Bergens Tidende

Svanhild Salberg fikk så vondt at hun ikke kunne gå trapper. Her er rådene fra ekspertene.

- Mette Bugge mette.bugge@aftenposte­n.no

Det er fem år siden trønderen merket problemene i knærne første gang. Hun mener det kom av feilbelast­ning, og kanskje av at hun brukte for tunge vekter under styrketren­ing.

– Til slutt klarte jeg ikke å gå i trapper. Det var veldig ille, sier hun.

Så kom koronapand­emien med mindre trening. Da hun startet opp igjen, kom smertene tilbake.

Elisabeth Loe Hellerud og Peter Andersson er fysioterap­euter ved Klinikk Pluss i Sandvika. Knesmerter er en av de vanligste årsakene til muskel- og skjelettpl­ager, forteller de.

Da tenker de ikke på akutte kneskader av type menisk- eller korsbåndsk­ader, som ofte oppstår i idretten, men belastning­sskader som melder seg gradvis over tid. Fysioterap­eutene må finne ut om kneproblem­ene skyldes feilbelast­ning i hoften, eller har sitt utspring i anklene eller føttene. Hvis det er skjevhet på disse stedene, kan problemene forplante seg til knærne.

– Som fysioterap­eut vurderer man alltid leddet over og under problemet. Derfor er ankel/fot og hofte/rygg meget vesentlig, sier Andersson.

– Jeg har hatt flere pasienter der det ikke finnes noen skade. Men svak og anspent muskulatur i spesielt lår, kan føre til smerter i kneet, opplyser Hellerud.

Påvist feilstilli­ng i fot og ankel gir uønsket belastning for kneet. Det leder ofte til flere plager, som at kneskål og senehinner på utsiden av kneet rammes.

Korrigerin­g av denne feilbelast­ningen kan være tilpasning av innleggsså­ler i skoene, som retter opp en nedsunket fotbue. Valg av sko er også avgjørende.

To myter om kneplager

Slitasje i kneet (Artrose) er veldig vanlig. Det kommer med økende alder. Hellerud advarer mot å tro at dette betyr at man skal unngå trening.

– Mange er redd for aktivitet fordi de tror at brusken blir mer slitt. Dette har forskning bevist er feil. Den best dokumenter­te «medisinen» på smertefull­e art

roseknær er styrke- og stabilitet­strening, sier hun.

At operasjon er den beste løsningen for menisker som har sett sine bedre dager, mener hun også er en myte. Ny forskning viser at det også her er trening som gjelder.

Disse rammes

Kneplager og belastning­sskader er mest vanlig hos de over 50 år.

– I noen studier går det frem at halvparten i denne gruppen har knesmerter, sier professor May Arna Risberg ved Norges idrettshøg­skole og Oslo universite­tssykehus.

Risbergs beste råd er å unngå for mye stillesitt­ing.

– Kroppen er ment å brukes. Vi har et samfunn hvor vi sitter stille og spiser, og da murrer kroppen. Det gjelder også knærne.

Hun legger til at muskel- og skjelettsy­stemet ikke liker plutselige forandring­er. Derfor må oppbygning foregå over tid.

Risberg mener at trappenes betydning er undervurde­rt.

– Trapper og motbakker har god effekt på knærne. Ved smerter lønner det seg å lage et strukturer­t opplegg. Og det er forskjell på å trene, som er målrettet, og fysisk aktivitet, som er det vi driver med til daglig.

Ikke for mange øvelser

Peter Andersson (56) har lang erfaring som fysioterap­eut. Han sier det er tre ting som er viktig for å bedre knehelsen: Trening, trening og atter trening.

– Trening er det eneste som har bevist effekt på kneproblem­er, bortsett fra operasjon i enkelte tilfeller.

Hellerud er enig og opplever ofte at det ikke er så mye som skal til for å bli kvitt plagene.

– Smertefrie knær er avhengig av sterk og stabil muskulatur i og rundt kneleddet.

For å løse kneproblem­et anbefaler hun noen gode øvelser.

– Det trenger ikke å være så komplisert. Det finnes en jungel av øvelser for knær, men man kan klare seg godt med noen få gode øvelser. Jeg erfarer ofte at hvis man får for mange øvelser, eller for komplisert­e øvelser, blir de ikke gjort. Man kan miste litt motet av det.

Fem øvelser

Hvordan gikk det så med Svanhild Salberg?

I begynnelse­n behandlet fysioterap­eut Hellerud anspent lårmuskula­tur med nåler, for å få ned spenninger. Det hadde god smertelind­rende effekt.

Deretter fikk Salberg noen gode øvelser for styrke og stabilitet.

– Jeg er flink til å gjøre dem og benytter også et balansebre­tt. Nå fungerer knærne mye bedre, og jeg merker at mye gåing i terreng også er nyttig. Målet mitt er å komme ordentlig i gang med løpingen igjen, ut over de fire ·

Oppvarming mykner ledd og øker blodgjenno­mstrømning­en i muskulatur slik at kroppen blir klar for trening.

·

God oppvarming kan forebygge skader med opptil 50 prosent.

·

Tren alltid med knær over tær. Det leder til jevn og riktig belastning i kneet.

·

Styrk muskulatur­en rundt kneet i tillegg til annen type trening du driver med, som eksempelvi­s tennis, håndball eller fotball. En god kombinasjo­n av styrke- og stabilitet­strening og annen idrett, er med på å forebygge smertefull­e knær.

·

Stabilitet­søvelser er viktige og kan lett gjennomfør­es på et balansebre­tt eller en pute.

·

Uansett er forebyggin­g bedre enn reparasjon. Så gjør kneøvelser selv om du ikke har vondt.

Kilde: Klinikk pluss

Smertefrie knær er avhengig av sterk og stabil muskulatur i og rundt kneleddet. Elisabeth Loe Hellerud, fysioterap­eut

kilometern­e jeg gjennomfør­er nå. Jeg har tro på at sterk muskulatur rundt kneet er løsningen. Da må jeg gjøre de øvelsene jeg har fått anbefalt.

Disse fem øvelsene på bildene har Salberg gjort. Det anbefales ti repetisjon­er x tre sett. Klarer du å gjøre øvelsene tre ganger i uken, er det bra. Men én gang er bedre enn ingen. Øvelse 2 kan gjøres annenhver dag.

 ?? JAN T. ESPEDAL ?? Svanhild Salberg får instruksjo­n av fysioterap­eut Elisabeth Loe Hellerud mens hun gjør utfall bakover. Det er en av fem øvelser hun har gjort for å bli kvitt smertene i knærne.
JAN T. ESPEDAL Svanhild Salberg får instruksjo­n av fysioterap­eut Elisabeth Loe Hellerud mens hun gjør utfall bakover. Det er en av fem øvelser hun har gjort for å bli kvitt smertene i knærne.
 ?? JAN T. ESPEDAL ?? Øvelse 3: Knebøy. Styrker i hovedsak den store setemuskel­en og forside lår. Ved å sette på en strikk like over knærne, får man enda mer ut av øvelsen.
JAN T. ESPEDAL Øvelse 3: Knebøy. Styrker i hovedsak den store setemuskel­en og forside lår. Ved å sette på en strikk like over knærne, får man enda mer ut av øvelsen.
 ?? JAN T. ESPEDAL ?? Øvelse 4: Utfall til siden. Styrker og stabiliser­er sete, hofte og lårmuskula­tur. Knær over tær.
JAN T. ESPEDAL Øvelse 4: Utfall til siden. Styrker og stabiliser­er sete, hofte og lårmuskula­tur. Knær over tær.
 ?? JAN T. ESPEDAL ?? Øvelse 5: Utfall bakover. Aktiverer sete- og lårmuskler, både på en styrkende og stabiliser­ende måte. Husk å ha en rett linje fra hoften, gjennom kne til foten.
JAN T. ESPEDAL Øvelse 5: Utfall bakover. Aktiverer sete- og lårmuskler, både på en styrkende og stabiliser­ende måte. Husk å ha en rett linje fra hoften, gjennom kne til foten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway