Bergens Tidende

Presten tror drop-indåp er kommet for å bli

De siste årene har dåpstallen­e falt. Lørdag ettermidda­g arrangerte blant annet Nykirken og Johanneski­rken dropin-dåp for første gang.

- Karoline Johannesse­n Litland karoline.litland@bt.no

– Jeg døper meg i dag fordi jeg ønsker å konfirmere meg. Da må man være døpt først, sier Ezekiel Sichone Finås (13).

Lørdag ettermidda­g var det duket for drop-in-dåp i Nykirken og i Johanneski­rken i Bergen sentrum. 13-åringen hadde tatt turen helt fra Langevåg i Bømlo for å la seg døpe og syns drop-indåp er et fint konsept.

– Skal du feire etterpå?

– Nei, det blir ikke en stor feiring. Men i morgen skal vi feire Zambias nasjonalda­g, så det blir kanskje litt feiring likevel, svarer han.

Ikke en «B-dåp»

Prest Bernt Forstrønen er nettopp ferdig med å døpe to søsken. Den første halvannen timen har seks personer latt seg døpe i kirken, både små barn og godt voksne. Ingen er iført dåpskjoler eller -kapper, og verken foreldre eller faddere har pyntet seg i bunader. Forstørnen tror det er viktig at man lager et uforplikte­nde sted der de som har lyst, kan komme og bli døpt.

– Noen ønsker ikke å døpe seg på en gudstjenes­te foran mange mennesker, andre syns kanskje det koster for mye å arrangere en dåpsfest og vil ikke ha så mye oppmerksom­het rundt dåpen. På drop-in-dåp kan man komme som man er, og det er viktig for oss å ha et slik tilbud, sier han.

Presten forklarer at ideen kommer fra Danmark, men at kirker i Trondheim og på Østlandet også har hatt drop-in-dåp.

– Jeg tror dette er noe som er kommet for å bli i en eller annen form. Og det er kjempegøy! Det er så kjekt å møte folk, smiler han og legger til:

– Det er viktig å understrek­e at drop-in-dåp ikke er en «B-dåp». Det er like fullverdig å bli døpt her, som å bli døpt under en søndagsgud­stjeneste, sier han.

Dåpstallen­e faller

De siste årene har dåpstallen­e falt. I 2020 ble det døpt 23.800 personer i Den norske kirke, ifølge tall fra Statistisk sentralbyr­å. Det er over 4000 færre enn året før, og det laveste antallet registrert i SSBs statistikk som går tilbake til 2005.

SSB peker på koronapand­emien som én av årsakene til betydelig færre døpte i fjor, og presten bekrefter at mange måtte avlyse dåpsseremo­niene.

– Etter pandemien tenkte vi at det var viktig å gi folk mulighet til å bli døpt, og dette gjør at terskelen blir lavere. Noen ønsker å bli døpt, selv om de ikke er helt klare for å gå i kirken hver søndag, sier han.

– Fordi dåpstallen­e har gått ned de siste årene, tror jeg også det vil komme større og større grupper av ungdommer som ønsker å konfirmere seg og som må døpes først. I 14-årsalderen er det kanskje en del som ikke har lyst til å døpes mens mange ser på.

Han tror likevel ikke de tradisjone­lle dåpsseremo­niene kommer til å forsvinne.

– Nei, jeg tror ikke det. Mange ønsker en slik seremoni. Men det er viktig at vi har et tilbud for alle, sier han.

 ?? ADRIAN SØGNEN ?? Prest Gunnar Wik døper Ezekiel Sichone Finsås (13).
ADRIAN SØGNEN Prest Gunnar Wik døper Ezekiel Sichone Finsås (13).
 ?? ADRIAN SØGNEN ?? Ezekiel Sichone Finsås (13) er spent før han skal døpes. Ved siden av han sitter moren Matilda Sichone Finsås.
ADRIAN SØGNEN Ezekiel Sichone Finsås (13) er spent før han skal døpes. Ved siden av han sitter moren Matilda Sichone Finsås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway