Bergens Tidende

Har funne årsaka til at brannen spreidde seg så raskt

Balkongar av tre, utan sprinklara­nlegg, bidrog til den eksplosive brannen i bustadblok­ka i Lonemarka.

- Målfrid Bordvik malfrid.bordvik@bt.no

Denne veka presentert­e brannvesen­et sine førebelse konklusjon­ar om brannen i Lonemarka, melder NRK.

Det var natt til laurdag 7. august at det braut ut storbrann i den kommunale bustadblok­ka i Arna. Leilegheit­ene blei slukt av flammane i løpet av kort tid, men alle 30 bebuarane klarte å redde seg ut.

Alle dei 30 vanskelegs­tilte bebuarane kom seg ut før brannvesen­et var framme.

På balkongsid­a

Brannvesen­et trur brannen starta utvendig på balkongsid­a i første etasje. Dei meiner utforminga av balkongane var avgjerande for den raske spreiinga.

– Dersom balkongane hadde blitt utført i material med betre brannhemma­nde kvalitetar ville kanskje brannen ha utvikla seg seinare, uttalte avdelingsl­eiar Janicke Larsen ved førebyggan­de avdeling i Bergen brannvesen­et på seminaret, ifølgje NRK.

Tørke og vind

I ein e-post til BT skriv Larsen at det var fleire samanfalla­nde faktorar som bidrog til den kraftige brannutvik­linga.

Knusktørr vegetasjon, vind, treklednin­g, mangel på sprinklara­nlegg og låge skiljevegg­ar mellom balkongane medverka også, ifølgje evaluering­a.

– Vi meiner at andre løysingar på altanane, som sprinkling og bruk av mindre brennbart materiale, ville kunne bidrege til anten sløkking av brannen eller i alle fall til ei saktare spreiing, skriv Larsen.

Ho understrek­ar at brannvesen­et pr. no ikkje veit sikkert om det var her brannen starta. Dei håper politiet sine undersøkin­gar vil gje fleire svar.

Etterforsk­ar framleis

Også forskingss­enteret FRIC granskar brannen.

– Vi håper at FRIC og politiet sine funn vil kunne gje betre svar på dette, slik at vi på mest mogeleg måte kan jobbe førebyggan­de for å redusere sjansen for at noko slikt skjer igjen, uttalar Larsen.

Den endelege rapporten frå brannvesen­et er venta om kort tid, ifølgje Larsen. Politiet etterforsk­ar framleis saka, der tre personar har status som mistenkte.

FRIC- rapporten er venta ved årsskiftet.

 ?? 2211-TIPSAR (ARKIV) ?? 30 bebuarar redde seg ut av bustadblok­ka på Lone i Arna.
2211-TIPSAR (ARKIV) 30 bebuarar redde seg ut av bustadblok­ka på Lone i Arna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway