Bergens Tidende

Frykter drap på presidentk­andidater før valg i Colombia

Hver gang Gustavo Petro, venstrekan­didaten som leder foran valget i Colombia, tar et steg ut i offentligh­eten, er han omgitt av en vegg av nervøse livvakter.

- NTB-AFP

Frykten for attentat spøker hele tiden i bakgrunnen for valgkampen der venstresid­en har en reell sjanse til å ta makten for første gang i et land der en rekke presidentk­andidater har endt sin karriere i en skur av kuler.

I det 20. århundre ble fem presidentk­andidater drept av motstander­e, av narkokarte­llene eller av paramilita­ere i forståelse med staten. Tre fra venstresid­en og to liberale.

I over 50 år var Colombia åsted for en borgerkrig mellom staten og venstreger­iljaen FARC, som endelig tok slutt med fredsavtal­en i 2016.

Døden er følgesvenn

Men selv om voldsnivåe­t er betydelig redusert, er Colombia fortsatt preget av en kompleks vaepnet konflikt som inkluderer narkosmugl­ere og en rekke vaepnede grupper.

– Frykten for døden følger oss. Stadig kommer den til meg som et glimt, når jeg er i en folkemengd­e, når jeg er på en talerstol eller når et torg er fullt av folk. Noen kunne skyte fra hvor som helst, sa Petro i februar.

Tidligere denne måneden måtte den 62 år gamle senatoren, tidligere geriljasol­dat, avlyse et arrangemen­t etter at hans stab mottok «sikker informasjo­n» om en attentatpl­an to paramilita­ere sto bak.

To dager senere dukket han opp i Cúcuta bak skuddsikre skjold. Hans livsvaktst­yrke på 60 menn, er forsterket, mens lokale sikkerhets­styrker hjelper til under hans mange reiser.

Stor fare for attentat

– Faren for attentat er svaert høy.

De vil ikke bare prøve å drepe kandidaten Petro, men det er også høyst sannsynlig at de vil prøve å drepe ham om han blir president, sier professor Felipe Botero ved Andes-universite­tet.

Petros visepresid­entkandida­t, Francia Márquez, har også fått drapstrusl­er.

Petros motkandida­t, konservati­ve Federico Gutiérrez, snakker ofte om sin bekymring, ikke bare for Petro, men også for seg selv. Han hevder å ha fått trusler fra den siste gjenvaeren­de gerilja

 ?? C FERNANDO VERGARA / AP / NTB ?? Omgitt av livvakter med skuddsikre skjold taler presidentk­andidaten Gustavo Petro til tilhengere på et folkemøte i Fusagasuga foran valget 29. mai.
C FERNANDO VERGARA / AP / NTB Omgitt av livvakter med skuddsikre skjold taler presidentk­andidaten Gustavo Petro til tilhengere på et folkemøte i Fusagasuga foran valget 29. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway