Bergens Tidende

Dekorerer skolen med gatekunst

Når elevene på Kleppestø ungdomssko­le kommer på skolen i dag, er veggene dekorert av flere av Bergens gatekunstn­ere. – En kjempeidé, sier rektor.

- Adrian B. Søgnen (tekst og foto) adrian.sognen@bt.no

På Kleppestø ungdomssko­le lukter det spraymalin­g. Lyden av spraybokse­r som klirrer og maling som sprutes høres lang vei.

Skolens betongvegg­er som før var grå, er i ferd med å bli til fargerike bilder.

– Jeg er overlykkel­ig. Dette har blitt mye større enn hva vi så for oss, sier rektor Hanne-Guri Hellevang.

Fikk fritt spillerom

Kleppestø ungdomssko­le fyller snart femti år, og ville markere det med noe som både elever og lærere kunne få glede av.

– Det var satt av 25.000 kroner til kunstkjøp, men hva kan man egentlig få for den summen, og hva kan gjøre 580 tenåringer glad?

Gatekunst, kom det fra en av Hellevangs kolleger.

– Som jo var en kjempeidé, sier Hellevang.

Tromsøværi­ngen Øistein Jakobsen har bodd mange år i Bergen og er en primus motor i gatekunst-miljøet. Han har god oversikt over hvem som gjør hva til enhver tid.

Da forespørse­len fra Askøy kom, sendte han ut mail til 70 gatekunstn­ere i Bergensomr­ådet med invitasjon til å dekorere veggene på Kleppestø akkurat slik de ønsket.

Gjør arbeidet gratis

– Vi vet aldri hvor mange som kommer, men jeg antar at det kommer en plass mellom tjue og tretti i løpet av helgen. Allerede fredag kom det folk og «claimet»

Amelie Rouppert kom nylig inn i gatekunstm­iljøet. Nå maler hun undersiden av en trapp på Kleppestø ungdomssko­le. vegger med signaturen sin, forteller Jakobsen.

Gatekunstn­erne gjør arbeidet gratis, men får maling for 25.000 kroner av skolen og stiller selv med maling verdt tilsvarend­e. I tillegg kommer verdien av arbeidet som kunstnerne legger ned.

Jakobsen anslår at det totalt kan være verdt opp mot en halv million kroner.

– Vi har 350 kilo med maling. Det er mye og sannsynlig­vis så mye at vi ikke får det brent det av, sier Øistein og ler.

– Veldig gøy

Under trappen i skolens foajee sitter Amelie «AUR» Rouppert (19) og maler et bilde av en jente. Hun har drevet med tegning og maling lenge, men kom nylig inn i gatekunstm­iljøet.

– Dette er veldig gøy! Det blir mer fritt når man får jobbe stort, og så lever det sitt eget liv. Veldig gøy at så mange kan få se bildene og at også andre kan få nytte av det, sier hun.

Den yngste av kunstnerne er elleve-år gamle Ingrid Kristine «InniArt» Eiken. Hun har laget små figurer som hun skal henge opp mellom trappetrin­nene.

– Jeg ville vise folk hva jeg kan og spurte bare mamma om jeg kunne få være med, sier hun.

Jeg er overlykkel­ig. Dette har blitt mye større enn hva vi så for oss. Hanne-Guri Hellevang, rektor

Refleksjon og undring

Lise Olderkjær maler en såkalt mural, et maleri på en murvegg, inne på skolen.

– Jeg har holdt på med klassisk oljemaling, men de siste ti årene har jeg bare malt med sprayboks. Her har du ingen begrensnin­ger i størrelse på lerretet.

Bildet skal til slutt vise en «hippie» som våkner opp i et futuristis­k landskap.

– Budskapet i bildet er kanskje: Ikke sov for lenge, plutselig er verden helt ny, sier kunstneren.

Nettopp det at elevene skal få noe å undre seg over, har vært en viktig motivasjon for prosjektet, forteller rektor Hellevang.

– Kunst er en annen vei inn i ungdommene­s verden. Målet er å trene dem i refleksjon, undring og verdier.

Elevene får ikke se de ferdige kunstverke­ne før mandag.

– Vi har gitt kunstnerne ganske stor tillit, og jeg ser at de har stor forståelse for hvilket bygg de er i. Vi vil jo at bildene skal åpne opp en verden for våre ungdommer, sier hun.

 ?? ?? Gatekunstn­eren «Isue» gjør graffitiku­nst på en av veggene til skolen. Til høyre kommer en utgave av tegneserie­figuren «Cheech Wizard» frem, opprinneli­g laget av kunstneren Vaughn Bodē.
Flere av skolens vegger får nå bilder laget av gatekunstn­ere i Bergen. Dette motivet er laget av kunstneren «Ninjah».
Gatekunstn­eren «Isue» gjør graffitiku­nst på en av veggene til skolen. Til høyre kommer en utgave av tegneserie­figuren «Cheech Wizard» frem, opprinneli­g laget av kunstneren Vaughn Bodē. Flere av skolens vegger får nå bilder laget av gatekunstn­ere i Bergen. Dette motivet er laget av kunstneren «Ninjah».
 ?? ADRIAN B. SØGNEN ?? Ingrid Eiken får opplæring i hvordan man bruker en sprayboks av Øistein Jakobsen. Til høyre står kunstner Adolfini Martinez som eier bilen.
ADRIAN B. SØGNEN Ingrid Eiken får opplæring i hvordan man bruker en sprayboks av Øistein Jakobsen. Til høyre står kunstner Adolfini Martinez som eier bilen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Rektor Hanne-Guri Hellevang sier prosjektet har blitt mye større enn de først så for seg.
Rektor Hanne-Guri Hellevang sier prosjektet har blitt mye større enn de først så for seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway