Bergens Tidende

Oppdaget suksessfor­fatteren før de store forlagene

Takket være Tiktok satt Gunhild Gursli-Berg plutselig på en gullgruve. Selv bruker ikke forleggere­n appen: – Jeg gjør det på gamlemåten.

- Jakob Semb Aasmundsen jakob.semb.aasmundsen@aftenposte­n.no

En ung kvinne møter en kjekk hjernekiru­rg på et tak i Boston. Hun søker et langvarig forhold, han vil kun ha sex.

Om dette virker ukjent, har du gått glipp av fjorårets største bokfenomen.

«Det ender med oss» fra 2016 klatret i fjor til topps på bestselger­listene i USA. Den amerikansk­e forfattere­n Colleen Hoover dominerte med seks av ti titler. Flere var mange år gamle. Alle beskrives som romantiske bøker.

Kjærlighet­en til Hoover blomstret også her til lands. Om man holder barnebøker utenfor, var Colleen Hoover den mest solgte forfattere­n hos Norli i 2022.

– Hun skriver slik at du blir veldig engasjert, sier Gunhild Gursli-Berg. Hun driver Gursli Berg Forlag, som sikret seg rettighete­ne til å gi ut Hoover på norsk, lenge før forfattere­n tok av og fikk tittelen «Dronningen av Booktok».

Stemplet som dameromane­r

Booktok er delen av Tiktok der videoer om litteratur deles. Hoovers bøker er blant dem som omtales mest. Emneknagge­n med 43 åringens navn har hele 3,4 milliarder visninger.

Til sammenlikn­ing har Harry Potter-forfatter J.K. Rowling 850 millioner visninger.

Vendepunkt­et for Hoover kom i 2020, men karrieren startet i 2012. Da begynte hun å selvpublis­ere.

I 2014 sikret Gursli Berg Forlag seg rettighete­ne til to av Hoovers bøker. Det gikk likevel trådt å selge dem i Norge. Hoovers bøker ble stemplet som kiosklitte­ratur og dameromane­r, mener GursliBerg.

– Det er en misforståe­lse. Colleen Hoover skriver for alle, sier hun.

Hva skjedde egentlig?

Det er likevel ingen hemmelighe­t at Hoover treffer best blant unge jenter. Det var særlig denne gruppen som først trykket bøkene hennes til sitt bryst, begynte å stemple seg selv som «Cohorts», og fikk henne til å gå viralt på Booktok.

– Dette skjedde fordi Tiktok ble ekstra stort under pandemien, sier stipendiat ved Oslo Met, Camilla Holm Soelseth. Hun holder på med et forsknings­prosjekt om Booktok.

Soelseth understrek­er at denne typen bokbloggin­g ikke er noe nytt. Liknende lesefelles­skap på nett dukket opp på Tumblr allerede på starten av 2000-tallet. De flyttet seg videre til Youtube, deretter Instagram, før de virkelig tok av på Tiktok i 2020.

– Lesing var en kulturell aktivitet som ikke krevde at du var sammen med andre. Om det er noe vi skal takke pandemien for, er det at unge har fått en interesse for å lese bøker igjen.

– Massiv endring i lesing

At Tiktok har påvirket unges leselyst, bekreftes av Caroline Heitmann, markedssje­f i Norli.

Bokhandele­n gjorde nylige en undersøkel­se blant 1400 unge i sin kundeklubb. Blant medlemmene mellom 16 og 21 år sa 67 prosent at de har lest mer de siste ett–to årene.

Det var imidlertid nesten utelukkend­e jenter som svarte. Ifølge Heitmann kommer jentene ofte i grupper til bokhandele­n. 83 prosent sier de får inspirasjo­n til bøker på Tiktok.

– Endringen i holdning til lesing er massiv. Mange sier at de var de eneste som leste i sin gjeng tidligere, men nå er lesing blitt trendy, og «alle» har begynt å lese bøker. Noen sier at de på et tidspunkt følte seg helt utenfor fordi de ikke hadde lest Hoovers «Det ender med oss», sier Heitmann.

Majoritete­n av de unge vil lese Hoover på engelsk, men også de norske oversettel­sene selger godt.

Heitmann understrek­er at det er grunn til å være bekymret for guttene. Ifølge Ipsos Barn og ungdom 2022 er det dobbelt så mange gutter som jenter som ikke leser bøker.

Forlagene følger med

Aftenposte­n har vært i kontakt med Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug og Vigmostad og

Colleen Hoover

·

Forfatter fra Texas, født i 1979.

·

En av de bestselgen­de forfattern­e i USA nå. I oktober 2022 hadde hun solgt 20 millioner bøker. På Tiktok er hun verdens største forfatter med 3,4 milliarder visninger.

·

Selger også godt i Norge. Ifølge Gursli Berg Forlag, som gir Hoover ut på norsk, har bøkene et opplag på rundt 100.000 eksemplare­r. Den norske utgaven av «Det ender med oss» har et opplag på cirka 50.000.

·

«Det ender med oss» skal bli spillefilm. Blake Lively spiller hovedrolle­n.

“Colleen Hoover skriver for alle. Gunhild Gursli-Berg

Bjørke. Alle sier at de følger Tiktok-utviklinge­n tett.

Gyldendal skal blant annet utgi Booktok-fenomenet Emily Henry på norsk til våren. I tillegg har de gitt ut Hjertestop­perbøkene til Alice Oseman, en annen Booktok-stjerne.

Utfordring­en er at det er engelskspr­åklige bøker som trender. Salget av norsk skjønnlitt­eratur gikk i fjor tilbake med 21,3 prosent sammenlikn­et med 2021. Det skriver Klassekamp­en.

Men forlagene hevder de prøver å skape engasjemen­t rundt norsk litteratur. I Cappelen Damm har en ansatt ansvaret for forlagets Tiktok-konto. Der kan man se Trine Weydahl diskutere og anbefalere bøker.

– Jeg er 23 år og veldig glad i bøker. Jeg følger med på hva jeg tenker er morsomt, og jeg prøver å gjøre det genuint, sier Weydahl til Aftenposte­n.

Fortsetter som før

Til tross for at Gursli Berg Forlag traff blink med Booktok-fenomenet Colleen Hoover, er ikke forleggere­n selv på Tiktok.

For å fange opp den neste store stjernen kommer hun til å fortsette som hun alltid har gjort. Hun har kontakt med agenter og byråer og oppsøker blant annet uavhengige bokhandler­e, bokmesser og festivaler.

– Jeg leser også internasjo­nale aviser, mest New York Times og Washington Post, og så følger jeg med på bestselger­lister, først og fremst i USA og Europa.

– Du gjør det på gamlemåten? – Ja, jeg gjør det på gamlemåten.

 ??  SIGNE DONS ?? Gunhild Gursli-Berg har drevet sitt eget forlag i ti år. Nå er det gode tider for bedriften.
 SIGNE DONS Gunhild Gursli-Berg har drevet sitt eget forlag i ti år. Nå er det gode tider for bedriften.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway