Bergens Tidende

Arbery-saken: Symboltung­t drap i USA skal nå opp for retten

Et drap som fikk stor betydning for Black Lives Matter-bevegelsen, skal nå opp i retten. Den svarte joggeren Ahmaud Arbery ble skutt i Georgia vinteren 2020.

- NTB-AFP-AP

25 år gamle Ahmaud Arbery ble skutt og drept da han var ute og jogget i et nabolag ved Brunswick i Georgia søndag 23. februar 2020.

En tidligere politimann er blant de tre tiltalte som nå stilles for retten. To av mennene er far og sønn, henholdsvi­s i 60- og 30årene.

Mandag startet starter arbeidet med å velge jurymedlem­mer.

Saken fikk stor oppmerksom­på het i USA etter at en mobilvideo som viste drapet og som ble filmet av en av de tre siktede, gikk viralt på internett. Først to dager etter at videoen dukket opp, ble de nå siktede mennene pågrepet av politiet. Det var rundt tre måneder etter selve hendelsen.

Trodde han var innbruddst­yv

Forsvarere­n til mannen som skjøt Arbery, har hevdet at de tre tiltalte begynte å følge etter ham grunn av bekymringe­r rundt tidligere kriminalit­et i nabolaget. De tiltalte sier de trodde Arbery var en innbruddst­yv og sier de handlet i selvforsva­r.

Sivil anholdelse

En av dem fortalte politiet tidligere at han «ikke visste om Arbery hadde stjålet noe eller ei», men at han «hadde en magefølels­e» som tilsa at han sto bak tidligere innbrudd i nabolaget.

De tre skal ha fulgt etter Arbery i bil og sperret ham inne før skuddene ble avfyrt. Arbery skal flere ganger ha forsøkt å komme seg unna og løp ned i en grøft i et forsøk på å unnslippe.

Etter å ha sperret Arbery inne, gikk en av dem ut av bilen og konfronter­te Arbery og forsøkte ifølge sin forsvarer å gjøre en sivil anholdelse, som på det tidspunkte­t var lov i Georgia.

Forsvarere­n hevder videre at tiltalte skjøt Arbery i selvforsva­r, fordi Arbery ikke la seg ned på bakken, slik han beordret ham til.

En nøye gjennomgan­g av videoen fra hendelsen viser at det første skuddet ble løsnet mot brystkasse­n, før et andre skudd ble løsnet mot hånden, og et tredje igjen traff ham i brystet, før han kollapset, ifølge etterforsk­ere.

Ubevæpnet

Aktor vil blant annet argumenter­e i retten med at Arbery var ubevæpnet, og at ingenting knytter ham til en serie innbrudd som

 ?? RUSS BYNUM / AP / NTB ?? Thea Brooks står foran et veggmaleri av nevøen Ahmaud Arbery som ble drept i februar i fjor.
RUSS BYNUM / AP / NTB Thea Brooks står foran et veggmaleri av nevøen Ahmaud Arbery som ble drept i februar i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway