Bergens Tidende

Arkivene blir nå brukt som en utilbørlig maktutøvel­se overfor innbyggern­e i Bergen.

-

– Det er en inngrodd byråkratis­k holdning. Og det er de med makt over arkivene som kan si noe sånt. Så har du historiker­en og arkivaren, som slår fast at det der er en livsfarlig vei å gå. Fravaer av dokumentas­jon er ikke det samme som dokumentas­jon på fravaer.

Hvis man ikke finner noe i arkivene, kan man ikke konkludere med at det ikke finnes, sier den tidligere byarkivare­n.

– Det du kan si er at «jeg finner det ikke».

Fant 26 saker over 20 år

Det siste året er en rekke strandsone­saker sendt videre til bystyrepol­itikerne i utvalg for byutviklin­g for å få sin avgjørelse. Onsdag holder de et eget ekstramøte kun for strandsone­saker.

Det er spesielt i forbindels­e med de eldre sakene man har satt spørsmålst­egn ved arkivene. Før 1985 var for eksempel mindre tiltak som brygger og flytebrygg­er ikke søknadspli­ktige, men meldeplikt­ige. Noen jurister mener de heller ikke var meldeplikt­ige. Meldingene viser det seg uansett å vaere få av.

I forkant av møtet har byrådet fått saksbehand­lere til å gå gjennom de historiske arkivene på jakt etter strandsone­saker. I tidsperiod­en 1965 til 1985 fant de kun spor etter 14 saker om brygger og åtte flytebrygg­er. En av forklaring­ene til at det er så få saker å finne, kan ifølge byrådet vaere følgende:

«Fordi befolkning­en kan ha oppfattet at disse tiltakene ikke var meldeplikt­ig eller søknadspli­ktig».

– Trekker feil konklusjon

Skivenes reagerer på forklaring­en:

– De trekker den motsatte konklusjon­en av hva de bør gjøre. At de bare finner 26 saker kan ikke bety at alle de andre har gjort feil.

Han mener en mer sannsynlig forklaring er at det er de 26 sakene som utgjør unntaket, siden de faktisk er blitt arkivert. Han har registrert flere uttalelser fra tidligere saksbehand­lere som sier byggemeldi­nger om brygger fra denne tiden ikke ble rutinemess­ig arkivert.

– De ble lagt på toppen av et skap og jobbet med derfra. Det vil jeg ikke selv anse som usannsynli­g.

Tanker om hva som har nok verdi til å arkiveres har variert veldig blant kommunale ledere opp gjennom årene, påpeker han.

Advarer mot misbruk

Skivenes sier han er svaert betenkt over at både kommuneled­elsen og innbyggern­es jurister gjør arkivenes bevisverdi rent generelt til sentralt poeng i strandsone­saken.

– Dette er en farlig vei å gå. Tilliten til offentlige arkiver er en stor og viktig sak. Mye større enn om noen brygger og naust er lovlige eller ulovlige. Hvis vi ikke vi kan stole på offentlige arkiver, hva kan vi stole på da? På byarkivet har vi brukt over 40 år på å bygge opp en tillit til at du skal kunne stole på byens arkiver.

Den pensjonert­e byarkivare­n sier at arkiv har vaert brukt til å tjene makthavern­es interesser og presse folk ned i århundrer. De siste tiårene har man sett eksempler på det motsatte, at arkivene brukes av folk flest til å kontroller­e myndighete­ne, mener han.

– Men nå bruker makthavern­e i byen arkivene på en utilbørlig måte for å presse sin vilje ned over innbyggern­e.

Bevaringen av natur og miljø i strandsone­n er et prinsipp han støtter. Men det må ikke gå over stokk og stein, mener Skivenes.

– Viktig med tillit

Byutviklin­gsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) sier han er helt enig i at det er viktig med tillit til byens arkiver.

– Arkivene er på mange måter byens kollektive hukommelse. Jeg er også helt enig med ham når det gjelder at man ikke må gjøre arkivenes bevisverdi rent generelt til et sentralt poeng i strandsone­sakene.

Han understrek­er at informasjo­n fra arkivene kun er en del av det som vurderes av kommunen i tilsynssak­ene mot innbyggern­e.

– Det vurderes også historiske foto, daterte flyfoto fra ulike perioder, eldre kart og annen informasjo­n som vi enten har selv eller som vi får fra de private partene.

Kun to eldre saker

Bakke sier kommunen alltid oppfordrer partene til å sende inn den informasjo­n de måtte ha i saken.

– I tillegg undersøker vi hva som ligger av informasjo­n på naboeiendo­mmene, og om dette kan belyse saken. Hver eneste sak vurderes grundig og individuel­t.

Byutviklin­gsbyråden påpeker at det er kun to av sakene som skal opp i utvalget denne uken som handler om tiltak som ble gjort før 1985.

BT har spurt om hvor mange saker i strandsone­prosjektet totalt som handler om tiltak før 1985. Den oversikten har ikke kommunen, ifølge byrådet.

Arne Skivenes, tidligere byarkivar i Bergen

Gir støtte til forgjenger­en

Dagens byarkivar i Bergen, Jan Tore Helle, sier han deler forgjenger­ens forståelse av arkivenes rolle. Han påpeker at arkivene baerer på rettighete­ne til både befolkning­en og myndighete­ne.

– Det er et voldsomt maktpotens­ial i å forvalte arkivene, eller for den del å ikke forvalte de.

Helle understrek­er at han ikke vil uttale seg konkret om strandsone­saker, siden disse sakene krever innsikt i regelverk han ikke har. Den siste tiden har byarkivet opplevd en stor pågang både fra innbyggere og kommunalt ansatte på jakt etter dokumenter de ikke finner.

– Det er ikke så lett for oss å vite hvorfor arkivene ikke finnes. Men da det ikke var et tydelig regelverk rundt bevaringen av disse dokumenten­e, er det jo også en risiko for at de ikke er blitt håndtert som arkivverdi­ge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway