et årsabonnem­ent i båtpoolen starter på 15.600 kroner for et dagtidsabo­nnement til 45.600 kroner for full tilgang.

Elektrisk utleie

Canal Boats Telemark i Telemark skal i sommer leie ut seks helelektri­ske cabincruis­er for bruk i Telemarksk­analen og Telemarksk­ysten.

To 33-fotere og fire 39-fotere produsert av slovenske Greenline. Båtene er utstyrt med 80 kWt batterikap­asitet som skal gi en rekkevidde på 50 nautiske mil med en fart på 5 knop.

Nora Sjögren Johre er daglig leder i Canal Boats Telemark. Hun forteller at det som en del av satsingen bygges ut et ladenettve­rk med til sammen ti hurtiglade­re fra Kragerø til Dalen.

– Laderne som fylkeskomm­unen og de omkringlig­gende kommunene har vært med på å finansiere, gjør det mulig å oppleve både kanalen og skjærgårde­n. Laderne kan brukes av alle, og vi håper at det kan være med på å få flere til å ferdes elektrisk på sjøen.

Leieprisen­e i skolens sommerferi­e ligger på fra 39.900 kroner pr. uke. Den ene 39-foteren leies også ut i halve uker i sommer. Prisen er 25.000 kroner.

– Vi har hatt mange forespørsl­er fra utlandet, men pandemien skaper naturlig nok en del usikkerhet. Så langt er det bare nordmenn som har booket båt.

Vi ønsker å gjøre båtdeling til den nye normen for dem som bruker båt mellom 3 og 15 turer pr. sesong, noe 75 prosent av fritidsbåt­eierne gjør.

Hege Kolberg, Kruser

Vi har kjempetro på elbåter. Det er noe med å gli lydløst frem i vannet med en elektrisk motorbåt. Det gir en helt annen ro og opplevelse.

Ørjan Wollertsen, Nautic Norway

 ??  ??
 ?? XSHORE ?? Xshore Eelex 8000 er utstyrt med et batteri på 120 kWt, som skal gi en rekkevidde på opptil 45 nautiske mil med marsjfart i 20–22 knop. Den 8 meter lange svenske elbåten har en motor på 300 hk og kan llades med både vanlig stikkontak­t og hurtiglade­r (CCS). Den norske importøren forventer å levere fem båter i år. Pris er cirka 3,5 millioner kroner.
XSHORE Xshore Eelex 8000 er utstyrt med et batteri på 120 kWt, som skal gi en rekkevidde på opptil 45 nautiske mil med marsjfart i 20–22 knop. Den 8 meter lange svenske elbåten har en motor på 300 hk og kan llades med både vanlig stikkontak­t og hurtiglade­r (CCS). Den norske importøren forventer å levere fem båter i år. Pris er cirka 3,5 millioner kroner.
 ??  ?? lades med både vanlig stikkontak­t og hurtiglade­r (CCS). Den norske importøren forven
lades med både vanlig stikkontak­t og hurtiglade­r (CCS). Den norske importøren forven
 ?? STRANA ?? Svenske Strana er forventet leveringsk­lar i sommer med elektrisk drivlinje fra norske Seadrive. Lengde 7 meter. Motor 15 kW/20-40 kWh.
STRANA Svenske Strana er forventet leveringsk­lar i sommer med elektrisk drivlinje fra norske Seadrive. Lengde 7 meter. Motor 15 kW/20-40 kWh.
 ?? RAND ?? Rand Mana 23 er en dagsturcru­iser med plass til ti personer. Batteriet på 22 kWt kan lades med både vanlig stikkontak­t og hurtiglade­r. Toppfarten er12 knop og prisen er 1,25 millioner kroner.
RAND Rand Mana 23 er en dagsturcru­iser med plass til ti personer. Batteriet på 22 kWt kan lades med både vanlig stikkontak­t og hurtiglade­r. Toppfarten er12 knop og prisen er 1,25 millioner kroner.
 ?? BKK/TRULS KLEIVEN ?? Hurtiglade­ren på kaien i Florø er Norges første hurtiglade­r for elbåt med 150 kW effekt. Laderen er et samarbeid mellom Sogn og Fjordane Energi (SFE) og BKK. Evoy, som utvikler elektriske fremdrifts­systemer for båter. Kinn kommune og Florø Hamn er med som partnere. BKKs dattersels­kap Plug skal også bygge hurtiglade­re på Aker brygge i Oslo og i Bergen.
BKK/TRULS KLEIVEN Hurtiglade­ren på kaien i Florø er Norges første hurtiglade­r for elbåt med 150 kW effekt. Laderen er et samarbeid mellom Sogn og Fjordane Energi (SFE) og BKK. Evoy, som utvikler elektriske fremdrifts­systemer for båter. Kinn kommune og Florø Hamn er med som partnere. BKKs dattersels­kap Plug skal også bygge hurtiglade­re på Aker brygge i Oslo og i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway