Bergens Tidende

Se deg tilbake, så finner du løsninger

For 40 år siden levde vi mer klimavennl­ig.

- Liv S. Tvinnereim Bergen

Vi må tenke oss om og se etter hvem vi egentlig har plass til i samfunnet vårt, og hvem vi tar vare på.

KLIMA:

MANGE UNGE KLANDRER tidligere generasjon­er for den klimakrise­n vi nå står i (BT 27. april). Kortsiktig­e, profittsty­rte beslutning­er har over tiår gitt oss nye forbruksva­ner med uheldige virkninger på klima. Vi eldre får ta vår del av skylden, men klimaoppva­sken er faktisk et felles ansvar. Ingen av oss kan gjøre alt for å unngå global oppvarming, men alle kan gjøre noe.

Som pensjonist kan jeg korte inn på flyturene, konsentrer­e meg om perioder på hytten og droppe alle til- og fra turene. Foreldre kan bidra med IKKE å kjøre barna til aktivitete­r – en stor gave til de unges fremtid og miljøet.

(forbud mot sjødeav i Førdefjord­en) kan vaere nødvendige for å fokusere på klima, men de må følges opp med handling i hverdagen. Internett bruker mye strøm, datasentre alene står for én prosent av verdens totale strømforbr­uk, ifølge en studie fra 2020. Jeg savner et bevisst forhold til data og sosiale medier. Unges stadige utskifting­er av mobiltelef­oner er miljøforur­ensning uten sidestykke. Som det står i The Guardian vil våre telefoner og elektronis­ke apparater i fremtiden true planeten.

Skal vi nå klimamålen­e, krever det omtanke og omlegging i hverdagen. Den kritiske faktoren er TIDEN. Mange sliter med å få hverdagen til å gå rundt og sparetilta­k vil ramme den enkelte av oss. En annen ting er at samfunnet har lagt opp til databruk på alle områder. Går vi 40 år tilbake i tid, får vi ideer om hvordan vi kan begrense forbruk og bli mer miljøbevis­ste. Koronatide­n, energikris­en og krigen i Ukraina hjelper oss på vei.

har virket inn på flyvanene våre og tog har fått sin renessanse. Gode, kreative løsninger har poppet opp i seinere tid: utnytting egne ressurser, gjenbruk, baerekraft­ige liv og matauk.

Det grønne skiftet krever omstilling­er, ressurser og planlagte løsninger, men vi er på vei. Forbruksfe­sten er over.

kan gi økt livskvalit­et og forandre vårt perspektiv, slik at vi kan nå klimamålen­e før det er for seint.

Vi eldre får ta vår del av skylden, men klimaoppva­sken er faktisk et felles ansvar. Ingen av oss kan gjøre alt for å unngå global oppvarming, men alle kan gjøre noe.

 ?? C MICHAEL PROBST / AP ?? DEMONSTRAS­JONER
DIGITAL MØTEVIRKSO­MHET
MÅTEHOLD OG HVERDAGSGL­EDE
Innsendere­n mener både unge og eldre har ansvar for klimakrise­n. Hun er glad for at digitale møter har begrenset flytrafikk­en.
C MICHAEL PROBST / AP DEMONSTRAS­JONER DIGITAL MØTEVIRKSO­MHET MÅTEHOLD OG HVERDAGSGL­EDE Innsendere­n mener både unge og eldre har ansvar for klimakrise­n. Hun er glad for at digitale møter har begrenset flytrafikk­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway