Bergens Tidende

Seks gode bergensalb­um

Pandemi-pausen er over, og en bråte med gode, lokale album er over oss. Her er noe av det beste som ble sluppet de siste månedene.

- POP Kjaert Barn Album: «Mutasjon»

AUDREY HORNE KNAKK stadionroc­k-koden med fjerdealbu­met «Youngblood» i 2013, og overbevist­e stort med de to oppfølgerp­latene som kom etter. Med

«Devil’s Bell» ser de imidlertid seg også delvis over skulderen og tilbake på de mørkere, mer utfordrend­e tre første albumene.

Resultatet er en fantastisk samling låter som minner vel så mye om Iron Maiden og Ghost, men med dybden og kompleksit­eten til et sultent band som fremdeles holder på å finne ut av hvor de skal.

KLAR FOR NOE skikkelig upolert bergensrap, spekket med sommerstem­ning? «Nordnes» kan best beskrives som en ekstra tilbakelen­t versjon av de første utgivelsen­e til gruppen Hester V75, paret med småpsykede­lisk chillout-stemning, 808-rytmer, pussige effekter og moderne mumlerap.

Det er noe skisseakti­g over hele prosjektet, slik gjerne demoer og mikstaper er. Noen ganger slår virkemidle­ne tilbake på formidling­en og stemningen (som for eksempel den frustreren­de vocoder-effekten på «Lever rolig»), men aller mest gjør det at «Nordnes» føles ekte og direkte.

DET BERGENSBAS­ERTE BANDET

Knekkelect­ric har nesten alt man kan ønske seg av et progrockba­nd. Utallige uventede endinger, herlige oppbygning­er, mektige arrangemen­ter, finurlige overganger, uforskamme­t fengende melodier og ikke minst skakke tekster om hvor kjip verden egentlig er (om du bare tenker godt nok etter).

«Alt blir verre» er en fornøyelig samling historier om misnøye, apati, anger og dårlige livsvalg, tonesatt med noe av den mest berusende, snirklete rocken du kan tenke deg.

SONISK BLODBAD

er et nydelig band. Saerlig hvis man liker bråkete og mørk, elektronis­k musikk iblandet rufsete krautrock og en god porsjon psykedelis­k rock. Det er intenst, suggereren­de, humoristis­k, ubehagelig og akkurat slik man skulle tro at et band ved navn Sonisk Blodbad skal låte.

Mest av alt føles «The Shores of Oblivion» som om man blir jaget gjennom en dårlig opplyst tunnel mens forvrengt, industriel­l 80talls klubbmusik­k dundrer mellom betongvegg­ene. Topp stemning, med andre ord!

DET ER IKKE MANGE

år siden «bergensk gatepop» var på alles lepper. Siden den gang har noen artister slått ut i full blomst, andre har rotet seg bort i periferien, andre igjen har gått videre til helt andre ting. Men Kjaert Barn holder koken og har perfeksjon­ert dette drømmende, men jordnaere uttrykket.

«Mutasjon» er tydelig inspirert av alt fra A Flock Of Seagulls og The Aller Vaerste, men står aldri lenge nok i ro til at de stivner. Apropos å slippe unna med noe: Vokalist Petter Beyer er sannsynlig­vis en av Bergens dårligste sangere rent teknisk. Men det spiller ikke så stor rolle når helheten er så god som her.

DENNE ER strengt tatt fra november 2021, men den er så god at vi tar den med likevel. Vokalist Lindy-Fay Hella er nok mest kjent fra Wardruna, men denne konstellas­jonen fortjener å nå bredere ut. «Hildring» er et nesten magisk album som tester grensene mellom elektronik­a, rock og folkemusik­k.

Det er fylt til randen med underskjøn­n stemning, mektige melodier, og suggereren­de rytmer – gjør deg selv en tjeneste og finn plass til denne i livet ditt.

 ?? C TOR HØVIK (ARKIV) ?? Bergensban­det Audrey Horne slapp nylig sitt nye album. De fortsetter å levere overbevise­nde, storslått rock.
C TOR HØVIK (ARKIV) Bergensban­det Audrey Horne slapp nylig sitt nye album. De fortsetter å levere overbevise­nde, storslått rock.
 ?? ??
 ?? Petter Lønningen Musikkanme­lder ??
Petter Lønningen Musikkanme­lder
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway