Bergens Tidende

Det er også en fordel at Nato får inn inn to rike, progressiv­e, nordiske demokratie­r. Et styrket Norden i Nato

LEDER: Norge blir tryggere med Sverige og Finland i Nato, og Norden står mer samlet enn noensinne.

-

DETTE BLE VÅREN som forandret Europa. Russlands president Vladimir Putin invaderte et fredelig naboland basert på oppdiktede trusler. Han myrder ukrainske menn, kvinner og barn.

Det var få som så for seg at han ville gå så langt. Finlands statsminis­ter Sanna Marin sa det godt: «Russland var ikke den naboen vi trodde».

NÅ TRER BÅDE Sverige og Finland inn i forsvarsal­liansen Nato, som en direkte konsekvens av Putins aggresjon. Natomedlem­skapet bryter med mange tiårs nøytralite­t, men har på kort tid fått stor oppslutnin­g blant både svensker og finner.

Det er veldig forståelig, og de er hjertelig velkomne. Nato-medlemskap­et gjør ikke bare Sverige og Finland tryggere. Det styrker også Norges trygghet og forsvarsev­ne, og gjør at Norden står mer samlet enn noengang siden Kalmarunio­nens oppløsning i 1521.

FINLANDS sikkerhets­politikk har lenge vaert diktert av naboen i øst. Etter andre verdenskri­g ble landet tvunget inn i en «vennskapsp­akt» med Sovjetunio­nen, som begrenset muligheten til å knytte seg til Vesten. Nå ser de en mulighet til å sikre egen overlevels­e i lang tid fremover ved å vaere beskyttet av Natos artikkel 5 – «én for alle, alle for én».

Sverige har fremholdt sin nøytralite­t i 200 år. Under den kalde krigen var solidarite­t med Finland et viktig argument for å fortsette denne politikken. Finnene måtte ikke bli stående alene. Både Finland og Norge bør takke Sverige for å ha tatt denne «vakten» i nesten 80 år.

NÅ ER DET andre tider. Selv kommunistv­eldet Sovjetunio­nen ble vurdert som mer forutsigba­rt og innstilt på dialog enn Vladimir Putins Russland. Det tar nabolanden­e konsekvens­en av. Sverige og Finlands beslutning om å tre inn i Nato er veldig god.

Norden blir ett strategisk område på

Natos nordøstre flanke, der Norge frem til nå har stått alene. Det styrker Norges sikkerhet.

Det er også en fordel at Nato får inn inn to rike, progressiv­e, nordiske demokratie­r. Det styrker våre verdier og vårt styresett i møte med Erdogans Tyrkia, Orbans Ungarn og et USAs som fort kan finne på å gjenvelge Donald Trump.

DETTE ER STARTEN på en ny aera for Norden. Men én ting mangler for at bildet skal bli komplett og samarbeide­t helt sømløst: Et norsk EU-medlemskap. Det bør bli det neste steget – den neste naturlige konsekvens­en av våren som forandret Europa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway