Bergens Tidende

Har laget film om lyd

En ny bergensfil­m viser at lydfrekven­ser brukes til både terror og trøst.

- Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no

Gunnar Hall Jensen fra Bergen fikk ideen til filmen «Oh, it Hertz!» da en nær venn, musikeren og lydnerden Kristian Stangebye, demonstrer­te noe som overrasket ham.

– Han viste hva som skjer med væske når den eksponeres for forskjelli­ge lydfrekven­ser. Visse lydfrekven­ser ga vakre symmetrisk­e mønstre i væsken, andre ga kaotiske mønstre, sier Jensen.

– Tenkt motsatt

Dermed gjorde han den enkle deduksjone­n at siden kroppen består av så mye væske, 70 prosent vann, må lyd ha en enorm effekt på det som skjer inni oss.

Han begynte å grave i saken og fant kjapt ut at det knapt er laget filmer om hvordan lyd påvirker mennesker. Fire år senere er «Oh, it Hertz!» klar for å vises på Bergen internasjo­nale filmfestiv­al.

– Jeg innså at jeg kunne lage

film som var original, sier Jensen.

– Vanligvis brukes det mye krefter på at lyden skal være usynlig for filmpublik­um. Man skal ikke «høre» lyden, den skal bare underordne seg og støtte billedfort­ellingen. I «Oh, it Hertz!» har vi tenkt motsatt, fortsetter han.

Lyd som våpen

I filmen kommer det frem at lyd kan brukes til både terror og som manipuleri­ngsmiddel – av politiet, militæret og kommersiel­le krefter.

Regissøren viser blant annet til at man i England bruker høyfrekven­t lyd til å jage bort ungdom fra steder der man ikke ønsker at de skal oppholde seg.

– Ungdom hører lyder opp til 20.000 hertz, mens når man blir eldre hører man ikke lenger så lyse toner, sier Jensen.

Derfor skal myndighete­ne på flere tusen steder ha hengt opp bokser som sender ut sterke lyse pipetoner som bare unge kan høre.

– Slik jager man vekk ungdom etter samme metode som man kan bruke for å holde mus og rot

Gunnar Hall Jensen og produsent Torstein Parelius på den røde løperen i Haugesund. ter borte fra hytten, sier Jensen.

Han forteller også at lyd brukes som våpen av politi og militære.

– Et våpen som kalles «LRAD» sender ut lyd som setter folkemengd­er ut av spill. Denne hørbare lyden er så intens at det gjør fysisk vondt, sier Jensen.

Nazistenes narrespill

Stangebye fant også en hel konspirasj­onskultur som i tiår har påstått at nazistene i mai 1939 presset frem en internasjo­nal beslutning om å endre kammertone­n – som er tonehøyden på stemmegaff­elen som alle instrument­er stemmes ut fra.

– De endret altså på hvilken frekvens vi hører musikk. Jeg skal ikke avsløre filmens konklusjon her, men kan si så mye som at vi vet med 100 prosent sikkerhet at nazistene var med på å endre hvordan vi stemmer våre instrument­er i dag.

– Hvis du går i Grieghalle­n og hører en klassisk konsert, er det med en nazistisk implemente­rt frekvens, mener Jensen bestemt.

Konspirasj­onsteoreti­kerne tror nazistene gjorde dette fordi denne nye frekvensen ville gjøre mennesker nevrotiske, aggressive og lettere å manipulere.

Vossing fikk stor plass

Jensen understrek­er likevel at «Oh, it Hertz!» ikke er en vitenskape­lig film.

– Da vi lette etter karakterer, var det ett premiss som var viktigst: Vi ville finne mennesker som var pasjonerte, helst nærmest besatt, av ett område innenfor lyd.

– Hvorfor har Stig Arne Skilen brei fra Voss fått en såpass stor plass i filmen?

– Han har gjennom et langt liv vært glødende opptatt av hi-fi og den beste lytteopple­velsen. Og har skrevet for diverse lydblader. Derfor har han hatt et utall stereoanle­gg i Rolls-Royce-klassen hjemme i stuen til testing og omtale, sier Jensen.

Som regissør har Jensen fulgt opp tips og innspill fra alle mulige kanter og miljøer, over flere år.

– Vi fant en glødende konspirasj­onsteoreti­ker i Arkansas. Vi fant verdens fremste kvinnelige perkusjoni­st som er døv. Vi fant en ekspert på hva vibrasjone­r gjør med oss, kroppslig og sjelelig. Det er mange pasjonerte lydentusia­ster der ute i verden, forteller han.

«Fødsel» i Bergen

Jensen har bodd i Sverige i nesten 20 år, men er ofte i Bergen. Han har som vanlig et stort innslag bergensere med bak kamera, blant annet klipper Erlend Haar Eriksson og lyddesigne­r Øivind Rydland.

– Det er viktig for meg å holde kontakten med Bergen, både på grunn av venner og filmmiljøe­t jeg har vokst opp med. Blant annet fikk «Oh, it Hertz!» sin «fødsel» i Bergen da Vestnorsk Filmsenter ga prosjektet utviklings­støtte, sier Jensen.

Filmen har vært vist på en rekke internasjo­nale filmfestiv­aler. Nå er distributø­ren også i samtale med større strømmepla­ttformer.

– Man blir jo glad over at filmen når ut til folk.

 ?? UPNORTH FILM ?? Musiker og lydforsker Yoko Sen tester lydkildene i et sykehus.
UPNORTH FILM Musiker og lydforsker Yoko Sen tester lydkildene i et sykehus.
 ?? GRETHE NYGAARD/DNF ??
GRETHE NYGAARD/DNF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway