Bergens Tidende

Ny tiltale mot Fjellveien-sjåfør, politiet vil kreve tvangsbeha­ndling

– Vi har stått på og prøvd ut det som er mulig, sier politiadvo­kat.

- Ørjan Torheim orjan.torheim@bt.no Gloria Andersen gloria.andersen@bt.no

For over to år siden, i mars 2021, ble en 27 år gammel mann arrestert av politiet for villmannsk­jøring med en lastebil i Fjellveien. Han tilsto.

Pågripelse­n skjedde to uker etter dramatiske beskrivels­er fra personer som måtte hoppe unna. Lastebilen endte opp hengende delvis utfor veien, etter flere sammenstøt med andre kjøretøy.

I desember 2021 ble mannen, hjemmehøre­nde i tidligere Sogn og Fjordane, tiltalt for lastebilkj­øringen og flere andre forhold. Men hva skjedde så?

To rettssaker ble satt opp i fjor, men aldri avholdt, ifølge politiadvo­kat Anne Mjelde Myhr. Hun har hatt påtaleansv­aret for saken hele tiden.

Nå er det kommet en ny tiltale. Myhr sier rettssaken mot mannen er berammet for tredje gang: til høsten 2023. Da vil det være over to og et halvt år siden dramaet i Fjellveien.

– Totalt 55 saker

Den nye tiltalen er kraftig utvidet sammenlikn­et med den som ble tatt ut i 2021.

– Statsadvok­aten har tatt ut tiltale på totalt 55 saker, opplyser Myhr, som selv skal føre saken i retten.

De nye forholdene omfatter et trettitall tyverier i perioden fra september til desember i fjor, de aller fleste i Førde- og Sunnfjordo­mrådet.

Den nå 29 år gamle mannen skal også, om kvelden på julaften i fjor, igjen ha stjålet en bil – denne gangen en Mercedes personbil i Sunnfjord.

I forkant skal han ha tatt seg inn i leilighete­n til en kvinne og fått med seg bilnøkkele­n derfra. Ifølge tiltalen skal han ha rygget bilen vekk fra oppstillin­gsplassen, men løpt fra både bilen og stedet etter å ha blitt oppdaget av kvinnen.

350.000 kroner

Det mest alvorlige forholdet i tiltalen, regnet etter strafferam­me, er et grovt tyveri fra et hotell i Førde høsten 2021. Han og en annen mistenkes for å ha stjålet teknisk utstyr verdt cirka 350.000 kroner.

Allerede i april i fjor meldte BT at mannen var funnet utilregnel­ig. Politiadvo­kat Myhr sier hun vil legge ned påstand om at 29åringen dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Nettopp tiltaltes psykiske helse, og undersøkel­ser og tiltak knyttet til den, er ifølge politiadvo­katen grunnen til at det har tatt så lang tid å få saken klar for retten.

– Det har vært en krevende sak. Det har vært avgjørende å få avklart spørsmålet om hans tilregneli­ghet. Samtidig har han tidvis vært svært aktiv og pådratt seg en rekke nye, straffbare forhold, sier Myhr.

Vil holde i varetekt

– Vi har stått på og prøvd ut det som er mulig av behandling for ham, men nå kommer vi ikke lenger. Det er et krav at vi har prøvd alle andre muligheter før vi kan kreve dom om tvangsbeha­ndling.

Myhr sier målet nå er å holde 29-åringen fengslet frem til rettssaken i september. Tvungent psykisk helsevern innebærer at noen som ikke er tilregneli­g, kan dømmes til tvangsbeha­ndling i psykiatrie­n.

Tiltalte ønsker hjelp

Den tiltaltes forsvarer, Robert Fonn, sier 29-åringen har erkjent det meste han er tiltalt for.

Det er noen diskusjone­r om enkelte punkter, men han har erkjent det vesentlige. Robert Fonn, tiltaltes forsvarer

– Det har vært mange tiltaler og mange erkjennels­er. Det er noen diskusjone­r om enkelte punkter, men han har erkjent det vesentlige, sier Fonn.

Han sier klienten ønsker hjelp. – Det er ikke noen protester fra ham. Nå må vi be retten ta stilling til om vilkårene for tvangsbeha­ndling er oppfylt.

Til sammen har den tiltalte mannen vært i varetekt i 17 måneder. Fonn er kritisk til tidsbruken i saken nettopp på grunn av klientens psykiske helse.

– Det er lang tid for en man mener burde vært på sykehus og ikke i fengsel, sier Fonn.

 ?? JANNICA LUOTO (ARKIV) ?? Søndag 21. februar i 2021 endte lastebilen­s ferd her, i et gjerde i Fjellveien. Turgåere fortalte at de måtte hoppe unna da den kom kjørende.
JANNICA LUOTO (ARKIV) Søndag 21. februar i 2021 endte lastebilen­s ferd her, i et gjerde i Fjellveien. Turgåere fortalte at de måtte hoppe unna da den kom kjørende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway