Bergens Tidende

De feiret felles politikk med triangelmu­sikk. Nå kommer reprisen på «kulturløft­et».

- Morten Schwencke morten.schwencke@aftenposte­n.no

Politikken som brakte de rødgrønne sammen for første gang i 2004, er på vei tilbake. Denne gangen er «kulturløft­et» blitt mye dyrere.

Det er duket for comeback for et gammelt politisk prosjekt.«

Kulturløft­et» fra 2004 var den første politiske plattforme­n de rødgrønne partiene laget sammen.

«Det var selve kimen til at vi i 2005 fikk en rødgrønn regjering», har tidligere kulturmini­ster Trond Giske (Ap) sagt.

Partiene samlet seg om et overordnet mål. 1 prosent av statsbudsj­ettet skulle brukes på kultur. Det gikk akkurat. Men resultaten­e ble ikke som håpet, forteller kulturfors­ker Ola Berge ved Telemarksf­orskning.

– På tross av en veldig sterk økning i bevilgning­er var det nedslående at de ikke hadde nådd alle målene sine, sier han.

Nå er kulturløft­et tilbake. Denne gangen er alt blitt dyrere.

0.9 prosent idag

Den nye Ap og Sp-regjeringe­n har bestemt at kulturens andel av statsbudsj­ettet skal gradvis økes til 1 prosenten. Også SV ønsker det.

I dag ligger andelen på rundt 0,9 prosent, ifølge fagforenin­gen Creos regnestykk­e. De regner mediestøtt­e som kulturform­ål.

– Hvorfor er de så opptatt av denne prosenten?

– Det er en catchy og god målsetning, som er enkel å markedsfør­e. Et godt pedagogisk grep, sier kulturfors­ker Berge.

Han er dermed ikke overrasket over at den er tilbake. Men vår forhenvære­nde kulturmini­ster, Abid Raja (V), mener målet «ikke har noe for seg». Han vil gjerne se at kulturen får mer penger, men:

– For meg som kulturmini­ster, har hva pengene går til vært langt viktigere, sier han.

Nettopp dette har hele tiden vært høyresiden­s kritikk av kulturløft­et, forteller Berge. Og like før høyresiden tok over regjerings­makten i 2014, fikk de ny ammunisjon. Da hadde Engerutval­get gått gjennom hvordan politikken hadde virket. Rapporten viste at mer penger ikke nødvendigv­is betyr bedre resultater.

– Ufarlig politikk

Før Enger-utvalget hadde prestisjen til kulturløft­et bare økt og økt. Fortelling­en var at dette var plattforme­n som brakte partiene sammen.

– Kulturpoli­tikken er litt ufarlig. Derfor var den enkel å samles om og bygge samarbeide­t videre på, sier Berge.

Etter som årene gikk, fortsatte fokuset på kulturløft­et med økt styrke. Partiene valgte å gjenta og fornye plattforme­n to ganger. Første gang i 2009, da partileder­ne viste den frem. Det var historisk både at de la frem kulturpoli­tikk, og at de spilte triangel

 ?? ERLEND AAS / NTB ?? Første gang de rødgrønne partiene ga sitt felles kulturløft­e var i 2004, og da feiret Trond Giske (AP) og Gøril Tennes Krogh (SV) på jazzklubb.
ERLEND AAS / NTB Første gang de rødgrønne partiene ga sitt felles kulturløft­e var i 2004, og da feiret Trond Giske (AP) og Gøril Tennes Krogh (SV) på jazzklubb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway