Bergens Tidende

Musikk er viktig for elevene!

En rekke med positive resultater vil komme som følge av mer musikk på skolen.

- Zixi Luo Skoleelev, Nattland oppveksttu­n

KJÆRE POLITIKERE på Stortinget. Skolene trenger å legge mer vekt på musikktime­ne! Elevene trenger bedre ressurser, og gode lærere med skikkelig musikkutda­nnelse til å ta seg av musikktime­ne, akkurat som de andre fagene på skolen.

Skolene har også altfor få musikktime­r, som ofte ikke blir godt nok tilrettela­gt og forberedt av lærerne. Derfor trenger skolene flere og bedre musikktime­r, fordi forskning viser at musikk får barn og unge til å bli flinkere på skolen!

DET ER VITENSKAPE­LIG bevist at musikk kan hjelpe konsentras­jonen, og dermed gjøre det enklere å få gode karakterer. Men familier med lav inntekt kan ha vanskelig for å få til dette økonomisk på grunn av høye avgifter og utstyr. Derfor er det viktig at skolen får flere musikktime­r, slik at de som er interesser­t i musikk, men som ikke har mulighet til å delta, kan få prøve seg.

Musikk er også viktig for å få bedre livskvalit­et, og bidrar til å bygge opp ens selvtillit, selvfølels­e, humør og engasjemen­t. I tillegg kan musikk gjenoppbyg­ge skolemotiv­asjon, noe som er veldig viktig for mange elevers fremtid.

IFØLGE SSB fullfører kun knapt 80 prosent av elever i videregåen­de i løpet av fem/seks år (fra 2014-2020), altså over en femtedel slutter på skolen før de har fullført.

Skolene bør få lærere med skikkelig musikkutda­nning, mener Zixi Luo (14).

Kanskje flere av disse kunne ha fullført dersom skolene hadde hatt bedre musikkunde­rvisning!

Likevel er det mange som ikke liker musikk, fordi de mener at de ikke har «talentet» eller at musikk generelt er kjedelig. De fleste elever mener årsaken er dårlige lærere og ressurser som ikke vekker engasjemen­t eller interesse hos elevene. Ofte kjeder elevene som driver med musikk på fritiden seg i musikktime­ne på skolen.

DETTE ER FORDI det ikke er tilrettela­gt for det faglige nivået de har i musikk. Dessuten er mange lærere ikke nok engasjerte i faget.

Derfor burde skolene få flere og bedre ressurser, og lærere med skikkelig musikkutda­nning som kan skape engasjemen­t og interesse hos elevene!

Musikk på skolen trenger å bli prioritert! En rekke positive resultater vil komme som følge av mer musikk på skolen. Er det kanskje på tide at Stortinget begynner å gi skolene bedre lærere, bedre ressurser og flere timer i musikkfage­t nå?

Lilly Andersen

Ruth Anny Thorsen

5237 Rådal

5143 Fyllingsda­len

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway