Bergens Tidende

«Flukt» er en film å få innsikt av

Historien om Amin reflektere­r Afghanista­ns historie de siste 40 årene. Samtidig rommer den så myemer.

- Britt Sørensen Filmanmeld­er

«Flukt»

Manus og regi: Jonas Poher Rasmussen Animasjon/dokumentar Norge/Danmark

1 time 23 minutter

12 år

Førpremier­e Biff 21. oktober Ordinær kinopremie­re 22. oktober

VA BETYR ORDET «HJEM» FOR DEG? Spørsmålet stilles helt i begynnelse­n av «Flukt», og peker konkret mot de brutale omskiftnin­gene somriver bort grunnen under Amin Nawaris trygge barndomiKa­bul. Men spørsmålet omfatter også Amins voksenliv, når han etter årevis i trygghet i Danmark skal gifte seg og danne et hjemmed kjæresten Kasper. ForAmins trygghet hviler på en helt nødvendig løgn. Den løgnen har vært med på å forme deler av Amins identitet utad. Nå fordrer livet at han forteller sannheten. Men hvordan vil Kasper, og andre, reagere? Og – ikke minst – kan det få konsekvens­er for oppholdsti­llatelsen hans?

FILMEN BYGGER PÅ en sann historie. Navnet Amin Nawari er fiktivt, for å beskyttema­nnen som er regissør Jonas Poher Rasmussens barndomska­merat. Filmen er formet somen animert dokumentar­med innslag av arkivfilm og nyhetsinns­lag. Rasmussen inntar rollen somdels filmskaper, dels intervjuer, dels kompis, dels psykolog overfor en venn somtidvis strevermed å fortelle, med å huske, og somlangsom­t må nærme seg de såre og brennende elementene i sin dramatiske historie.

DRAMATURGI­SK ER DET et særdeles godt grep fordi det effektivt trekker oss inn i Amirs fortelling og i fortelling­en om Afghanista­ns nyere historie, fra det kommunisti­ske kuppet i 1978 og Sovjets invasjon året etter, via vedvarende borgerkrig og til fremvekste­n av Taliban på midten av 1990tallet. Slik utgjør filmen en komprimert historieti­me somer særdeles nyttig, enten man er ung eller så gammel atman husker den sovjetiske invasjonen. Knapt et parmåneder etter at USA og Nato trakk seg ut, er det også en påminnelse­omlandets tragedie og krigens langvarigh­et.

AMIN ER ET BARN AV denne langvarige tragedien. Samtidig skildrer han hvordan det var å være homofil gutt i et samfunn og et land der det ikke engang finnes et ord for homofili. Akkurat her er filmen, forbausend­e nok kanskje, på sitt varmeste. Det er som om Amin tør litt opp når han snakker om sitt svermeri for Jean-Claude Van Damme, og om småforelsk­elsen i den litt eldre gutten han legger ut på sitt aller siste fluktforsø­kmed.

skarpeste og mest sviende når den skildrer flyktninge­rs realiteter. Kyniske menneskesm­uglere, ørkesløse opphold i sjabre asylmottak, ørkesløs tilværelse sompapirlø­se i fremmed land, livsfarlig­e fluktforsø­k i containere ogmed skip somikke er sjødyktige. En ting er dramatikke­n; vel så viktig er det at filmen her subtilt ogmed enkle virkemidle­r får frem fornedrels­en i å bli fratattmen­neskeverd og verdighet. Det er også filmens kraft, at den selv via animerte

evner å formidle disse erfaringen­e, somså lett forsvinner i den offentlige debatten, der flyktninge­r fort blir redusert til tall og spørsmål omhvor mange «vi» og velferdsst­aten «vår» tåler.

fellestrek­k med Ari Folmans sterke «Vals medBashir» (2008). Animasjons­teknisk og uttrykksme­ssig har de visse likheter, selv omFolmans film var enda mer detaljrik og kompleks. Begge bruker animasjone­n dokumentar­isk, og lar det vanskelige minnearbei­det danne den dramaturgi­ske rammen rundt filmen. Men i sin littmer renskårne stil, er også "Flukt" en nydelig animasjon, full av liv og vakre, uttrykksfu­lle, gripende og opprørende detaljer.

er det også å se hvordan Rasmussen evner å skildre så nyansert hvordan Amin er formet av sin skjebne, på godt og vondt. Og, i forlengels­en av dette: «Flukt» er også en film somforklar­er noen grunner til at unge flyktninge­r kommer alene og uten identitets­papirer. Og hvilke omkostning­er det kan ha.

 ?? MER FILMPRODUK­SJON ?? Kasper har fridd til Amin. Men kan de skape et hjem sammen dersom Amin ikke forteller hele sannheten om seg selv og familien?
MER FILMPRODUK­SJON Kasper har fridd til Amin. Men kan de skape et hjem sammen dersom Amin ikke forteller hele sannheten om seg selv og familien?
 ?? MER FILMPRODUK­SJON ?? FILMEN ER PÅ SITT «FLUKT» HAR NOEN
Amin som vilter liten gutt i Kabul i 1985, med a-ha på øret.
MER FILMPRODUK­SJON FILMEN ER PÅ SITT «FLUKT» HAR NOEN Amin som vilter liten gutt i Kabul i 1985, med a-ha på øret.
 ?? ?? IMPONEREND­E
IMPONEREND­E
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway