Bergens Tidende

Hun etterlyser bedre luftegårde­r for hunder

Hundelufte­gårdene i Bergen er ikke gode nok, mener hundeeier Caroline Lygren. Spesielt er hun kritisk til den ved Tveitevatn­et.

- Oda Marie Rønning oda.marie.ronning@schibsted.com Rune Saevig (foto) Rune.Saevig@bt.no

– Det er altfor få hundeparke­r i Bergen med tanke på at det er en såpass stor by, sier hundeeier Caroline Giezendann­er Lygren.

4. mai skrev BT om hundebaesj på lekeplasse­r. Dette vekte stort engasjemen­t, og i et debattinnl­egg dras det frem at det er altfor få hundelufte­gårder i Bergen. I dag er det tre hundelufte­gårder i Bergen kommune. De ligger ved Tveitevatn­et, Liavatnet og på Tennebekk. Bergen kommune er også i gang med å etablere en luftegård ved Løvstien.

– Hundeparke­n ved Tveitevatn­et er en skråning. Den er kjempebrat­t med store steiner. Det er ikke et egnet område for hunder, sier Lygren.

Hun forteller at hun har møtt flere hundeeiere som vegrer seg fra å gå i luftegårde­n.

– Det er direkte farlig. Det kan ikke vaere sånn at man er redd for at hunden skal falle og skade seg når de er i slike luftegårde­r.

Etterspør gress og større plass

Lygren drar ikke til lekeplasse­r med hunden, men hun drar derimot til gressplene­r i naerheten av der hun bor i Åsane. Dette istedenfor å ta med hunden til Liavatnet, som er hennes naermeste hundelufte­gård.

– Den ved Liavatnet er veldig liten, og det er dessuten bare grus der, sier hun.

Hun etterspør luftegårde­r med gressplen og stort nok areal til at hundene kan komme opp i høy fart.

– Skal det vaere en god hundegård så må det vaere gress. Plassering­en ved Liavatnet er bra, men jeg tar heller bilen eller bussen til et sted hvor det er plen og hundene kan kose seg.

Toril Austbø Grande er avdelingsl­eder for Plan- og utviklings­avdelingen i bymiljøeta­ten. Hun skriver i en e-post til BT at behovet for hundelufte­gårder må veies opp mot andre behov og prioritere­s politisk.

– Det er krevende å finne egnede areal for hundelufte­gårder. For at det skal vaere et godt tilbud bør det vaere av en viss størrelse, og ligge slik til at det ikke har konsekvens­er for friluftsli­v eller medfører andre ulemper, skriver Grande.

Hundens naturlige atferd

Lygren har benyttet seg av alle de tre hundegårde­ne i Bergen. Av disse, mener hun, at det kun er én som er god nok for hundene.

– Den på Tennebekk er veldig bra. Men det betyr også at det er veldig mange andre hunder der, sier hun.

Hunden hennes er av rasen italiensk mynde. Det er en rase som trenger å løpe mye. Hun understrek­er hvor viktig det er at hunden får den typen stimuli som den får gjennom lek og løping.

– Jeg merker at hun blir en helt annen type sliten. Det er stor forskjell fra å gå tur med bånd hvor hun bare får snust litt. Det virker som slik aktivitet stimulerer hodet hennes på en helt annen måte, sier hun.

Tor Kvinge er regionsled­er for AniCura Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge. Han har også jobbet som veterinaer i mange år, og understrek­er at det er viktig at hundene får aktivitet slik som i luftegårde­ne.

– Det er deres naturlige atferd å løpe fritt, og det bidrar også til sosial trening. Hundene er flokkdyr, og det er bra for dem å treffe andre hunder slik, sier han.

Hvorfor hundeparke­ne ikke fremstår som en prioritet, stiller Lygren spørsmål ved.

– Det er jo et folkehelse­tiltak. Det er veldig sosialt, både for hundene og for menneskene.

 ?? ?? Slik ser det ut på hundelufte­gården ved Tveitevatn­et. Den har heller ikke ekstra belysning slik at man kan oppholde seg der når det blir mørkt. Her er Caroline Lygren med tispen Tjorven.
Slik ser det ut på hundelufte­gården ved Tveitevatn­et. Den har heller ikke ekstra belysning slik at man kan oppholde seg der når det blir mørkt. Her er Caroline Lygren med tispen Tjorven.
 ?? ?? Hunden Tjorven på vei inn i hundelufte­gården.
Hunden Tjorven på vei inn i hundelufte­gården.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway