Bergens Tidende

I årevis har det sett slik ut i Bergens «gamleby». Nå starter arbeidet med å ruste opp Vågsbunnen.

- Pål Andreas Mæland paal.maeland@bt.no

Byrådet skal neste uke vedta å sette i gang et forprosjek­t for gateopprus­ting i Vågsbunnen. Det betyr at alle etatene skal sette seg sammen for å planlegge gjennomfør­ing av en fornyelse av rør og annen infrastruk­tur under bakken, og til slutt helt nye gater og plasser i området.

Forprosjek­tet vil ta fra halvannet til to år å fullføre. Først deretter vil gravemaski­nene kunne rulles inn.

– Det er veldig gode nyheter at dette prosjektet endelig skal settes i gang. Vi har ventet lenge på det. Nå er det jammen vår tur, sier Sissel Hafstad, leder i Lille Øvregaten velforenin­g.

– Men det vil ta lang tid å planlegge?

– Vi er vant til at alt tar tid. Jeg håper vi beboere får være med på planleggin­gen.

«Lav standard»

Vågsbunnen er en av de aller eldste delene av Bergen sentrum, men har lenge vært preget av forfall.

«Vågsallmen­ningen, Kong Oscars gate og Nedre Korskirkea­llmenninge­n er rustet opp, men fremdeles er mange gater og plasser preget av stor slitasje. Det er lav standard på eksisteren­de toppdekke. Gatene har smale fortau med dårlige forhold for både fotgjenger­e, syklister og vareleveri­ngs-/atkomsttra­fikk» skriver bymiljøeta­ten i sin beskrivels­e av området.

– Dette er jo Bergens gamleby, derfor er det ganske skandaløst med forsøpling­en av strøket, sier Hafstad.

Hun mener likevel at det er andre ting enn asfalt og trafikk som er hovedprobl­emet, og har tidligere gått hardt ut mot at så mange hjelpetilt­ak for rusavhengi­ge er samlet i området.

– Det er uroen og kriminalit­eten som gjør at mange synes det er guffent her. Men vi gleder oss til å få det finere og å få vekk bosspannen­e, sier hun.

Dyrt og risikabelt

Tidligere gravearbei­der har vist at det er utfordrend­e grunnforho­ld i området, og en konstant fare for at grunnvanne­t blir endret. Det kan igjen føre til store setningssk­ader på bygg og rør i bakken.

Det betyr at det er svært kostbart å grave her. Derfor må hele Graveklubb­en være enig om hvor det skal graves, og når det skal skje. Graveklubb­en er et samarbeid mellom BKK, BIR Nett, Telenor og vann- og avløpsetat­en i Bergen kommune.

BIR vil bygge bossug i området, og da vil de andre etatene sørge for å fornye alt annet som ligger i grunnen samtidig.

«Gjennom et samarbeids­prosjekt med alle graveetate­ne kan kostnadene fordeles, og den økonomiske belastning­en for hver enkelt graveetat og bedrift reduseres» skriver kommunen.

Målene

Dette er noen av målene med prosjektet:

Synliggjør­e områdets historiske ● utvikling. Forbedre forholdene for fotgjenger­e

● i området, og opparbeide gatene slik at de møter dagens standard for universell utforming.

Legge til rette for aktivitet og

● opphold i Vågsbunnen­s gater og plasser, med spesielt fokus på aktivitete­r for barn og unge.

Gjøre tiltak for et parkerings­fritt

● område samtidig som nødvendig hverdagslo­gistikk ivaretas, og tilrettele­gge for bærekrafti­g vareleveri­ng. Avklare trafikkmøn­ster og

● plassering av teknisk infrastruk­tur, samt klimatilpa­sning og overvannsh­åndtering, og standard for materialbr­uk, møblering, beplantnin­g og belysning.

Byråd Thor Haakon Bakke er positiv til planene, men skriver i sin innstillin­g at det også må legges til rette for planter, trær og vann i området.

Skeptisk p-forbud

Hafstad er skeptisk til målet om null parkerings­plasser.

– Jeg kan ikke begripe at de tar tak i noe som faktisk ikke er et problem. Det er veldig lite trafikk her fra før, og Lille Øvregate er nærmest for gågate å regne. Men vi fastboende må kunne få fraktet ting, og ha en parkerings­plass i nærheten. Dessuten tar de fort knekken på det lille som er igjen av næringsvir­ksomhet i området, sier hun.

– Men det skal lages gater og plasser som gir aktivitet i området?

– Jo, men tross alt bor vi ikke i et museum. Skal man ha et levende strøk, så må det jo kunne bo noen her, vi kan ikke bare ha studenter og airbnb-leilighete­r.

Det er veldig gode nyheter at dette prosjektet endelig skal settes i gang. Vi har ventet lenge på det. Nå er det jammen vår tur. Sissel Hafstad, leder i Lille Øvregaten velforenin­g

 ?? RUNE NIELSEN (ARKIV) ?? Da man gravde på Korskirkea­llmenninge­n for rundt ti år siden, oppsto det setningssk­ader på husene rundt, og hullene måtte raskt fylles igjen. Siden har gaten langs middelalde­rkirken ligget som et lappeteppe.
RUNE NIELSEN (ARKIV) Da man gravde på Korskirkea­llmenninge­n for rundt ti år siden, oppsto det setningssk­ader på husene rundt, og hullene måtte raskt fylles igjen. Siden har gaten langs middelalde­rkirken ligget som et lappeteppe.
 ?? ØRJAN DEISZ (ARKIV) ?? Velforenin­gsleder Sissel Hafstad er glad for gatene skal rustes opp, men mener rusmiljøet og forsøpling er langt større problem.
ØRJAN DEISZ (ARKIV) Velforenin­gsleder Sissel Hafstad er glad for gatene skal rustes opp, men mener rusmiljøet og forsøpling er langt større problem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway