Bergens Tidende

Paven manet til forsoning i Kongo

Pave Frans holdt onsdag friluftsme­sse i Kongos hovedstad Kinshasa, der det anslås at over én million mennesker var møtt frem for å høre hans bønn om forsoning.

- NTB-AFP-Reuters

Øst-Kongo har i flere tiår vært herjet av krig og konflikt, og dette var et sentralt tema under pavens besøk i landet.

Under en stor friluftsme­sse, som ble holdt på Ndolo-flyplassen i utkanten av hovedstade­n Kinshasa onsdag oppfordret pave Frans kristne til å legge ned våpnene, og han manet samtidig til tilgivelse og forsoning.

Det er ikke det samme som å lukke øynene for det som har skjedd, la han til.

Konflikter

Paven høstet stor jubel fra den enorme folkemengd­en da åpnet utendørsme­ssen på lingala, ett av de fire offisielle språkene i Kongo.

Øst-Kongo har vært herjet av konflikt siden de skyldige i folkemorde­t i Rwanda i 1994 ble drevet over grensen til Kongo av tutsigeril­ja, der den Rwanda-støttede M23-militsen den siste tiden har vært på fremmarsj.

Rundt 120 andre militser og opprørsgru­pper er også aktive i Øst-Kongo, der de kjemper om rike mineralfor­ekomster og andre ressurser.

Flest katolikker

Det er femte gang pave Frans besøker afrikanske land siden han overtok som overhode for Den katolske kirke for ti år siden, og Kongo er det landet i Afrika med flest katolikker.

Nærmere halvparten av Kongos 105 millioner innbyggere er katolikker, og landet har mer enn 6000 katolske prester, 10.000 nonner og 4000 prestestud­enter.

Paven skulle etter planen også ha besøkt byen Goma øst i Kongo, men det ble avlyst som følge av den blodige konflikten i området.

5,7 millioner mennesker er ifølge FN drevet på flukt i Nord-Kivu, og pave Frans møtte under besøket i Kinshasa en delegasjon med utsendinge­r fra det konflikthe­rjede området.

Kinshasa er første stopp på pavens Afrika-reise, som også vil bringe ham til Sør-Sudan.

 ??  JON SUPER / AP / NTB ?? Nesten 300.000 lærere var ventet å streike i den britiske storstreik­en onsdag. Her demonstrer­er lærere i Manchester. Rundt om Storbritan­nia er skoler stengt.
 JON SUPER / AP / NTB Nesten 300.000 lærere var ventet å streike i den britiske storstreik­en onsdag. Her demonstrer­er lærere i Manchester. Rundt om Storbritan­nia er skoler stengt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway