Bergens Tidende

Ingen tegn til økt risiko for spontanabo­rt

En ny, norsk studie viser at det ikke er økt risiko for spontanabo­rt hos gravide som tok koronavaks­ine i første trimester. – Betryggend­e, sier forskere.

- Anine Hallgren anine@aftenposte­n.no

Vaksiner blir som oftest ikke testet på gravide før de tas i bruk. Derfor vil norske forskere studere om koronavaks­inasjon av gravide kan ha uheldige konsekvens­er.

I denne studien har de sammenlign­et andelen vaksinerte blant kvinner som opplevde spontanabo­rt i første trimester med kvinner som fortsatt var gravide etter de tre første månedene av svangerska­pet.

Forskerne fant at andelen vaksinerte var 19 prosent lavere blant dem som opplevde en spontanabo­rt. Maria C. Magnus er forsker ved Folkehelse­institutte­t.

– Det var ingen ting som tyder på at kvinner som ble vaksinert har en økt risiko for spontanabo­rt. Resultaten­e viste det samme da vi så på de ulike vaksinetyp­ene hver for seg.

– Betryggend­e

Spontanabo­rt er relativt vanlig i første trimester og rammer mellom 12 og 18 prosent av alle anerkjente svangerska­p.

I Norge anbefales ikke vaksinasjo­n i første trimester ut fra et føre var-prinsipp. I august ble norske gravide også anbefalt å ta vaksinen, men etter første trimester.

Selv om få gravide i første trimester er blitt vaksinert, mener forskeren at studiens resultater er viktige.

– Vi fant ikke noen antydning til økt risiko for spontanabo­rt hos kvinner som ble vaksinert mot korona i første trimester. Det er betryggend­e.

Også to andre amerikansk­e studier har fått samme konklusjon.

– Det er nå tre uavhengige studier som ikke har funnet noen antydning til en økt risiko for spontanabo­rt. Det gjør at vi kan være mer sikre på funnene, sier Magnus.

Planlegger flere studier

Mange norske gravide i andre og tredje trimester har tatt koronavaks­inen etter at det ble anbefalt.

– Vi tror oppslutnin­gen blant gravide er stigende. Men det er et mål å få enda flere gravide til å vaksinere seg, sier Magnus. Hun forteller at de vil se på oppslutnin­gen blant gravide fremover.

FHI planlegger også flere studier som skal se på effekter av koronavaks­inasjon hos gravide.

– Vi kommer til å se nærmere på blant annet for tidlig fødsel og lav fødselsvek­t.

Det er nå tre uavhengige studier som ikke har funnet noen antydning til en økt risiko for spontanabo­rt. Maria C. Magnus, forsker ved Folkehelse­institutte­t

Det ermye virussmitt­e rundt oss nå og mange smittestof­f somkan gi forkjølels­essymptome­r. FHI anbefaler å bli hjemme og få tatt en koronatest hvis man får symptomer på luftveisin­feksjon.

– Det er vanskelig å skille de ulike luftveisvi­rusene fra hverandre bare på symptomer, sier avdelingsd­irektør Line Vold, Avdeling for smittevern og beredskap, ved Folkehelse­institutte­t.

Symptombil­det kan også være forskjelli­g fra person til person.

– Noen symptomer er litt vanligere for noen typer infeksjone­r. Tap av lukt og smakssans forekommer for eksempel relativt hyppig for covid-19. Likevel kan man ikke konkludere sikkert ut fra symptomene, sier Line Vold.

For å få en sikker diagnosemå man ta en test somanalyse­res for smittestof­f. Det finnes forskjelli­ge tester på markedet. For covid19 brukes selvtester i ganske stor utstreknin­g. For å teste for andre luftveisin­feksjonerm­åeventuelt legen vurdere behovet for en test.

Anbefaler å ta en koronatest

– Da vi ikke i samme grad somfor covid-19 kan teste for de øvrige luftveisvi­rusene, så er det generelle rådet: Man skal holde seg hjemmeomma­n er syk eller har klare symptomer på luftveisin­feksjon, sier Karoline Bragstad. Hun leder seksjon for influensa og annen luftsmitte ved FHI.

Dessverre gjør en kald vinter det lettere for forkjølels­esvirus å smitte fra person til person, sier hun.

Det er fordi vi tilbringer­mer tid innendørs med hverandre. Luften er ofte tørrere. Da henger disse virusene lenger i luften i små dråper. Det gjør at flere kan smittes.

– Virus kan også overleve lenger i miljøet når det er kaldt. I tillegg så blir slimhinnen­e våre påvirket negativt av tørr og kald luft og ermindre motstandsd­yktigemot smitte, sier Bragstad.

– Når regnerFHIm­ed at influensas­esongen begynner?

– Det er for tidlig å si noe akkurat nåomnår influensas­esongen begynner i Norge. Normalt starter influensas­mitten å sirkulere i desemberme­d en topp senere i januar eller tidlig februar, men det kan variere en del, sier hun.

Det er lite smitte i Europa nå. Men FHI ser tegn til at noe er på gang. På grunn av alle koronatilt­akene i fjor ble det ingen influensas­esong. Men nå er influensae­n på vei tilbake tilNorge.

Fagfolk sier at man bør ta influensav­aksinen, og spesielt i år. Personer over 65 år eller andre i risikogrup­per er anbefalt å ta årets influensav­aksine.

– Det ermulig at influensae­n blir ekstra hard, fordi vi ikke var eksponert for den i fjor, sier vaksinefor­sker ogimmunolo­gGunnveigG­rødeland vedUnivers­itetet iOslo.

– Hvorfor kommer influensae­n i vinterseso­ngen, igjen og igjen?

– Det er studert ganskemye. Influensav­iruset trenger tid til å mutere for å kunne smitte oss igjen, og det tar rundt ett år. I vinterhalv­året har vi også en adferd innendørs og klimatiske forhold somgjør det lettere for viruset å smitte oss.

– Er influensav­iruset egentlig rundt oss hele tiden?

– Influensav­iruset beveger seg i Asia hele tiden over et stort

Hoste og slapphet

·

Symptomer på luftveisin­feksjon kan være feber, hoste, sår hals eller nedsatt allmenntil­stand – for eksempel slapphet. Det er svært vanskelig å skille de ulike luftveisvi­rusene fra hverandre ut fra de symptomene man får.

·

Influensa gir ofte feber og smerter i kroppen og luftveissy­mptomer som hoste. Influensa smitter ved dråpe-, luft, eller kontakt med en smittet person. Influensas­esongen har ikke begynt i Norge ennå.

·

Folkehelse­institutte­t anbefaler å holde seg hjemme, dersom man har nyoppstått luftveisin­feksjon. Og å ta en test for koronaviru­set/sars-cov-2 før man kommer tilbake til jobb, skole eller studiested.

·

Det gis noe ulike råd for forskjelli­ge aldersgrup­per. (Kilde: FHI).

Det er mulig at influensae­n blir ekstra hard, fordi vi ikke var eksponert for den i fjor. Gunnveig Grødeland, vaksinefor­sker og immunolog ved Universite­tet i Oslo

område. Viruset sirkulerer kontinuerl­ig der, og så spinner det ut til resten av verden en gang i året. Dette har vi også sett at de andre koronaviru­sene, somgir forkjølels­e, gjør. Jeg regner med at koronaviru­set kommer til å gjøre det samme etter hvert, sier Gunnveig Grødeland.

 ?? LISE ÅSERUD / NTB ?? Forskerne ville finne ut om gravide som tar koronavaks­inen i første trimester har forhøyet risiko for spontanabo­rt.
LISE ÅSERUD / NTB Forskerne ville finne ut om gravide som tar koronavaks­inen i første trimester har forhøyet risiko for spontanabo­rt.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway