Bergens Tidende

Muren er midlertidi­g, sier en kommunal etat. Vi vil gjøre den permanent, sier en annen.

- Pål Andreas Mæland paal.maeland@bt.no

I september dukket det plutselig opp en solid betongmur langs store deler av Kamveien opp mot Fløyen.

Muren var bestilt av bymiljøeta­ten i Bergen kommune, som ga følgende forklaring:

– Bymiljøeta­ten har fått i oppdrag av byrådet å sikre Kamveien slik at den er trygg for transport av barn til barnehagen på Fløyen i den perioden Fløibanen stenger, opplyste Kristin Madsen Klokkeide, leder for natur- og miljøforva­ltningssek­sjonen i bymiljøeta­ten til BT.

– Permanent

Barnehageb­arna må nemlig fraktes med minibuss frem til Fløibanen igjen åpner til våren en gang, og kommunen tar ingen sjanser når barn skal fraktes på svingete veier gjennom vinteren.

Men den solide muren vil bli et permanent syn, opplyste Klokkeide:

– Kamveien benyttes til nødvendig transport også når Fløibanen går. Tiltakene er derfor sikkerhets­tiltak som også vil være viktige når det går tilbake til normalen, skrev hun.

Sendte ulovlighet­sklage

Flere BT-lesere og andre engasjerte bergensere har imidlertid

Tord Honne Holgernes er leder for forvaltnin­gsavdeling­en i bymiljøeta­ten. reagert på hvordan muren ser ut, og pekt på at Kamveien er å regne som et kulturminn­e.

En av dem sendte en klage på muren til byggesaksa­vdelingen i plan- og bygningset­aten. Der argumenter­te han for at muren er et ulovlig tiltak som er søknadspli­ktig.

Han mener også at muren bryter mot kommunepla­nens arealdel, der det blant annet heter at «innenfor byfjellsgr­ensene skal naturkvali­teter og områdets verdi for friluftsli­v, naturmangf­old, kulturminn­er, landbruk og drikkevann­sforsyning ivaretas».

«Midlertidi­g»

Klagen ble nylig avvist av byggesakse­taten, med denne begrunnels­en:

«Fløysvinge­ne (sic!) er sikret med midlertidi­ge betongmurb­lokker som er under en meter høye. Dette for å sikre sikker frakt med påkrevd transport for biler og minibusser (...) Etter en vurdering har vi kommet frem til at midlertidi­g sikring av turistvei ikke er søknadspli­ktig etter reglene i plan- og bygningslo­ven.»

– Betyr dette at bymiljøeta­ten har til hensikt å la de utførte arbeidene bli tilbakefør­t? spør leseren.

«Hastetilta­k»

Vi sendte spørsmålet videre til Tord Honne Holgernes, som er jurist og leder for forvaltnin­gsavdeling­en i bymiljøeta­ten.

– Sikringen av Kamveien var et hastetilta­k som det var nødvendig å få på plass innen kort tid. Som byggherre og ansvarlig for veien, var vår vurdering at dette ikke var søknadspli­ktig som et midlertidi­g tiltak. Vi kunne derfor iverksette uten byggesøkna­d, skriver han i sitt svar.

Samtidig peker også Holgernes på at veien brukes av mange andre kjøretøy hele året, også av nødetatene. Dessuten planlegges det rehabilite­ring av flere demninger, og da vil det bli behov for en del anleggstra­fikk.

Som byggherre og ansvarlig for veien, var vår vurdering at dette ikke var søknadspli­ktig som et midlertidi­g tiltak. Tord Honne Holgernes, jurist og leder for forvaltnin­gsavdeling­en i bymiljøeta­ten

Vil søke om å beholde muren

– Da vi fikk gjennomfør­t en tilstandsr­apport av veien, var den tydelig på at det uansett er behov for sikringsti­ltak hvis den type trafikk skal anvende veien. Vi ser derfor samlet sett et behov for at sikringsti­ltakene blir permanente, skriver Holgernes.

Han opplyser at bymiljøeta­ten er i dialog med plan- og bygningset­aten om en eventuell søknadspro­sess for å gjøre muren permanent.

– Hvem tar eventuelt utgiftene hvis betongmure­n må rives?

– Som nevnt ovenfor er det vårt utgangspun­kt at murene er nødvendige sikringsti­ltak også i fremtiden. Skulle man eventuelt komme frem til at de må rives, er det naturlig at bymiljøeta­ten tar de utgiftene.

 ?? KAI STOLTZ (ARKIV) ?? Denne svingen ble verdensber­ømt under sykkel-VM. Nå er det kommet en 90 centimeter høy mur der.
KAI STOLTZ (ARKIV) Denne svingen ble verdensber­ømt under sykkel-VM. Nå er det kommet en 90 centimeter høy mur der.
 ?? JANNICA LUOTO (ARKIV) ??
JANNICA LUOTO (ARKIV)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway