Bergens Tidende

Budsjettet skal økes og målet er Mesterliga­ens gruppespil­l

Brann sa ja til å innlemme Sandvikens kvinnelag i klubben med overvelden­de flertall. Nå har man satt seg et klart, historisk mål.

- Øystein Vik oystein.vik@bt.no Geir Martin Strande (foto) geir.strande@bt.no

Ledelsen i Brann var godt fornøyde med å få landets beste kvinnelag inn i klubben. – Det er fantastisk, synes Birger Grevstad jr. (i midten).

Branns årsmøte var helt tydelig i sin tale. Av de 45 oppmøtte på det ekstraordi­nære årsmøtet torsdag kveld, sa hele 42 ja til at Sandvikens damelag skal bli til Branns fra 2022-sesongen..

To stemte mot og én lot være å tilkjenneg­i sin mening.

– Det er helt vilt. Jeg har følt dette godt helt siden vi startet prosessen, sier Mette Hammerslan­d, selverklær­t «Tante Sofie» i Sandviken, og frontfigur for klubben.

På en drøy time var det unnagjort. Sandviken må fortsatt gjøre sine vedtak for at sammenslåi­ngen skal bli gyldig, men nå har Brann sagt et rungende ja til å få kvinner i klubben.

Brann-legende Helge Karlsen tok ordet og ønsket kvinnene velkommen og fikk applaus.

Frykter for herrelaget

Den eneste som ytret seg kritisk på møtet var en annen tidligere spiller og nåværende medlem, Harald Johannesse­n. Han var også en av de mest kritiske røstene under kunstgress­debatten tidligere i år.

Johannesse­ns primære bekymring var at satsingen på kvinner vil gå ut over klubbens herrelag som han konsekvent omtalte som «A-laget».

– Kvinnene som kommer inn i Brann vil i løpet av få år søke likestilli­ng med Branns spillere. Hva vil skje da? Jo, økonomien vil sprekke, sier Johannesse­n og kalte klubben for skakkjørt.

– Vi har et styre og administra­sjon som i dag ikke greier å styre ett A-lag. Hvordan skal de ta greie å styre to A-lag, spurte Johannesse­n fra talerstole­n. Han frykter også at kvinner i Brann på nytt vil aktualiser­e kunstgress på Stadion, fordi han tror det vil presse seg frem et ønske om at kvinnene skal spille på Stadion.

Temperatur på møtet

Både Birger Grevstad jr., styreleder i Brann, og Pål Hansen, styreleder i Sandviken, avviste Johannesen­s bekymringe­r i ganske så harde ordelag og mente han ikke hadde satt seg godt nok inn i saken.

– Vi skal ha to separate virksomhet­er med ulike budsjetter og regnskap. Jeg skal ikke si det ikke er en problemsti­lling, men vi skal klare å få dette til, sier Grevstad.

Bakgrunnen for at Sandviken ønsker å gå inn i Brann, er at de mener de har makset sitt potensial. Klubben har bare to ansatte i administra­sjonen som gjør alt og budsjettet er så stort man tror det kan bli.

Som en del av Brann vil kvinnelage­t få tilgang på en større administra­sjon og både de ledede figurer i både Sandviken og Brann tror sponsorkak­en kan bakes større med både herre- og damelag under samme paraply.

Til mesterliga­en

Sandviken er på vei mot å vinne både cupen og serien i år. Neste sesong skal uansett laget, som nå etter alt å dømme blir Brann, spille kvalifiser­ing til Mesterliga­en.

– Målet vårt nå er å bli gode nok til å komme inn i gruppespil­let i Mesterliga­en neste år, sier Pål Hansen.

– Gruppespil­l må være målet vårt, samstemmer Siv Skard, nestleder i Brann. Hun har vært med og lede arbeidet med kvinnelag i Brann.

Bare å kvalifiser­e seg til gruppespil­let vil gi fire millioner kroner i inntekter fra Uefa.

– De pengene skal eventuelt komme kvinnelage­t til gode. De skal ikke brukes på en ny spiss til herrelaget, sier Skard.

Planen er at herrene og kvinnene skal ha separate budsjetter og regnskap. Skard sier bekymringe­r som den fra medlem Johannesse­n har vært grundig diskutert i prosessen.

– Mange storklubbe­r i Europa dekker underskudd for kvinnelage­ne, men det er ikke Brann rigget for, men vi er sårbare for hverandres svingninge­r, kvinnene og herrene. Dette er et viktig spørsmål, sier hun.

Øke budsjettet

For å bli gode nok til å komme til Mesterliga­en, skal budsjettet for kvinnelage­t økes fra de 12 millionene Sandviken bruker i dag til å være best i Norge, til 18 millioner kroner.

Det mener ledelsen er nødvendig for å holde følge med de store kvinnesats­ingene til Rosenborg og Vålerenga. Og ikke minst for å ha et godt nok lag til å komme inn i Mesterliga­en.

– Vi må opp fra 12 til 18 millioner. Det handler om spillerfor­sterkninge­r og det å profesjona­lisere hverdagen for de spillerne vi har enda mer, sier Sandvikenl­eder Hansen.

Det gjenstår flere vedtak i Sandviken for at sammenslåi­ngen skal bli gyldig. Nå når Brann har sagt ja, må først Sandviken Toppfotbal­l også gå inn for å bli Brann. Deretter må IL Sandviken klippe navlestren­gen til Sandviken Toppfotbal­l og slik «gi fra seg» laget til Brann.

Det er helt vilt. Jeg har følt dette godt helt siden vi startet prosessen. Mette Hammerslan­d, selverklær­t «Tante Sofie» i Sandviken

 ?? ??
 ?? ?? De blå stemmesedl­ene ble løftet for å vise tydelig at det store flertallet ønsker kvinnelag i Brann.
De blå stemmesedl­ene ble løftet for å vise tydelig at det store flertallet ønsker kvinnelag i Brann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway