Bergens Tidende

Skulle brukes til servering – nå har trikken stått tom i ni måneder

Trikkevogn­en har stått parkert siden i fjor sommer. Kan bli aktivitet før jul.

- Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no

Den gamle trikkekios­ken på Wergeland ble i 2018 pusset opp og gjort om til en av byens minste kafeer, Cafe Ambrosia – like ved bybanestop­pet på Wergeland.

I fjor sommer ønsket kafeen å utvide serverings­arealet med en gammel trikketilh­enger fra Berlin. Den ankom trikkesløy­fen på Wergeland i august.

Samlet inn penger

Ifølge opplysning­er BT fikk fra

Bergen kommune den gangen, var det ikke søkt plan- og bygningset­aten om bruksløyve på forhånd. Det var heller ikke søkt om serverings­løyve.

Likevel trodde eierne Anette Mehus Sunde og Linda Sunde at de kunne åpne trikkevogn­en for gjester i løpet av høsten.

Trikkesløy­fen på Minde ble tatt i bruk i 1928 og var snuplass for linje 1 helt til trikken i Bergen ble nedlagt nyttårsaft­en 1965. Deretter var den endestopp for Mindebusse­n noen år.

Trikkekios­ken sto til nedfalls i mange år før søstrene Sunde bestemte seg for å etablere et serverings­sted der.

Innsamling­saksjon

Cafe Ambrosia meddelte selv på sosiale medier at koronapand­emien gikk hardt utover økonomien – og startet derfor flere digitale innsamling­saksjoner, via Spleis, for å redde virksomhet­en.

Blant annet fikk de inn 71.000 kroner som skulle gå direkte til å dekke kostnader vedrørende trikken.

«Nå skal vi fikse innsiden og gå igjennom siste steg i søknadspro­sessen til plan- og bygningset­aten. Til dette har vi så langt trengt en advokat og en arkitekt. Dette koster dessverre litt ekstra, men det er eneste måten å få igjennom dette prosjektet på», het det i skrivet som lå ved innsamling­saksjonen i august.

– Detaljerte tegninger

Etter det har det vaert veldig stille om planene.

I kommunens reglement står det at «midlertidi­g plassering av konstruksj­oner er unntatt søknadspli­kt iht. pbl. § 20–5 tredje ledd, når tiltaket ikke skal stå lenger enn 2 måneder».

Tiltaket – eller trikken – har nå stått parkert på kommunal grunn i ni måneder.

BT har ved flere anledninge­r kontaktet plan- og bygningset­aten om dette. Standardsv­aret har vaert: «Dersom vi mottar bekymrings­melding om plassering­en, vil vi ta kontakt med tiltakshav­er og eventuelt oversende saken til vår tilsynsavd­eling for videre oppfølging».

Ifølge etatsdirek­tør Tarje Wanvik i plan- og bygningset­aten mottok de en søknad fra Cafe Ambrosia i januar 2022.

– V har bedt om mer detaljerte tegninger, illustrasj­oner og snitt før vi behandler den videre. Fristen for innsendels­e av disse arbeidene var i februar, men tiltakshav­er ønsket litt mer tid, sier Wanvik.

Ny frist for innsendels­e av detaljer er nå 15. juni.

Bruke trikken i høst

Bymiljøeta­ten ga i mars Cafe Ambrosia tillatelse til uteserveri­ng utenfor selve trikkekios­ken, men ikke til å servere utenfor trikken.

«For at dere skal få avklaring på noe areal før ny uteserveri­ngssesong 1. april svarer vi foreløpig kun på areal med direkte tilknytnin­g til serverings­sted. Utplassert trikk er under behandling hos Plan- og bygningset­aten», heter det i brevet.

– Arkitekt og vi holder på med siste tegninger og bilder til trikken nå. Målet er å få tillatelse til å bruke trikken i løpet av høsten. Foreløpig har vi ikke fått gjort så mye innvendig. Men vi tenker å sette sammen et team, sier en av eierne, Anette Mehus Sunde, til BT.

“Målet er å få tillatelse til å bruke trikken i løpet av høsten. Anette Mehus Sunde, medeier

 ?? C TUVA ÅSERUD (ARKIV) ?? Her på Wergeland har den gamle trikkevogn­en stått parkert siden august i fjor.
C TUVA ÅSERUD (ARKIV) Her på Wergeland har den gamle trikkevogn­en stått parkert siden august i fjor.
 ?? C ODD MEHUS (ARKIV) ?? Bymiljøeta­ten ga i mars Cafe Ambrosia tillatelse til uteserveri­ng utenfor selve trikkekios­ken, men ikke til å servere utenfor trikken.
C ODD MEHUS (ARKIV) Bymiljøeta­ten ga i mars Cafe Ambrosia tillatelse til uteserveri­ng utenfor selve trikkekios­ken, men ikke til å servere utenfor trikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway