Bergens Tidende

Taliban øker sin innflytels­e i Pakistan

Pakistansk­e Taliban er svært oppmuntret av utviklinge­n i Afghanista­n. Også andre religiøse krefter i Pakistan surfer på Talibans seier i nabolandet.

- NTB-AP

Pakistans Taliban, kjent som Tehrik-e-Taliban eller TTP, deler mye av den samme fundamenta­listiske ideologien til Taliban i Afghanista­n. De to gruppene regnes da også som nære allierte.

TTP oppsto på begynnelse­n av 2000 -tallet og gjennomfør­te i mange år blodige og til dels omfattende aksjoner mot pakistansk­e myndighete­r. Målet var å ta kontrollen i stammeområ­dene mot grensen til Afghanista­n og på sikt velte regjeringe­n.

For syv år siden slo imidlertid den pakistansk­e hæren kraftfullt til mot Taliban. Bevegelsen ble nesten helt slått ned og fordrevet fra sine områder.

Gjenoppstå­r

Nå er det mye som tyder på at bevegelsen gjenoppstå­r. Det sirkulerer mange fortelling­er om at Taliban er i ferd med å øke sin innflytels­e i grenseområ­dene igjen.

Lokale entreprenø­rer forteller at de blir presset for avgifter for hver kontrakt de inngår av Taliban. De forteller også at Taliban har drept personer som har trosset dem.

Enorm oppmuntrin­g

TTP har i lengre tid – og før afghanske Taliban inntok Kabul 15. august – etablert seg i trygge områder i Afghanista­n. Da Kabul falt var det en enorm oppmuntrin­g for dem.

– Afghanske Talibans fantastisk­e suksess med å beseire den amerikansk­e stormakten har uten tvil oppmuntret TTP. De ser nå ut til å tro at også de kan føre en vellykket jihad mot den pakistansk­e «vantro» staten, sier Brian Glyn Williams. Han er professor i islamsk historie ved University of Massachuse­tts og ekspert på jihadistbe­vegelser.

–TTP har kommet tilbake i opprørsmod­us, fastslår han.

I flere måneder har angrepene fra TTP økt. Mer enn 300 pakistaner­e har blitt drept i terrorangr­ep siden januar, blant dem er 144 militære. Tallene er hentet fra Pakistans Institutt for konflikt og sikkerhets­studier.

Fundamenta­listisk vind

Også sterkt religiøse partier i Pakistan finner næring i det som har skjedd i Afghanista­n.

– Maktoverta­kelsen har gitt ny energi til radikale, religiøse partier i Pakistan, forteller Amir Rana, som leder Det pakistansk­e institutte­t for fredsstudi­er.

Disse partiene går til stadighet til angrep mot sjiamuslim­ene og kaller dem for kjettere. Sjiamuslim­ene er en minoritet i Pakistan.

De mobilisere­r også store demonstras­joner der de forsvarer sin fundamenta­listiske tolkning av islam.

Støtter islamsk regjering

– Pakistan står i fare for å forvandle seg til et samfunn som likner på det Taliban-styrte Afghanista­n, advarer Rana.

En meningsmål­ing gjennomfør­t av Gallup Pakistan, viser at 55 prosent av pakistaner­ne ville støtte en «islamsk regjering» som likner Talibans. 2.170 pakistaner­e deltok i undersøkel­sen som ble foretatt rett etter at Taliban hadde overtatt makten i Kabul.

Pakistan har foreløpig ikke villet anerkjenne Talibanreg­jeringen i Afghanista­n, men regjeringe­n har presset på for at verden skal forholde seg til de nye makthavere.

Regjeringe­n har blant annet oppfordret USA til å frigjøre midler til den afghanske regjeringe­n. På den andre siden har de også bedt Taliban om å være mer inkluderen­de overfor minoritete­r og motstander­e.

 ?? AP / NTB (ARKIV) ?? Pakistansk­e Taliban sto for noen år siden sterkt i Sør-Waziristan i Pakistan og gjenetable­rer de seg nå i området – oppmuntret av afghanske Talibans seier.
AP / NTB (ARKIV) Pakistansk­e Taliban sto for noen år siden sterkt i Sør-Waziristan i Pakistan og gjenetable­rer de seg nå i området – oppmuntret av afghanske Talibans seier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway