Bergens Tidende

Mor og Sven var ikke av den blyge typen, så dør inn til badet var ikke så viktig.

- Annemette Oftedal Ernst

– VELKOMMEN TIL låven på Solhaugen!

Ekteparet Annemette Oftedal Ernst og Geir T. Nilsen står i inngangspa­rtiet og ønsker velkommen til sitt helt unike hjem; en snart 200 år gammel låve omgjort til et praktfullt og personlig hjem.

DENNE DAGEN LEVER Solhaugen virkelig opp til navnet sitt. Huset og hagen i Furuveien på Byhaugen ligger badet i varm vårsol.

– De lokalkjent­e vil kanskje si at det heter Steinkopfs­tykket akkurat her, oppkalt etter kvekeren og brennevins­handleren Johan Peter Steinkopf som fikk låven bygd i 1850. Men det heter også Solhaugen. Vi foretrekke­r å bruke det, sier han.

Ved første øyekast er det lite ved huset som minner om en låve. Først når man kommer inn i det store allrommet og ser de tykke bjelkene som utgjør reisverket, aner man konturene av det som en gang var.

– Det sitter veldig mye historie i disse veggene, sier Annemette Oftedal Ernst.

Deler av historien er hennes egen. Hun vokste opp her sammen med broren Per Oftedal Ernst, moren Gøril Oftedal og stefaren Sven Aarrestad. Sistnevnte var mannen som i en alder av 64 år, når de fleste vil ha valgt og pensjonere seg, startet Møbelgalle­riet i Stavanger sammen med sin kone.

Senere gikk stafettpin­nen videre til datteren. At familien kan mye om design og interiør, bærer hjemmet preg av. Her er unike møbler, mye kunst – og mye dansk design.

– JEG ER dansk selv om det ikke akkurat høres sånn ut, forklarer Oftedal Ernst.

Hun ble født i København, men foreldrene ble skilt da hun var liten. Moren tok med seg barna og flyttet til Norge. Her møtte hun Sven Aarrestad.

– Da mor møtte Sven, hadde han gjort om låven til bolig. Men alt var likevel helt annerledes enn nå. Faktisk hadde han beholdt båsene som utgjorde små rom i ulike farger, sier hun og viser frem gamle bilder.

Et av bildene viser moren, Gøril. Hun står på et furukjøkke­n og koker kaffe. Og i små, fargerike rom er mennesker samlet til festlig lag.

– Det var alltid mye liv her med sang, musikk og glade gjester. Mor og Sven hadde et åpent hjem. De omgikk musikere, kunstnere og mennesker i underholdn­ingsbransj­en. Her har både Julie Ege og Odd Grythe vært på besøk.

På slutten av 70-tallet ble låven bygd om på ny. Båsene ble fjernet, og hele etasjen fikk åpen løsning. Og da snakker vi ikke bare mellom stue og kjøkken, men også åpen løsning inn til badet.

– Et bad uten dør?

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway