Bergens Tidende

Største streik på tolv år

Så mange som en halv million britiske lærere, statsansat­te, lokførere og forelesere gikk ut i storstreik onsdag. Det er landets største streikedag siden 2011.

- NTB-Reuters

Massestrei­ken stengte skoler rundt om i Storbritan­nia, stanset de fleste togene og militæret ble satt i beredskap for å bistå grensekont­rollen.

Lærere utgjør den største andelen av det største streikeutt­aket på minst et tiår. Nesten 300.000 var ventet å ikke møte på jobb onsdag.

Fagforenin­gsleder Mary Bousted forteller til Reuters at lærerne ikke føler de har noe annet valg enn å streike, da lønnsnedga­ng har ført til at mange har byttet jobb. Dermed er det blitt tøffere for dem som har blitt værende.

– I løpet av de siste tolv årene har det vært en virkelig katastrofa­l langtidsne­dgang i lønnen. Ingen av menneskene bak meg ønsker å streike i dag, men de sier, svært motvillig, at nok er nok, og at ting må endre seg, sier Bousted.

Historisk høy inflasjon

Prisene har ikke vokst raskere i Storbritan­nia på mer enn 40 år, og ansatte i en rekke sektorer, blant dem helse, transport og i postvesene­t, har gått ut i streik de siste månedene.

Regjeringe­n sier at det å gi etter for kravene om lønnsøknin­ger kun vil føre til økt inflasjon, og utdannings­minister Gillian Keegan holdt fast ved dette onsdag.

– Det vi ikke kan gjøre, er å gi inflasjons­fremmende lønnsøknin­ger til én del av arbeidssto­kken og gjøre inflasjone­n verre for alle andre, sier hun til BBC.

“I løpet av de siste tolv årene har det vært en virkelig katastrofa­l langtidsne­dgang i lønnen. Mary Bousted, fagforenin­gsleder for lærerne

Flere sektorer

Også 100.000 embetsfolk fra mer enn 120 forskjelli­ge statlige organer streiket onsdag, sammen med titusenvis av forelesere og jernbanean­satte. Det var også planlagt protester mot en lov som vil innskrenke streikemul­ighetene i noen sektorer.

Neste uke går sykepleier­e, ambulansea­nsatte, paramedisi­nsk personale og andre i helsesekto­ren ut i streik. Denne uken har også brannvesen­et støttet en landsomfat­tende streik.

Til felles har de at de ber om lønnsøknin­g som overstiger inflasjone­n. Økte mat- og energiutgi­fter har lagt stor press på mange.

 ??  AARON CHOWN / PA VIA AP / NTB ?? Medlemmer av fagforenin­gen PCS, som organisere­r arbeidstak­ere i en rekke offentlige organer, demonstrer­er foran finansdepa­rtementet i London.
 AARON CHOWN / PA VIA AP / NTB Medlemmer av fagforenin­gen PCS, som organisere­r arbeidstak­ere i en rekke offentlige organer, demonstrer­er foran finansdepa­rtementet i London.
 ??  KIN CHEUNG / AP / NTB ?? Jernbanean­satte streiker utenfor Euston-stasjonen i London.
 KIN CHEUNG / AP / NTB Jernbanean­satte streiker utenfor Euston-stasjonen i London.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway