Bergens Tidende

Ligg unna vårt elskede Bryggen!

Bryggen har vært et møtested i århundrer. En bybane her ville blitt et ødeleggend­e fremmedele­ment for fremtiden.

- Trym H. Aafløy Bergen bystyre og Vestland fylkesting (uavh.)

DET HANDLER OM en livslang forelskels­e. Ikke bare for meg, men trolig for et stort flertall av innbyggern­e i byen vår – gjennom hundrevis av år. Og forhåpentl­igvis i hundrevis av år fremover. Bilene har vært der mindre enn hundre år. Trikkene enda kortere tid.

Men menneskene har vært her siden før svartedaud­en. Siden før kong Håkon Håkonsson. Før Magnus Lagabøte. Før Sigurd Jorsalfar. Før Magnus Berrføtt. Trolig til og med før Olav Kyrre.

HISTORIKER­NE MENER at det alt var bebyggelse på østsiden av Vågen da kong Olav Kyrre bestemte å slå en kjøpstad her. Han etablerte byen bl.a. ved å la Kristkirke­n bygges på Holmen, der Bergenhus festning i dag ligger.

Bryggen brant mange ganger, men bebyggelse­n ble alltid bygget opp igjen. Og igjen. Og igjen. Folket ville at Bryggen skulle bestå. Hanseatene kom og dro igjen, men etterlot seg en spennende historie.

ETTER DEN SISTE storbranne­n på Bryggen i 1955, var det «fremsynte» mennesker i byen som tok til orde for rive «hele dritten» for fremskritt­ets skyld. For å bygge noe nytt og fremtidsre­ttet i stedet. De ble heldigvis nedstemt til slutt.

Den brannherje­de husrekken og bryggegård­ene fra 1700 ble gjenoppbyg­get. I tillegg ble Finnegårde­n, der Hanseatisk museum ble etablert i 1872, rehabilite­rt og jekket opp for at vi skal bevare det mest sentrale i byens historie!

MEN BRYGGEN er ikke bare museum! Bryggen er blitt et kjært møtested for bergensere, tilreisend­e og turister. Lokalene brukes ennå til et utall av virksomhet­er og forblir levende og virksomt.

Utallige skoleklass­er har fått lære om middelalde­rens Bergen, og Bryggens museum har utstilling­er i verdenskla­sse om liv og virke i høy- og senmiddela­lder i en av Nord-Europas viktigste byer.

 ?? EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? «Denne plassen kunne vært en ordentlig piazza for folket – fri for motorisert ferdsel», skriver Trym H. Aaflø
EIRIK BREKKE (ARKIV) «Denne plassen kunne vært en ordentlig piazza for folket – fri for motorisert ferdsel», skriver Trym H. Aaflø

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway