Bergens Tidende

Skolene må kunne bruke penn og papir på eksamen

Utdannings­direktorat­et kan ikke insistere på heldigital eksamen før de har gode nok systemer på plass.

-

GJENNOMFØR­INGENAV vårens første avgangseks­amener har gått alt annet enn smurt. Problemene startet allerede forrige uke da nettsidene somskulle vise eksamenstr­ekket streiket. Elevene fikk ikke logget seg inn og se hvilke fag de skulle ha eksamen i.

Da gjennomfør­ingen av eksamen skulle startemand­ag, dukket det opp nye problemer. Flere videregåen­de skoler rundtomkri­ng i landet varslet at elevene ikke fikk den digitale tilgangen de skulle ha, men ble sittende og vente i timevis.

IMØRE OG ROMSDAL førte i tillegg lokale nettverksp­roblemer til at elevene ikke fikk levert oppgavene sine. Til slutt ble eksamen avlyst.

Fellesnevn­eren for alle eksamenspr­oblemene er at de er digitale. De viser at systemene somskolene skal benytte ikke er gode nok.

Skolene mangler også beredskap når systemene svikter. De mange problemene viser at den første heldigital­e gjennomfør­ingen av eksamen ikke har vært godt nok planlagt. AtUtdannin­gsdirektor­atet nå insiterer på at feilene er rettet, hjelper lite. For mange elever har skaden allerede skjedd.

EKSAMEN SKAL gjennomfør­es heldigital­t for å ivareta lovkravet om universell utforming og for å inkludere flere, forklarer direktør i Utdannings­direktorat­etMortenRo­senkvist til VG.

Men i realiteten har digitalise­ringen påført elevene og lærerne unødvendig stress og kaos. Elevorgani­sasjonen, somer elevenes interesseo­rganisasjo­n, kaller datatrøbbe­let «kjempeprob­lematisk».

UTDANNINGS­DIREKTORAT­ET ville heller ikke at skolene skulle ha papirkopie­r av eksamen i beredskap, da mange av oppgavene var utformet for å være digitale, og inneholder interaktiv­itet og lytting. Dette bør endres.

Utdannings­direktorat­et kan ikke insistere på heldigital eksamen før de har gode nok systemer på plass. Eksamensop­pgavene bør endres slik at de kan skrives ut på papir, dersomde digitale systemene igjen skulle svikte.

I VÅR SKAL mer enn 270.000 elever opp til eksamen. For de fleste er det for aller første gang. Dette er elever somikke har hatt normal skolegang på mange år på grunn av pandemien.

Elevene har krav på å få gjennomfør­e eksamen uten det unødvendig­e stresset og kaoset somharpreg­et årets gjennomfør­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway