Bergens Tidende

Prisen på hvete skyter i vaeret

-

av atomvåpen. Jeg forventer at denne funksjonen vil bli styrket av medlemskap­ene til Sverige og Finland, sier den tidligere visegenera­lsekretaer­en.

Petraeus er i dag tilknyttet blant annet tankesmien Institute for the Study of War. Der følger han Russlands krigføring i Ukraina tett.

Vesentlig svekket

Petraeus tror Russland er blitt så svekket av krigen at landet ikke utgjør noen trussel i nordområde­ne på lang tid.

Det til tross for at nettopp Arktis er blitt pekt ut som et mulig konfliktom­råde i fremtiden, der Russland har sterke interesser.

– Russlands styrker er blitt vesentlig redusert som følge av betydelige tap av personell, våpensyste­mer og annet materiell, sier Petraeus.

– De er så tungt engasjert i Ukraina, der ukrainske styrker går til motoffensi­ver rundt Kharkerhet, kiv og andre steder, at Russland ikke engang kan vurdere betydnings­fulle operasjone­r andre steder, sier generalen.

Erfaring i Arktis

Aftenposte­n har i det siste skrevet flere artikler om hvordan Arktis kan bli et konfliktom­råde. Gottemoell­er mener de svenske og finske styrkene kan bidra, men påpeker at de allerede har trent og samhandlet med Nato.

– Nato øver på hvordan man kan kjempe i nordiske vinterforh­old, også til sjøs, så den erfaringen Sverige og Finland har, sammen med Norge, er et positivt tilskudd til dette, sier Gottemoell­er.

– Selv om Russland har moderniser­t sine militaere fasilitete­r i Arktis, har de lagt mest vekt på å sørge for at de kan ha kontroll på sjørutene, sier hun.

Gottemoell­er peker også på at Kina trolig vil gjøre seg mer bemerket i spørsmålen­e om Arktis

– Historisk øyeblikk

Sverige bestemte seg mandag for å søke, og Finland kommer høyst sannsynlig til å søke om å bli Nato-medlemm innen svaert kort tid. Norge er blant landene som har lovet å gi landene støtteerkl­aeringer i tiden fra søknaden leveres til de eventuelt blir tatt opp som medlemmer.

Også Nato-sjef Jens Stoltenber­g var søndag klar på at finnene og svenskene vil styrke Nato.

– Finland og Sverige er Natos naereste partnere. Hvis de bestemmer seg for å søke, blir det et historisk øyeblikk. Deres medlemskap i Nato øker vår felles sik

og demonstrer­er at Natos dør er åpen og at aggresjon ikke betaler seg, sa Stoltenber­g.

Både Sverige og Finland har varslet økt satsing på forsvaret. Ifølge EU-tall fra 2020 brukte landene henholdsvi­s 1,2 og 1,5 prosent av BNP på forsvarsbu­dsjettet. Det ligger under målet for Nato, som er at hvert medlemslan­d skal bruke to prosent av BNP på forsvar.

CHICAGO: Prisen på hvete øker kraftig på råvarebørs­en i Chicago etter kunngjørin­gen fra India om stans i hveteekspo­rten. Hveteprise­n har økt med litt over fem prosent til sin høyeste pris på to måneder. Prisen har fra før blitt drevet opp av krigen i Ukraina og konsekvens­ene av den på verdens kornmarked. Indias avgjørelse om å stanse hveteekspo­rten er knyttet til hetebølgen som påvirker avlingene. Eksportsta­nsen fra India vil i hovedsak gå utover nabolanden­e Bangladesh, Nepal og Sri Lanka.

Deres medlemskap i Nato øker vår felles sikkerhet, og demonstrer­er at Natos dør er åpen og at aggresjon ikke betaler seg. Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g

 ?? C BJØRN JAHNSEN / UTENRIKSDE­PARTEMENTE­T / NTB ?? Davaerende utenriksmi­nisteren Jonas Gahr Støre i et møte med general David Petraeus, øverstkomm­anderende for utenlandss­oldatene i Afghanista­n, i 2010.
C BJØRN JAHNSEN / UTENRIKSDE­PARTEMENTE­T / NTB Davaerende utenriksmi­nisteren Jonas Gahr Støre i et møte med general David Petraeus, øverstkomm­anderende for utenlandss­oldatene i Afghanista­n, i 2010.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway