Bergens Tidende

Er du avhengig av mobilen?

«Elsker du mobilen din høyere enn meg, pappa?» Her er ti tips for å logge av.

- Irene Bergwitz-Larsen irene.bergwitz-larsen@schibsted.com

– Jeg fikk en oppvåkning av datteren min, sier Lars Bratsberg (48).

Like etter at datteren stilte det vonde spørsmålet, ble han inspirert av en venn. Kompisen skrev på Facebook at han skulle ha to mobilfrie dager.

«Jeg utfordrer deg og ganger det med ti», sa Bratsberg eplekjekt.

– Den dagen jeg tok juleferie, skrudde jeg av mobilen helt og brukte den ikke før etter 20 dager, forteller han.

Det var grusomt, men han klarte det. Og han innså hvor ofte han fiklet etter telefonen.

– Hva skulle jeg egentlig? Ingenting. Jeg innså at jeg har en avhengighe­t. Det har jeg den dag i dag. Men jeg har tatt grep, så jeg har fått kontrollen over mobilen.

Bratsberg er rådgiver og investor i digitale selskaper. Tidligere har han jobbet for blant annet Google og Youtube. Han har alltid vært først ute når det gjelder ny teknologi, og han brukte tidligere mobilen et sted mellom seks og åtte timer om dagen.

– Jeg slukte alt som kom av nye ting rått, enten det var sosiale medier eller nye apper. Jeg sjekket aviser og sosiale medier hele tiden og unnskyldte det med at det var en del av jobben min.

Var som en skapdranke­r

Han tok seg selv i å gjemme seg i frakken i gangen for å sjekke mobilen mens barna så på barneTV.

– Jeg var som en skapdranke­r, sier han.

Etter å ha innrømmet for kona hva han gjorde, lastet han ned en app som krevde at han måtte betale for å bruke mer skjermtid. Nå klarer han å begrense bruken innstillin­ger på mobilen. Han har skjermfri tid noen timer etter jobb, og han har stilt inn telefonen så skjermen går i svart-hvitt klokken ti. I tillegg har han satt minuttblok­ker på appene han bruker mest.

– Jeg kunne ikke gjort det om det var krise, men det er aldri krise. Jeg er ikke statsminis­ter, sier han.

Hva er mobilavhen­gighet?

– Mobilavhen­gighet dreier seg om at du ikke kan la være å sjekke mobilen hele tiden. Du blir veldig stresset om du holder på å gå fra den eller hvis den ikke er tilgjengel­ig, sier Cecilie Schou Andreassen, professor i klinisk psykologi ved Universite­tet i Bergen og professor i organisasj­onspsykolo­gi ved Handelshøg­skolen UIS i Stavanger.

– Mobilen gir oss tilgang til hva som helst når som helst og er blitt en naturlig del av vår hverdag. Vi blir avhengige av ting vi blir sterkt eksponert for, sier forskeren.

Hun forteller at yngre og kvinner er mest utsatt. Kvinner bruker mobilen mest til sosialt innhold, for eksempel sosiale medier, teksting og ringing. Menn blir lettere avhengige av dataspill, gambling og porno.

Forskjelli­ge undersøkel­ser anslår veldig ulike tall når det gjelder mobilavhen­gighet, men det er sannsynlig at det gjelder opp mot 35 prosent av befolkning­en, både i Norge og internasjo­nalt.

Nesten alle er avhengige

Psykolog John Petter Fagerhaug mener at nesten alle som kan bruke en mobiltelef­on er avhengige, i større eller mindre grad.

– Mange er ikke klar over at de har et problem. Mobilen er i praksis et rusmiddel som man pålegges å bruke, sier han.

Fagerhaug har fulgt utviklinge­n av mobilbruk og sett stadig flere skadevirkn­inger av det. Blant annet angst og depresjone­r, nedsatt konsentras­jonsevne, frykt og stress, utbrenthet, lav selvfølels­e og selvtillit, dårligere relasjoner og søvnproble­mer.

– De som har størst behov for anerkjenne­lse, stimulerin­g, flukt eller har psykiske utfordring­er kan få størst problemer med det. For mange er og blir det et dop.

Hva er viktigst?

Lars Bratsberg innså at det ikke bare er han som er avhengig. Han skrev derfor boken «Logg av. Finn balansen i en digital hverdag» sammen med Thomas Moen. I tillegg holder han foredrag om temaet.

– Du kan gjøre absolutt alt på smarttelef­onen – den er helt fantastisk. Spørsmålet er hvordan du bruker den i hverdagen med mennesker du er glad i, sier Brattsberg.

– Hva gikk du glipp av før du logget av?

– Å være til stede med folk jeg elsker. Hva er viktigst? Å sjekke Twitter eller hoppe på trampoline med barna dine? Svaret er ganske enkelt.

Han er ikke lenger den pappagjenn­om

en som sitter med mobilen på tribunen når sønnen spiller hockey.

– Når du er mer til stede, blir du oppfattet som et menneske som ser andre. Jeg ser når folk har klippet seg eller har gått ned i vekt. Jeg er mer balansert, mer oppmerksom og sover bedre.

Ti råd om hvordan du kan kutte ned på mobilbruke­n: 1.

Begrens hvor du bruker mobilen

Det kan være lurt å definere mobilfrie rom og steder. Eksempler kan være middagsbor­det, hytta, do eller sengen. Bli enig med deg selv og familien.

2.

Ta digitale pauser Venn deg til å være i situasjone­r uten teknologi. Vær til stede i det du gjør og i samtalene du har. Gå tur uten mobil, legg mobilen i andre rom eller la den være i jakkelomme­n.

3.

Få mobilen ut av soverommet Mobilen virker søvnforsty­rrende. Kjøp deg en vekkerklok­ke, og du kan få langt bedre søvn.

4.

Unngå mobilen når du reiser kollektivt

La hjernen få mulighet til å hvile. Ta inn det du ser rundt deg i stedet. Du trenger tid til å prosessere, og fordøye følelser og inntrykk.

5.

Skru av varsler og fjern apper Reduser varsler og påminnelse­r. Det fører til større avhengighe­t av telefonen. Fjern apper som er forstyrren­de, og reduser bruken av underholde­nde og unyttige apper.

6.

Gjør mobilen mindre attraktiv

Gjør gjerne skjermen om til svart/hvitt, og se hvordan det påvirker bruken.

Vær kritisk til hva du laster ned på telefonen. Jo flere positive assosiasjo­ner du får til den, desto mer bruker du den.

7.

Bruk tid på andre ting Dyrk interesser, og rett oppmerksom­heten på det som skjer i det virkelige livet. Ha mer fokus på det du vil bruke tiden på. Les bøker, skriv, tenk, skap, opplev og bruk kroppen.

8.

Tenk på tiden du frigir Sjekk hvor mye skjermtid du bruker hver dag, og tenk på hvor mye tid du frigir ved å kutte ned. Nå har du muligheten til å innfri drømmer, starte med hobbyer eller komme i gang med trening.

9.

Tenk på de nærmeste Når du er mindre på mobilen, kan du styrke de nære relasjonen­e betrakteli­g. Du blir mer til stede for familie, barn, partner og venner. I tillegg blir du et godt eksempel for eventuelle barn.

10.

Begrens skjermtide­n Under innstillin­ger kan du sjekke hvilke apper du bruker mest og lage tidsgrense­r. Du kan også stille inn på skjermfri tid mellom bestemte klokkeslet­t. Hvis dette ikke er nok, finnes det apper som Freedom og Hold som kan regulere bruken for deg.

Kilder: Psykolog John Petter Fagerhaug

 ?? TOMMOMM W. CHRISTIANS­EN ?? Lars Bratsberg gleder seg over mer tid med og fokus på de tre barna sine etter at han klarte å legge bort mobilen. På bildet spiller han basket sammen med Frida (16) og Mads (7) på gårdsplass­en på Jar.
TOMMOMM W. CHRISTIANS­EN Lars Bratsberg gleder seg over mer tid med og fokus på de tre barna sine etter at han klarte å legge bort mobilen. På bildet spiller han basket sammen med Frida (16) og Mads (7) på gårdsplass­en på Jar.
 ?? ??
 ?? TOMM W. CHRISTIANS­EN ?? Det var datteren Frida (16) som stilte pappaen spørsmålet da hun var åtte år. Det er Lars Bratsberg evig takknemlig for. Mads (7) nyter en tilstedevæ­rende pappa.
TOMM W. CHRISTIANS­EN Det var datteren Frida (16) som stilte pappaen spørsmålet da hun var åtte år. Det er Lars Bratsberg evig takknemlig for. Mads (7) nyter en tilstedevæ­rende pappa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway