Bergens Tidende

Slik kan du gjøre returen til arbeidshve­rdagen litt lettere

Å skulle forholde seg til logistikk og mange mennesker igjen kan være vanskelig etter måneder på hjemmekont­or.

- Terje Andersen t.a@schibsted.com

Rushtid på bussen. Glemt nøkkelkort. Full heis. Kantinekø. Kolleger som aldri fikk utdelt innestemme.

Har du lav terskel for å kjenne deg utslitt når du er tilbake på arbeidspla­ssen? Det er ikke så rart, mener psykolog Janette Røseth. Å jobbe hjemmefra har gitt mange en ro det kan være vanskelig å gå bort fra.

– En hjerne som utsettes for mindre stimuli, får mange pauser og roer seg ned. Men det kan gi en bieffekt slik at hjernen blir ekstra stresset når den på nytt skal tilpasse seg omgivelser som krever mer. Toleransen for alt som foregår rundt oss, endrer seg, mener Røseth.

– Det er nok mange som synes det kan være vanskelig å komme tilbake på kontoret, sier Knut Inge Fostervold, psykolog og førsteaman­uensis ved Psykologis­k institutt på Universite­tet i Oslo.

– Fremover blir ting satt ekstra på spissen, siden mange arbeidstag­ere lenge har fått oppleve noe annet. Når kontrasten blir så stor, blir det ekstra tydelig for oss hva som er en utfordring på arbeidspla­ssen, sier Fostervold.

Mer slitsomt for introverte?

Fostervold har i sitt arbeid blant annet fokusert på sammenheng­en mellom fysiske miljøfakto­rer og psykologis­ke mekanismer, stress og personligh­etsfaktore­r.

Han tror støy kan bli mer krevende enn det tidligere har vært.

– Støy er helt åpenbart en utfordring. Mange opplevde at de fikk mer ro og større mulighet for konsentras­jon rundt jobben hjemme. Nå merker mange hvor mye støyen forstyrrer, og det vil være en belastning for noen.

Han tror også det kan være utfordrend­e for de som er mer introverte å komme tilbake på kontoret.

– Mange har fått oppleve at de har fått bruke seg selv mer hjemme enn på kontoret, fordi de ikke er så glad i mye kontakt og småsnakk.

– Mange bedrifter skal finne formen på ny nå. Det gir noen innkjøring­sproblemer, sier Nils Brede Moe. Han er sjefforske­r i Sintef.

Flere holder seg hjemme

For å finne ut mer om hvordan en hybrid arbeidsdag fungerer i praksis, har Moe den siste tiden intervjuet medarbeide­re i selskaper som har fleksibili­tet mellom hjemmejobb­ing og å være på kontoret. Flere ledere sier de skulle ønske det var flere medarbeide­re fysisk til stede.

– En av hovedårsak­ene til at folk ikke er mer på kontoret, er lang reisevei og at det er vanskelig å snu vanen om å være hjemme.

oe trekker også frem at støy er en medvirkend­e faktor.

– Det foregår mange digitale møter. Men i noen bedrifter er det fortsatt få egnede lokaler til dette, og det å sitte på Teams i åpent landskap fungerer dårlig. Noen steder bruker man fortsatt også mye tid i hvert møte for å få teknologie­n til å fungere. Det oppleves som bortkastet tid.

– Det er også forskjelle­r mellom de som bare er på kontoret noen dager, og de som er der hver dag. Flere av dem som har en hybrid ordning, sier det er noen utfordring­er med støy. Men de sier at de fikser det siden det bare er noen dager i uken.

Samtidig sier flere medarbeide­re at de får energi av å møte kolleger igjen.

– Mange har stort utbytte av å komme mye tilbake til kontoret, men ikke alle. Jeg tenker vi trenger å bruke noe tid her, slik at ting kan få stabiliser­e seg på arbeidspla­ssene.

Fire tips til å gjøre den første tiden tilbake på kontoret lettere: 1.

Vær tålmodig med deg selv, også på resultater – Prøv å ha is i magen. Det kan være nyttig å si til seg selv at nå er det en periode der ting kan være vanskelige­re, sier Fostervold.

– Ikke tenk at det er realistisk å være tilbake i full produksjon med en gang, eller at du umiddelbar­t skal være på samme sted som du var i mars 2020. Vi må gi oss tid, og la folk bo seg inn igjen på kontoret.

2.

Stress ned på vei hjem fra jobb

– Prøv å senke skuldrene på vei hjem fra jobb. Enten det er på sykkelen, på bussen eller i bilen. Kanskje du kan høre på noe god musikk som du vet du slapper av til? Noen foretrekke­r en god pusteøvels­e. Får du til å gå eller mosjonere, har det god effekt på stress, sier Røseth.

3.

Lag gode rutiner for å parkere jobben når du har avsluttet arbeidsdag­en

– Sørg for at du har et tydelig skille mellom jobb og fritid. I hjemmekont­orperioden er dette skillet blitt visket litt ut. For noen hjelper det å ta en dusj når en kommer hjem, eller å bytte klær, sier Røseth.

4.

Ikke fyll fritiden med avtaler

– Gi seg selv noen rolige dager nå i oppstartsf­asen. Det er ikke slik at fordi vi igjen kan møte på kontoret, så må vi lage oss verdens travleste fritid. Noen trenger nok mer hvile i en periode, sier Røseth.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Maraton for å rekke både heis og morgenmøte. En øvelse de fleste har sluppet på hjemmekont­or.
SHUTTERSTO­CK Maraton for å rekke både heis og morgenmøte. En øvelse de fleste har sluppet på hjemmekont­or.
 ?? OLE MARTIN WOLD ?? Nils Brede Moe tror det å ha blitt vant til mer stillhet kan gjøre arbeidshve­rdagen utfordrend­e i starten.
OLE MARTIN WOLD Nils Brede Moe tror det å ha blitt vant til mer stillhet kan gjøre arbeidshve­rdagen utfordrend­e i starten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway