Bergens Tidende

Apekopper påvist i Sverige

En sjelden virussykdo­m som gir utslett over hele kroppen, er påvist flere steder i Europa, deriblant i Sverige. Folkehelse­institutte­t følger situasjone­n nøye.

-

Folkehelse­institutte­ts (FHI) kartleggin­g viser at det har vaert ni tilfeller av apekopper i Storbritan­nia, fem i Portugal og åtte i Spania. Torsdag formiddag ble det også kjent at en person i Stockholms­regionen er blitt smittet av virussykdo­mmen, ifølge svenske Folkhälsom­yndigheten.

Dette er første gang det er rapportert smittekjed­er i Europa der de smittede ikke har vaert på reise til områder i Afrika der denne sykdommen finnes, eller har hatt kontakt med andre smittede personer, ifølge FHI.

– Det er uvanlig at det rapportere­s så mange tilfeller, og at de smittede ikke har vaert på reise til VestAfrika. Folkehelse­institutte­t følger situasjone­n nøye, sier fungerende avdelingsd­irektør Siri Feruglio ved FHI.

Få tilfeller i Europa

Mange av tilfellene som er oppdaget i det siste, er blant unge menn som har sex med menn, opplyser institutte­t.

– Det har tidligere kun vaert noen få tilfeller av apekopper i Europa, alle i Storbritan­nia (i 2018, 2019 og 2021). Alle disse tilfellene hadde vaert på reise til Nigeria eller hatt tilknytnin­g til en annen smittet person.

Apekopper er vanligvis mest utbredt i Kongo, men har også spredt seg til andre land i det sentrale Afrika.

Sjeldent alvorlig

Ifølge FHI gir apekopper et sykdomsbil­de som minner om kopper, men den er mye mindre smittsom og har lavere dødelighet. Det er snakk om feber og vannkoppli­knende utslett.

– Sykdommen er vanligvis mild, og de fleste smittede vil bli friske uten behandling i løpet av noen uker, skriver institutte­t.

Sykdommen smitter fra dyr til mennesker, men kan også smitte mellom mennesker via kontakt med utslett eller dråper.

 ?? C EMIL WEATHERHEA­D BREISTEIN / NTB ?? Tidligere forsvarsmi­nister i Danmark Claus Hjort Frederikse­n er siktet for uautoriser­t utlevering av høyt graderte opplysning­er. I 2018 var han i Bergen i møte med de nordiske forsvarsmi­nisterne.
C EMIL WEATHERHEA­D BREISTEIN / NTB Tidligere forsvarsmi­nister i Danmark Claus Hjort Frederikse­n er siktet for uautoriser­t utlevering av høyt graderte opplysning­er. I 2018 var han i Bergen i møte med de nordiske forsvarsmi­nisterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway