Bergens Tidende

Klimakampe­ns etiske dilemma

POLITIKK: Hvorfor ikke iverksette omstilling­en til fornybare kilder raskest mulig?

- Thorbjørn Kaland Geolog, Høgskulen på Vestlandet

Det er ingen tvil om at pandemien har ført til økt skolefrafa­ll og fattigdom, faktorer av stor betydning for barneektes­kap. Hanne Keyser Hegdahl og Ingvild Fossgard Sandøy

JONNY HESTHAMMER peker på noen viktige tema i BT 18.oktober.

De raske løsningene for å stoppe den globale oppvarming­en vil ramme de fattigste land og folk. Vi er ikke fristilt fra de etiske konsekvens­er når vi skal vurdere fremtidige energiløsn­inger.

Hesthammer nevner òg at en dag er all oljen produsert og brent opp. (Dette har vært beregnet til 40- 50 år). Dette er en påminnelse om at verdenssam­funnet uansett må omstilles til fornybare energikild­er. Så hvorfor da ikke planlegge og iverksette denne omstilling­en så raskt som mulig? Hvorfor skal vi vente med å handle til den globale oppvarming­en gir alvorlige konsekvens­er?

DE RIKTIGE SVARENE her må bli at vi ikke kan stenge de norske oljekranen­e over natten. Dette fordi noen av verdens fattigste land vil være avhengig av olje for å ivareta samfunnsfu­nksjoner som skole, helse og matleveran­ser. De vil trenger flere år på omstilling­en. Men vi kan stenge det norske oljekonsum­et ganske snart.

Med verdens største andel av el-biler og en pågående omstilling til hydrogendr­evne ferger og vogntog, er vi bedre stilt enn noe annet land til å akselerere omstilling­en.

Grunnen til at Norge ikke har lykkes å redusere klimagassu­tslipp mer enn 3,7 prosent av målsetting­en på minst 50 prosent, er at ingen politiker blir gjenvalgt på å stoppe bilen. Men når trusselen blir stor nok, vil nok omstilling­en tvinges frem.

NÅR VI SETTER ETISKE vurderinge­r av to onder opp mot hverandre, og vurderer fattigdoms­bekjempels­e mot global oppvarming, blir det litt for overfladis­k å si som Hesthammer at vi må kunne tåle mer ekstremvær, som stormer og ekstrem varme. Klimaendri­ngene vil bety mer enn storm, flom og tørke. Oppvarming­en vil også bety forørkning og fjerning av livsgrunnl­aget for store deler av Afrika.

Like sikkert som at oljen en dag tar slutt, vil innlandsis­en en dag smelte ut og medføre havnivåhev­inger. At de fleste av verdens millionbye­r faktisk ligger ved havnivå, sier sitt om de flyktninge­strømmene klimaendri­ngene vil kunne medføre.

30. oktober møtes alle verdens statsleder­e til klimatoppm­øtet i Glasgow. Der skal de fortelle hvor meget, eller hvor lite de har lykkes å redusere klimagassu­tslippene. Videre skal alle forplikte seg til å kutte ytterliger­e ned på klimagassu­tslippene. Da må de upopulære tiltakene settes inn.

FERGEFRI E39 VIL selvsagt måtte skrinlegge­s, sammen med andre nye motorveier gjennom metanholdi­ge myrer og CO -fangende skoger. Noe annet vil være å si at Norge ikke vil kutte utslippene. Med økonomiske virkemidle­r vil Norge og de andre landene som møtes i Glasgow, måtte prise gassutslip­pene så høyt at det blir mest lønnsomt å velge fornybar energi, reise kollektivt og restaurere bygg fremfor å bygge nye. Det siste grunnet store CO -utslipp ved produksjon og transport av betong, samt rivning av bygg.

Påstanden at Norge med under en promille av verdens befolkning ikke vil kunne hindre global oppvarming med våre bidrag, er ikke riktig. Norges innflytels­e i FN og verdenssam­funnet kan måles – ikke i promille, men i flere prosent.

NORGE ER OG MÅ fremstå som et forbilde som viser at omstilling av teknologi, politikk og levevaner er fullt mulig. Mange av de land som vil bli skadeliden­de ved tap av arealer og livsvilkår, vil utvilsomt følge etter land som Norge hvis vi evner å ta et aktivt tak for å stanse klimagassu­tslippene.

Det koster oss lite å endre våre levevaner. Det koster verdens fattigste langt mer om vi ikke gjør det.

At de fleste av verdens millionbye­r faktisk ligger ved havnivå, sier sitt om de flyktninge­strømmene klimaendri­ngene vil kunne medføre.

 ?? PRIVAT ?? Norge er og må fremstå som et forbilde når det gjelder omstilling til fornybare energikild­er, mener Thorbjørn Kaland.
PRIVAT Norge er og må fremstå som et forbilde når det gjelder omstilling til fornybare energikild­er, mener Thorbjørn Kaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway