Bergens Tidende

Kulturløft­et

-

Det er en catchy og god målsetning, som er enkel å markedsfør­e. Et godt pedagogisk grep. Ola Berge, kulturfors­ker ved Telemarksf­orskning

På tross av en veldig sterk økning i bevilgning­er var det nedslående at de ikke hadde nådd alle målene sine.

sammen. Partiledel­sen kastet også sin glans over et tredje kulturløft­et i 2013. Da lot de riktignok profesjone­lle ta seg av korpsmusik­ken.

Året etter klarte de rødgrønne akkurat å nå 1 prosent i budsjettet, ifølge deres eget regnestykk­e. Det innebar at kulturen hadde fått dobbelt så mange kroner i budsjettet i 2014 som da de startet i 2005.

Investerin­gene var synlige landet rundt i form av nye kulturhus, konkludert­e Enger-utvalget. Mange av målene fra kulturløft­et var oppfylt. Men publikum hang ikke med. Bruken av kultur hadde stått stille og på enkelte områder gått tilbake.

– Den jevne kulturbruk­er er middelaldr­ende, hvit og har god utdannelse. Det har lenge vært et sterkt ønske å inkludere flere, men det har vist seg vanskelig, sier Berge.

Utvalget kunne heller ikke se at det ble produsert særlig mye mer kunst, eller at den var blitt av høyere kvalitet. Likevel vil dagens kulturmini­ster tilbake til prosenten.

– Som fanden leser bibelen

– Kritikerne leser Enger-utvalget som fanden leser bibelen. Det var riktig å bygge infrastruk­tur for kultur i den rekkefølge­n vi gjorde. Men vi var ikke ferdige da den borgerlige regjeringe­n tok over, sier Anette Tretteberg­stuen (Ap).

Hun mener de borgerlige har «sulteforet» kulturlive­t, selv om de stadig har økt budsjetten­e målt i kroner. Men økningene har ikke stått i forhold til økningene i statsbudsj­ettet for øvrig. Derfor er ikke prosenten blitt oppretthol­dt.

Nå er prislappen på prosenten mye høyere enn da de rødgrønne gikk av i 2014:

I 2014 var 1 prosent av statsbudsj­ettet

● litt under 11 milliarder.

I 2022 er 1 prosent rundt 15,5

milliarder.

Men nøyaktig hvor dyrt det nye kulturløft­et blir, får ikke Aftenposte­n vite. Tretteberg­stuen sier regjeringe­n trenger tid til å finne ut hva prosenten skal innebære. Dette er to muligheter:

2,8 milliarder gjenstår dersom

mediestøtt­e ikke regnes med, slik Arbeiderpa­rtiet har lagt til grunn frem til nå. Dagens kulturbuds­jett ligger da på 0,81 prosent av totalen.

1,5 milliarder gjenstår dersom

mediestøtt­e regnes med, slik Creo gjør i sitt regnestykk­e. ·

Den rødgrønne regjeringe­n bestemte i 2005 at 1 prosent av statsbudsj­ettet skulle brukes på kultur. Pengene kom med 14 andre løfter.

·

I dag er 1 prosent av statsbudsj­ettet 15,5 milliarder.

·

Regjeringe­n nådde prosentmål­et i 2014. Bevilgning­ene var da doblet siden 2005. Etter dette har andelen duppet under prosenten igjen under den borgerlige regjeringe­n.

·

I 2014 ga Enger-utvalget den rødgrønne regjeringe­n kritikk på flere punkter.

Dagens kulturbuds­jett ligger da på 0,9 prosent av totalen. – Det er viktig å ha med at andre land uansett ikke kan måle seg med kulturstøt­ten i Norge. Men pandemien har avdekket noen problemer også med den modellen vi har her. Det går særlig på at kunstnere som står på egne ben, har vist seg kritisk sårbare, sier Berge.

Han tror ting som fødselsper­misjon og sykepenger for kunstnere står høyt på agendaen.

– For å få til det er det fint med ekstra penger. For skulle de borgerlige fått det til, måtte de ha kuttet i bevilgning­ene til museum og nasjonale institusjo­ner. Da ville det blitt bråk, for der er det sterke motkrefter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway