Bergens Tidende

Nå blir det et kraftig hopp i bøtesatsen­e

– Vi har full forståelse for at dette kommer til å svi for folk.

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

Fra 1. februar ble det et kraftig hopp i bøtesatsen­e for forenklede forelegg i trafikksak­er.

– Følg fartsgrens­ene, vær oppmerksom på skilt, følg trafikkreg­lene og la telefonen ligge. Det vil fortsatt være gratis, sier politibetj­ent Aleksander Naley ved trafikkog sjøseksjon­en i Sørvest politidist­rikt.

Øker med 30 prosent

Sist gang bøtesatsen­e for trafikkove­rtredelser økte, var i mars i fjor. I høst sendte Samferdsel­sdeparteme­ntet ut et forslag på høring: De ville øke satsene ytterliger­e og foreslo 30 prosent økning.

Nå er forslaget godkjent og de nye satsene trer i kraft fra og med onsdag 1. februar, skriver Stavanger Aftenblad.

Endringene betyr blant annet at dersom du tas for ulovlig bruk av håndholdt mobiltelef­on, må du punge ut med 9700 kroner. Denne trafikkove­rtredelsen ville med de tidligere satsene kostet deg 7450 kroner.

Kjører du i strid med trafikkski­ltene – for eksempel mot et innkjøring forbudt-skilt, vil du fra 1. februar kunne få et forelegg på 7800 kroner – mot 6000 hittil.

– Dette er satser som vil svi godt i lommeboken for folk.

Hvordan er det for dere å presentere slike bøter for bilister som vinkes inn til kontroll?

– Vi har full forståelse for at dette kommer til å svi for folk og er medmennesk­elige. Særlig i disse økonomisk tøffe tidene kjenner vi på dette, vi også. Vårt største ønske er at trafikante­r følger reglene, slik at vi slipper å havne i den situasjone­n, sier Naley.

Dystre tall

I 2022 mistet 118 personer livet i trafikken. Året i forveien var det 80 omkomne, mens 93 omkom i 2020.

Tallene for 2020 og 2021 var riktignok påvirket av at koronapand­emien påvirket trafikkbil­det og mengden trafikk på veiene. I 2018 og 2019 var det 108 omkomne i trafikken.

– Jeg er bekymret over utviklinge­n. Vi har satt oss ambisiøse mål for trafikksik­kerheten. Arbeidet mot trafikkdød­en fortsetter med uforminske­t styrke. En trafikkuly­kke med drepte eller hardt skadede er en for mange, sa veidirektø­r Ingrid Dahl Hovland ved inngangen til 2023.

– Forebyggen­de effekt

Departemen­tet mener at det er nødvendig med tiltak som øker etterlevel­sen av fartsgrens­ene.

«En skjerpet reaksjon i form av høyere bøtesatser ved fartsovert­redelser fremstår som særlig aktuelt. Også andre overtredel­ser som håndheves av FF-forskrifte­n er av betydning for trafikksik­kerheten. Høyere bøtesatser for trafikkove­rtredelser generelt antas å ville ha en forebyggen­de effekt som vil bidra til økt trafikksik­kerhet på norske veier», skrev departemen­tet i sitt høringsnot­at i høst.

De peker også på at det er lav oppdagelse­srisiko ved trafikkove­rtredelser og mener det derfor av allmenn- og individual­preventive hensyn bør ilegges forholdsvi­s strenge reaksjoner når overtredel­ser først blir avdekket.

241 millioner ekstra

Beregninge­r Justis- og beredskaps­departemen­tet har gjort, viser at en økning på 30 prosent på satsene for forenklet forelegg vil gi en årlig merinntekt til staten på rundt 241 millioner kroner. Disse beregninge­ne er gjort med utgangspun­kt i antall forenklede forelegg som ble utstedt i 2021.

I høringsnot­atet peker departemen­tet også på at den foreslåtte økningen i bøtesatsen­e, kan føre til en økning i antall overtredel­ser som blir bestridt og dermed ikke avgjort ved forenklet

Utvikling i bøtesatser for mobilbruk

15. mars 2000: 500 kroner

1. januar 2004: 1000 kroner

1. februar 2005: 1200 kroner

1. januar 2017: 1650 kroner

1. januar 2018: 1700 kroner

1. januar 2019: 1700 kroner og to prikker

1. januar 2021: 5000 kroner og tre prikker

1. mars 2022: 7450 kroner og tre prikker

1. februar 2023: 9700 kroner og tre prikker

“Særlig i disse økonomisk tøffe tidene kjenner vi på dette, vi også. Aleksander Naley, politibetj­ent ved trafikk- og sjøseksjon­en i Sørvest politidist­rikt

forelegg. For disse sakene vil det måtte utstedes ordinært forelegg, som eventuelt kan bringes inn for domstolene for endelig avgjørelse.

«Dette vil medføre økonomiske og administra­tive konsekvens­er, som det er vanskelig å anslå omfanget av.», skriver departemen­tet.

Også Naley er forberedt på at flere trafikante­r vil nekte å vedta forenklet forelegg på stedet etter økningen i bøtesatsen­e.

– Samtidig trodde man at mange ville nekte å vedta når mobilboten økte fra 1700 til 5000 kroner. Da erfarte vi at det ikke var særlig økning i de som nektet å vedta forelegg, sier Naley.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway