Bergens Tidende

Vi trenger ikke mer strøm

- Bjørnar S. Pedersen Naturfaglæ­rer og turbokforf­atter

VINTERENS HØYE STRØMPRISE­R har fått «kraftpolit­ikerne» til å tro at vi må bygge ut vernede vassdrag for mer strømprodu­ksjon. Men vi trenger ikke nødvendigv­is mer strøm. Vi trenger kanskje mer energi – som også kan være noe annet enn elektrisk strøm.

Mye av dagens strømforbr­uk går til oppvarming av bygninger, vann, fotballban­er, svømmebass­eng osv. For å vurdere om det er fornuftig, må vi forstå begrepet energikval­itet.

Elektrisk strøm kan brukes til alt: oppvarming, lys, lading av batterier, drift av elektrisk utstyr og motorer.

Derfor sier vi at strøm har høy energikval­itet. Energi i form av varme har derimot den laveste energikval­iteten fordi den i utgangspun­kt bare kan brukes til oppvarming.

NÅR VI TRENGER varme, bør den komme fra kilder som jordvarme, havvarme, ved og solstråler. Som alle er energikild­er av lav kvalitet. Utnyttelse av disse vil i de fleste tilfeller gi mindre skadevirkn­inger enn vannkraftu­tbygging.

Så kan vi bruke strømmen der den virkelig trengs. Oppvarming med elektrisk strøm vil altså i stor grad være sløsing med energikval­iteten.

Det finnes også noen hederlige unntak der unødvendig strømforbr­uk unngås:

Drammen kommune klarer faktisk å lagre solvarme i fjellet via solceller på en skole og bruke denne varmen til oppvarming av 10.000 kvadratmet­er offentlige bygg hele vinteren. Ålesund har i flere tiår brukt varme fra havet til oppvarming av bygningsma­sse og vann i sentrum.

REGJERINGE­NS ENERGIKOMM­ISJON bør altså ikke se på hvilke vernede vassdrag som skal bygges ut. Vi må ikke ødelegge mer natur. I en FN-rapport fremgår det at tap av natur og arter er en like stor trussel mot livet på jorden som klimaendri­ngene.

Vi skal også respektere det enorme og grundige arbeidet som ble gjort med «Verneplan for vassdrag» i perioden 1973–2009.

Energikomm­isjonen bør heller se på:

Hvilke andre energikild­er (helst dem med lav energikval­itet) og energibære­re kan erstatte strøm? Hvordan kan vi redusere energiforb­ruket?

Hvordan kan det offentlige styre mesteparte­n av strømforbr­uket til kun samfunnsny­ttige oppgaver? Planlagt forbruk over en viss mengde bør være søknadspli­ktig. PS: De fleste bruker begrepet kraft der det menes energi!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway