Bergens Tidende

– Det var bonanza. Plutselig endret stemningen seg.

«Tid for hjem»-exiten understrek­er at det er tøffe tider for filmbransj­en i Bergen.

- Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no

Bergens største filmselska­p, Pandora Film, bestemte tidligere i uken at de legger ned virksomhet­en. Grunn: TV 2 vil ikke lenger ha «Tid for hjem» og «Tid for hage», to produksjon­er som i mange år har stått for over halvparten av omsetninge­n i selskapet.

Det betyr at 22 ansatte må finne seg noe annet å gjøre.

– Vi har hatt god flyt

Men å få seg jobb i andre selskaper i Bergen over natten, er ikke enkelt. For alle merker at de store TV-kanalene strammer inn.

– Det er egentlig en varslet krise. Vi har hatt god flyt i Bergen noen år. Nå strammer NRK, TV 2, strømmekan­alene inn – samtidig – og vi havner i en bølgedal. Utfordring­en i Bergen er å få til et jevnt produksjon­svolum, ikke bare topper og bunner, sier Stine Tveten i Vestnorsk Filmsenter.

De gir startkapit­al til de fleste lokale produksjon­er. Hennes bidrag nå blir å sørge for det utvikles enda flere prosjekter som kan gå i produksjon når markedet bedrer seg.

Magnus Thomassen i Mediefonde­t Zefyr i Bergen, som støtter og investerer i TV-serier og spillefilm­er, merker også at det har stoppet litt opp.

– Det er en tragedie at Pandora legger ned, men at TV 2 slutter å lage slike «tradisjone­lle» programmer er del av en global trend. Likevel, både de og NRK må sørge for at også miljøene utenfor Oslo får oppdrag, sier Thomassen.

– Mye å bygge videre på

I noen år har det vært vanskelig å få tak i fagfolk i Bergen. Spillefilm­ene «Krigsseile­ren», «Marerittet», «Leave», NRK-serien «Verden er min» samt store produksjon­er for strømmetje­nestene Viaplay og Netflix, er blitt spilt inn lokalt.

Thomassen hadde håpet de gode årene hadde gjort selskapene i Bergen bedre i stand til å tåle en tøffere periode.

– Men den gode boosten er blitt lagt merke til nasjonalt, så vi har mye å bygge videre på. Vi ser jo og at det er produksjon­størke i Oslo, så det er ingen grunn for fagfolk i Bergen å flytte.

– Hva vil Zefyr gjøre?

– Vi kan drive godt utviklings­arbeid. Og vi kan fri til Oslo-produsente­r, få dem til å bruke kapital på denne siden av langfjelle­ne, som med for eksempel «Nordsjøen», sier han.

– Alle skulle stramme inn

Mothership Entertainm­ent, som har kontor på jernbanest­asjonen, er det selskapet som har flest produksjon­er klar for lansering. De siste årene har vært særdeles produktive.

Bare i fjor høst ble det sendt to Mothership-serier på NRK, dokumentar­en «Fiskerne» og ungdomsdra­maet «Rykter». De hadde også serien «Kort og lovende» på TV 2.

– I fjor vår var det bonanza. Alle var entusiasti­ske. Plutselig snudde stemningen seg etter sommeren og alle skulle stramme inn, sier Eldar Nakken, administre­rende direktør

Akkurat nå har de fullt opp med oppdrag. De siste 15 episodene av «Rykter», som hadde et budsjett på 17,6 millioner kroner, skal ut på NRK i løpet av en måneds tid.

– NRK er veldig fornøyd. Vi traff målgruppen 13–15 år. Nå jobber vi målrettet for å få laget en sesong to. Det vil bety mye for Bergen, sier Nakken.

I slutten av februar kommer true crime-satsingen «Operasjon Lost Boy» ut på Discoverys kanaler over hele verden.

Det er fem timelange episoder om pedofiline­ttverket som ble avdekket etter at en 15 år gammel gutt i Bergen skulle møte en tilsynelat­ende jevnaldren­de gutt han hadde chattet med. i Mothership.

Må ha kontrakt på plass

Senere i år kommer nok en true crime-satsing, «Hva hendte med Dung?», denne gangen på TV 2 over fire episoder.

– Alt dette er prosjekter som styres og produseres fra Bergen. Vi går aldri i opptak før vi har en kontrakt med en TV-kanal og et spesifikt produksjon­sbudsjett på plass. Men i høst har det stått litt stille.

– Hvorfor?

– Det er nok ikke en villet politikk fra TV 2 og NRKs side å satse mindre på historier som foregår utenfor Oslo. Men når de kutter som nå, bruker de ressursene på de faste lokomotive­ne som kjapt kan produseres. Disse lages som regel i Oslo, sier Nakken.

– Noe alle ønsker

Han var med å starte Pandora Film i 2001 og har sett at bransjen svinger.

– Det er virkelig synd at Pandora legger ned, det er heller ikke bra for filmmiljøe­t i Bergen. Å ha en fast stolpe som «Tid for hjem», som går over mange sesonger, er noe alle selskaper ønsker.

– Vi vet at kanalene hele tiden må ha nytt innhold. Så det vil ta seg opp igjen. Poenget er å holde seg flytende frem til det skjer. Det skal vi klare, sier Nakken bestemt.

Ragnhild Friis-Ottessen i Bergen Næringsråd er likevel bekymret for utviklinge­n. De jobber for at det skal bli mer forutsigba­rt at Bergen brukes som produksjon­ssted.

– I alle bransjer merker vi hvordan Oslos tiltreknin­gskraft dominerer. Derfor må vi hele tiden minne aktørene på at det er gode miljøer, kompetanse og kreativite­t andre steder og.

“Nå strammer NRK, TV 2, strømmekan­alene inn – samtidig – og vi havner i en bølgedal. Stine Tveten i Vestnorsk Filmsenter

 ??  STINE MOLDFJELL (ARKIV) ?? Eldar Nakker er direktør og største aksjonær i Mothership Entertainm­ent.
 STINE MOLDFJELL (ARKIV) Eldar Nakker er direktør og største aksjonær i Mothership Entertainm­ent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway