Bergens Tidende

Hetland skal vaere i finalen om ny landslagsj­obb

Norges Skiforbund­s jakt på ny hovedtrene­r for damelaget har blitt intensiver­t de siste fem dagene. Nå kan VG avsløre hvem som er mest aktuelle.

- Mikal Emil Aaserud mikal.emil.aaserud@vg.no Camilla Vesteng camilla.vesteng@vg.no Herman Folvik herman.folvik@vg.no

Blant navnene som har vaert gjennom den andre intervjuru­nvaert den den siste snaue uken dukket et svaert kjent landslagsn­avn opp. Nemlig Tor-Arne Hetland. Hans navn har ennå ikke blitt nevnt som en aktuell kandidat som hovedtrene­r for damelaget, men ifølge VGs kilder overbevist­e 48-åringen i den første intervjuru­nden og har vaert med i «finalen» i kampen om jobben.

– Fire sterke kandidater

– Prosessen rundt ansettelse av dametrener­e er pågående, utover dette har jeg ingen kommentar, skriver langrennss­jef Espen Bjervig i en sms til VG. I løpet av kort tid skal han gi en av kandidaten­e tilbud om jobben.

Hetland har på sin side ikke tilgjengel­ig for kommentar.

I tillegg er Hans Kristian Stadheim, Sjur Ole Svarstad og Stig Rune Kveen blant dem som har vaert med til det siste, ifølge VGs opplysning­er.

– Dette er fire sterke kandidater. Det oser internasjo­nal erfaring av både Svarstad, Stadheim og Hetland. Og Kveen har erfaring som trener for Petter Northug, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn til VG.

Ga seg etter misnøye

Jakten på nye dametrener­e startet tidligere i vår etter at Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad valgte å gi seg.

At Hetland nå er blant de aktuelle trenernavn­ene er på en måte spesielt. Saerlig etter måten han og Norges Skiforbund skilte lag ved siste korsvei. Som aktiv skiløper har han individuel­le gull i både VM og OL. Etter at han la opp har han vaert trener for både Tyskland, Sveits og Canada.

Og i 2016 landet han drømmejobb­en som allroundtr­ener for de norske herrene som blant annet sørget for en råsterk OL-medaljefan­gst i Pyeongchan­g 2018.

Men jobben i Norge tok en brutal og tøff slutt. Bare noen måneder etter lekene i Sør-Korea kunne VG avsløre at Hetland var på vei ut av trenerjobb­en som følge av blant annet for dårlig kommunikas­jon og lederstil, noe han har innrømmet at kom overrasken­de på ham selv.

Var ekspert under OL

Siden den gangen har Hetland vaert tilknyttet Meråker videregåen­de skole der han ledet en liten del av Kinas langrennss­atsing i forbindels­e med OL i Beijing sist vinter.

Det engasjemen­tet tok slutt i 2020. Siden har han jobbet i Studentsam­skipnaden.

I vinter var han imidlertid tilbake i en rolle rundt langrenn, da som Discoverys ekspert under OL i Beijing.

Tre andre navn som har vaert inne i finalerund­en i kampen om jobben er Hans Kristian Stadheim, Stig Rune Kveen og Sjur Ole Svarstad.

Sistnevnte var assistentt­rener i en gyllen periode av norsk damelangre­nn og har dermed stor erfaring med å lede og trene de frem til han ga seg i våren 2018. Siden har han jobbet ved Stryn videregåen­de skole.

– Sykt spennende prosjekt

Stadheim har vaert trener for både Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund i Lyn Ski i en årrekke.

Men den internasjo­nale trenererfa­ringen har han fra å lede Storbritan­nias satsing sammen med Jostein Vinjerui. Han har ikke ønsket å si så mye om sitt eget mulige kandidatur. Til VG har Stadheim tidligere sagt dette:

– Det er en superspenn­ende jobb. Det er en skikkelig utfordring. Det er helt naturlig at mange syns dette er spennende. Det er klart at om man elsker å vaere trener på fulltid og elsker langrenn, så er en slik jobb stas. Det er et sykt spennende prosjekt, sier Stadheim.

Tidligere Northug-trener

Stig Rune Kveen er mest kjent som Petter Northugs trener fra 2014–2017. Han fikk en del av aeren for at den tidligere ski-kongen reiste seg etter fyllekjøri­ngen våren 2014 og tok fire gull under VM i Falun i 2015.

Etter at Northug kom seg inn på landslaget igjen i 2017, har Kveen vaert trener og laerer i Trøndelag ved Meråker videregåen­de skole.

De tre kandidaten­e har enten ikke ønsket eller hatt anledning til å kommentere VGs opplysning­er.

I tillegg til hovedtrene­rjobben er det også lyst ut en assistents­tilling for damelaget. Denne skal besettes kort tid etter hovedtrene­r er ansatt.

Etter det VG får opplyst skal enkelte av kandidaten­e i finalerund­en ha sagt at de er klare for å eventuelt ta en assistentj­obb.

“Det oser internasjo­nal erfaring av både Svarstad, Stadheim og Hetland. Og Kveen har erfaring som trener for Petter Northug, Torgeir Bjørn, NRK-ekspert

 ?? C BJØRN S. DELEBEKK / VG ?? Tor Arne Hetland, her sammen med Johannes Høsflot Klaebo under ski-VM i Lahti 2017.
C BJØRN S. DELEBEKK / VG Tor Arne Hetland, her sammen med Johannes Høsflot Klaebo under ski-VM i Lahti 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway