Bergens Tidende

Mener Sverige og Finland vil gjøre Nato sterkere

Sverige og Finland har moderne forsvarsst­yrker og styrker Nato i NordEuropa, sier general David Petraeus.

- NTB-Snorre Schjønberg

Generalen, som tidligere har vaert CIA-direktør og sjef for Nato-styrkene i Afghanista­n, mener Sverige og Finland er gode kandidater til å bli Nato-medog lemmer.

Tidligere visegenera­lsekretaer i Nato, Rose Gottemoell­er, mener de to landene vil gi Nato mer politisk tyngde, i tillegg til at de rent forsvarsme­ssig styrker alliansen.

De to tidligere forsvarsto­ppene jobber nå som analytiker­e og eksperter og er samstemte i at Nato blir sterkere med Finland og Sverige.

– Sverige og Finland har veldig imponerend­e og profesjone­lle militaere styrker, med godt utstyr

nivå på treningen. De tjenestegj­orde som del av koalisjone­n i Afghanista­n som jeg hadde privilegie­t å vaere øverstkomm­anderende for, og de presterte godt, skriver Petraeus i en melding til NTB.

Han viser til at styrker fra de to landene også har tjenestegj­ort i partnerska­p med Nato andre steder i verden.

Styrker forsvaret i nord

– Deres integrasjo­n i Nato vil skje sømløst og vil tillegge Nato viktige styrker både på bakken, til sjøs og i luften i Nord-Europa, samt i Baltikum og Arktis, sier Petraeus.

At Finland og Sverige vil styrke Natos forsvarsev­ne i nordområde­ne, er noe også norske politikere og forsvarsfo­lk har pekt på. Når Sverige og Finlands fly regnes inn, vil Nato ha rundt 250 moderne kampfly i nordområde­ne.

– Sverige og Finlands militaere styrker vil vaere en positiv tilvekst til Natos styrke i Baltikum og Norden, sier Gottemoell­er til NTB.

Hun var Jens Stoltenber­gs visegenera­lsekretaer fra 2016 til 2019 og er nå knyttet til senteret for internasjo­nal sikkerhet og samarbeid ved Stanford-universite­tet. Hun peker på at Finland og Sverige har jobbet effektivt med Nato både i luftrommet i Baltikum og til sjøs.

– De to landene vil også bidra til den politiske styrken til alliansen fordi de tar med seg sin internasjo­nale påvirkning­skraft og positive rykte. De blir velkomne allierte, sier Gottemoell­er.

Tett samarbeid allerede

Hun sier at Norden allerede er en blokk med tett samarbeid i Nato, med Norge, Island og Danmark.

– Det er på grunn av deres erfaring med å operere i Arktis, i tillegg til internasjo­nalt lederskap på enkelte nøkkelområ­der som nedrustnin­g og ikke-spredning

 ?? C KARL MELANDER / TT / NTB ?? Soldater fra Gotlands regiment ble sendt ut på patrulje i Visby da spenningsn­ivået i Europa økte før Russland angrep Ukraina.
C KARL MELANDER / TT / NTB Soldater fra Gotlands regiment ble sendt ut på patrulje i Visby da spenningsn­ivået i Europa økte før Russland angrep Ukraina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway