Bergens Tidende

Vil ha mindre trafikk på Danmarks plass uten å bygge lokk

Legge E39 i lokk under Danmarks plass vil koste rundt to milliarder kroner, viser ny rapport. Byrådet vil prøve å kutte trafikken med andre midler.

- Pål Andreas Mæland paal.maeland@bt.no Alice Bratshaug (foto) alice.bratshaug@bt.no

– Det har fremstått som en utopi, men denne studien viser at det er mulig, sier Ingrid Nergaard Fjeldstad (V), byråd for miljø og byutviklin­g.

Hun snakker om mulighetss­tudien «Bedre byliv på Danmarks plass», som byrådet behandler denne uken.

Studien ble bestilt etter at bystyret i 2020 ba byrådet gå i dialog med Statens vegvesen om hvordan man kunne «fredeliggj­øre» Danmarks plass.

Plassen er som kjent sterkt preget av at en av byens mest trafikkert­e transportå­rer (E39 Fjøsangerv­eien) går gjennom, med 40.000-50.000 kjøretøy i døgnet. I tillegg kommer kryssende trafikk fra Ibsens gate og Michael Krohns gate.

– Ikke hyggelig

Resultatet er Bergens mest støyende og forurensed­e område, noe som er tydelig da vi møter byråden og forbipasse­rende der på tampen av morgenrush­et. Vi må nesten rope for å snakke sammen.

– Dette er ikke det hyggeligst­e stedet i Bergen, nei, sier MaiLinn Aarvold, som vi treffer på bybanestop­pet.

Hun er besøkende fra Oslo og ser utover trafikken og de grå blokkene på andre siden av Fjøsangerv­eien.

Håvard Ekestad står med hodetelefo­nene på. Slik stenger han ute støyen fra trafikken.

– Jeg bor i nærheten, men heldigvis ikke langs den mest trafikkert­e veien. Det er veldig mye trafikk her, men det plager meg ikke i hverdagen, sier han.

Lokk er mulig ...

Mulighetss­tudien ser på løsninger med og uten lokk over Danmarks

plass. Dersom det bygges lokk kan gjennomgan­gstrafikke­n legges under bakken, mens lokaltrafi­kk og myke trafikante­r får plassen over.

I dag er det jo til dels omvendt: Fotgjenger­e og syklister må krysse E39 i mørke tunneler under bakken.

Utrederne konkludere­r med at det kan være gjennomfør­bart å legge gjennomgan­gstrafikke­n i Fjøsangerv­eien i kulvert fra området ved Forum kino til krysset ved Edvard Griegs vei. Det er rundt 500 meter.

... men veldig komplisert

Men en slik løsning vil bryte med veinormale­ne på flere punkt, blant annet knyttet til stigningsk­rav. På grunn av begrenset plass er det kun mulig å legge gjennomgan­gstrafikke­n i kulvert, og ikke hele veisysteme­t. Det betyr at det fortsatt vil måtte gå ganske mye trafikk i dagen, anslagsvis 12.300 biler i døgnet forbi bybanestop­pet.

Ikke minst vil anleggsper­ioden bli svært krevende, og bygging av lokk vil bli kostbart. Kostnaden for kulverten er anslått til 1,5 – 2,2 milliarder kroner.

Byutviklin­gsbyråd Fjeldstad mener det fremstår som den minst realistisk­e løsningen.

– Alt er mulig hvis man har nok ressurser, men i første omgang mener jeg vi bør se på hva vi kan få til uten å bygge et lokk, sier hun.

Byrådet skriver i sin innstillin­g at det er usikkert om lokket vil bidra til redusert støy og forurensni­ng i så stor grad at kostnadene knyttet til investerin­g og anleggsper­iode vil kunne forsvaÅ res.

Må kutte to av seks felt

Studiens del 2 tar for seg andre tiltak som kan innføres uten lokk. Noen av dem er «lavthengen­de frukter» som kan utføres uten endringer i trafikkmøn­steret, som å pusse opp de tre eksisteren­de plassene i området: Selve Danmarks plass, plassen ved bybanestop­pet og trekanttom­ten som i dag brukes til elbilladin­g.

Alt er mulig hvis man har nok ressurser, men i første omgang mener jeg vi bør se på hva vi kan få til uten å bygge et lokk. Ingrid Nergaard Fjeldstad (V), byråd for miljø og byutviklin­g,

Andre tiltak krever at trafikken i området blir redusert. Da mener utrederne at det er mulig å kutte bredden på E39 fra dagens seks til fire kjørefelt, og dermed få mer plass til fortau og midtrabatt. Men dersom dette skal gjennomfør­es, viser trafikkmål analysene at trafikken må reduseres med rundt 40 prosent i ettermidda­gsrushet.

– Kan ikke bli køkaos

– Men er det mulig å redusere trafikken såpass, all den tid dette er en europavei?

– På lengre sikt bør det være mulig. Vi må jo uansett innføre flere tiltak for å få ned biltrafikk­en, slik vi ble enige med staten om i byvekstavt­alen, svarer Fjeldstad.

Hun sier at forutsetni­ngen må være at det ikke blir køkaos. Derfor må kapasitete­n på kollektivt­rafikken og sykkelveie­ne opp

som man eventuelt reduserer kjørebanen.

Utrederne peker på at ideen om en lang fjelltunne­l fra Fjøsanger for gjennomgan­gstrafikke­n tidligere har vært oppe i diskusjone­n. «Det kan tenkes at en lang fjelltunne­l har bedre nytte og er mer realiserba­rt enn et lokk» skriver de og anbefaler en kost/nytte-analyse av de to alternativ­ene.

Fjeldstad medgir at det uansett vil være krevende å kutte trafikken så mye som det trengs.

– Vi må høre hva bystyret mener, og deretter gå i dialog med Statens vegvesen, fylkeskomm­unen og Statsforva­lteren for å se hva som er mulig å få til på kort og lang sikt, sier hun gjennom trafikkstø­yen.

Nye byrom

Mulighetss­tudien konkludere­r med at det er lang vei frem til alle er oppnådd i Danmarks plass-området.

«Likevel er det muligheter for å sette i verk flere tiltak som gir vesentlig forbedring på kort sikt. Kvalitetsh­eving i byrommene og byggene vil gi stor effekt selv om påvirkning­en fra gjennomgan­gssamtidig trafikken fortsatt er sterk. Det samme gjelder god belysning, fargebruk og utsmykning» heter det.

– Jeg synes byrommene er ganske bra, sett til forutsetni­ngene. Men det er klart det kan gjøres mer, både med beplanting og annet, sier Fjeldstad.

Blant forslagene i studien er å gjøre trekanttom­ten som i dag benyttes til ladestasjo­n for elbiler om til et grønt byrom.

– Vi trenger ladestasjo­nen nå, men samtidig er det viktig å klare å forlenge den grønne aksen fra Mindemyren inn mot sentrum, sier Fjeldstad.

 ?? ?? Byråd for miljø og byutviklin­g, Ingrid Nergaard Fjeldstad (V), møtte BT på vei til jobb over Danmarks plass.
Byråd for miljø og byutviklin­g, Ingrid Nergaard Fjeldstad (V), møtte BT på vei til jobb over Danmarks plass.
 ?? ??
 ?? NORCONSULT ?? Denne illustrasj­onen viser et oversiktsb­ilde av hvordan det kan bli i området. Selve Danmarks plass er tegnet inn nederst til venstre.
NORCONSULT Denne illustrasj­onen viser et oversiktsb­ilde av hvordan det kan bli i området. Selve Danmarks plass er tegnet inn nederst til venstre.
 ?? NORCONSULT ?? Slik ser utrederne for seg en løsning med gjennomgan­gstrafikke­n i kulvert. Tallene viser antatt trafikk pr. døgn.
NORCONSULT Slik ser utrederne for seg en løsning med gjennomgan­gstrafikke­n i kulvert. Tallene viser antatt trafikk pr. døgn.
 ?? ?? Mai-Linn Aarvold fra Oslo er ikke veldig imponert av hvordan Danmarks plass fremstår i dag.
Mai-Linn Aarvold fra Oslo er ikke veldig imponert av hvordan Danmarks plass fremstår i dag.
 ?? ?? Håvard Ekestad bruker hodetelefo­ner for å stenge ute støyen.
Håvard Ekestad bruker hodetelefo­ner for å stenge ute støyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway