Bergens Tidende

– Storbritan­nia og EU enige om en ny tollavtale

EU og Storbritan­nia har kommet til en enighet som kan sørge for en slutt på brexit-kranglinge­n om Nord-Irland, melder avisen The Times.

- NTB-Reuters

PESHAWAR: Det er foretatt flere pågripelse­r etter mandagens selvmordsa­ngrep i en moské i Peshawar, opplyser pakistansk politi. Det er ikke kjent hvem som er pågrepet eller hvilken gruppe de eventuelt har tilknytnin­g til, men politisjef­en i Peshawar, Ijaz Khan, beskriver pågripelse­ne som betydelige. Ifølge Khan etterforsk­es det nå om selvmordsb­omberen fikk hjelp fra noen på innsiden da han uforstyrre­t tok seg inn på det strengt bevoktede området der moskeen ligger. Minst 100 mennesker ble drept og over 220 ble såret da han utløste sprengladn­ingen inne i moskeen, de fleste av dem politifolk.

Ifølge avisen har EU gått med på en avtale som unngår rutinekont­roll av produkter på vei inn til Nord-Irland for å sjekke om de overholder reglene i EUs tollunion.

I tillegg har de sagt seg enige i at EU-domstolen kun kan avgjøre spørsmål om Nord-Irland dersom en sak blir reist av domstolene der, skriver The Times. Det betyr grovt sett at EU-domstolen ikke kan blande seg inn i kommersiel­le tvister i Nord-Irland med mindre de blir invitert til å si sin mening av det nordirske rettssyste­met.

Avtalen mellom Storbritan­nia og EU er ikke kunngjort av partene, og det er derfor uklart nøyaktig hvordan tvisten mellom dem er løst. Ifølge The Times skulle tollavtale­n egentlig kunngjøres i desember, men dette ble stoppet i siste sekund.

Måneder med forhandlin­ger

The Times siterer en høytståend­e kilde i det britiske regjerings­apparatet som sier parametren­e for en avtale er på plass, og at det nå er opp til statsminis­ter Rishi Sunak om han vil signere den.

En kilde fra den britiske regjeringe­n sier til Reuters at avtalen fremdeles ikke er i havn, og at diskusjone­ne fremdeles pågår.

Storbritan­nia og EU har forhandlet i månedsvis om den såkalte Nord-Irland-protokolle­n, som i sin tid ble forhandlet frem da Storbritan­nia forlot EU. Nord-Irland er en del av Storbritan­nia, men befinner seg på samme øy som Irland, som fortsatt er en del av EU.

Den omstridte protokolle­n innebærer blant annet at varer som sendes fra Storbritan­nia til Nord-Irland, må kontroller­es for å hindre at de tar bakveien over irskegrens­en og inn i EUs indre marked. Dermed er det i praksis en grensekont­roll på varer som flyttes mellom to britiske områder.

Ønsker ikke hard grense

Irland omfattet av EUs tollregler om produktsta­ndarder, og varer som fraktes inn i Irland må kontroller­es for å sjekke om reglene blir oppfylt.

De fleste andre steder i EU trekkes det en hard grense mellom medlemslan­dene og landene som ikke er medlem. Men de færreste er for en slik hard grense mellom Irland og NordIrland, mye på grunn av den blodige historien på den irske øyen. I 1998 bestemte en fredsavtal­e at det ikke skulle være en slik grense der.

 ??  AP / NTB ?? Minst 100 mennesker ble drept, de fleste politifolk, da en selvmordsb­omber slo til mot en moské i Peshawar i Pakistan mandag.
 AP / NTB Minst 100 mennesker ble drept, de fleste politifolk, da en selvmordsb­omber slo til mot en moské i Peshawar i Pakistan mandag.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway